Kirjansa jälkeen toimittaja, kirjailija Jessikka Aro joutui häirinnän uhriksi.

Yle Kioski tutki jutussaan ´Näin Venäjä-trollit manipuloivat suomalaisia´, kuinka usein ja järjestelmällisesti nettikanavissa lietsotaan disinformaatiota ja käydään informaatiosotaa. Kioski on kerännyt tietoa, kokemuksia ja havaintoja internetissä yleistynyttä venäjä- trollausta koskien. Eri kanavien kautta tulleiden kertomusten määrä on yli 200 kappaletta.Trollauksen suosituimmat aihealueet liittyvät usein Venäjän ja Vladimir Putinin ihainnointiin.

Vainoamisen uhri

Putinin Trollit -kirjan kirjoittanut Jessikka Aro nousi otsikoihin jouduttuaan laajamittaisen häirinnän uhriksi. Yleisradion toimittajan työssään Venäjän informaatiovaikuttamista tutkinut toimittaja joutui laajamittaisen häirinnän kohteeksi. Vyyhdin pääepäillyt olivat Johan bäckman ja väitetysti MV-lehden päätoimittaja Ilja Janitskin. Hovioikeus tuomitsi Johan bäckmanin ja Ilja Janitskin rikosasia raukesi hänen kuoltuaan syöpään. Aron uraa on jatkuvasti yritetty sabotoida ja häntä on mustamaalattu sekä hänestä on kirjoitettu mitä inhottavampia asioita. Bäckmanin tuomio muuttui hovioikeudessa vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Tuomio langetettiin yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen. “pelkästään se, että kohdehenkilö on voinut kokea yhteydenotot epämiellyttäviksi, ei riitä täyttämään vainoamisen tunnusmerkistöä”, hovioikeus perusteli.

Lainsäädäntö laahaa auttamatta teknologiakehityksen perässä. Lainsäätäjien on miltei mahdoton puuttua kansainväliseen nettikäyttäytymiseen. Strasbourgin sopimus (ETS 189) 2003, sisältää tietoverkkorikollisuutta vastaan solmitun yleissopimuksen lisäpöytäkirjan, jonka tarkoituksena on kriminalisoida luonteeltaan rasistisen ja muukalaisvihamielisen aineiston levittäminen. Valvonnasta vastaa kukin valtio omilla toimillaan, eikä sopimuksella ole yksilötasolla juuri vaikutusta. Toki Euroopan neuvoston legitoima säädös on toimitettu jokaiselle Euroopan neuvoston jäsenvaltioille ja niille, jotka ovat osallistuneet tämän valmisteluun.

Aron tapauksessa näyttö riitti tuomion langettamiseen. Informaatiosotaa käydään päivittäin ja jokaisen mielipiteisiin pyritään vaikuttamaan. Demokraattisessa oikeusvaltiossa on tärkeä jatkaa taistelua sananvapauden puolesta ja pitää kiinni oikeusperiaatteista.