Tavaraa on kierrätetty Suomessa aktiivisesti jo 1990-luvulla, mutta se on ollut näpertelyä. Astuminen Suomen suurimpaan kierrätyskeskukseen Espoon Nihtisillassa on pökerryttävä kokemus. 3000 neliömetrin myymälä on täynnä ihan kaikkea mahdollista: astioita, aterimia, wc-istuimia, kirjoja, leluja, golfbagejä, suksia, vaatteita, pelejä, televisioita, kahvinkeittimiä, digibokseja, helloja, sänkyjä, pöytiä, sohvia, koriste-esineitä, tauluja.

Esillä on yli 100 000 esinettä. Tarjolla on myös laaja valikoima Kierrätyskeskuksen omia Plan B -uusiotuotteita ja Näprä-kädentaitomateriaaleja.

Lea Naumanen oli tuomassa tavaraa Kierrätyskeskukseen ja tuli samalla pistäytymään myymälään ensimmäistä kertaa: ”Tavarapaljous teki vaikutuksen! Ja se miten nätisti kaikki on esillä.”

Kierrätyskeskuksen Nihtisillan toimipisteen läpi virtaa yli neljä miljoonaa tavaraa vuodessa. Niistä myydään 2,7 miljoonaa. Loput jaetaan ilmaiseksi. Myyntiin ja uusiokäyttöön päätyvästä tavarasta 99,5 prosenttia tulee asiakaslahjoituksina. Puoli prosenttia on Vantaan kukkalogistiikalta ostettuja hävikkikukkia, jotka nekin ovat myynnissä.

Kierrätyskeskukseen tulee vuodessa noin 5 000 000 kiloa tavaraa, joista saadaan noin 60 prosenttia uudelleen käyttöön: noin 30 prosenttia materiaalihyödynnykseen ja 10 prosenttia energiahyödynnykseen. Käytännössä yli 10 000 tuotetta löytää uuden kodin joka päivä. Toiminta säästi luonnonvaroja viime vuonna yli 50 000 tonnia.

Myymäläpäällikkö Jani Sintosen päivät kuluvat suurelta osin suunnittelutehtävissä sekä talous- ja palkkausasioiden parissa. Vapaa-ajalla matkustellaan ja lenkitetään vaimon kanssa koiria.

Vanhasta tavarasta tuunataan ”tehtaan” uumenissa entistä ehompaa

Myymälä on vain osa Nihtisillan ”kierrätystehdasta”. Suurempi osa, 4000 neliömetriä, on muussa käytössä. Pääsen myymäläpäällikkö Jani Sintosen kanssa kierrokselle.

PlanB on paitsi Kierrätyskeskuksen uusiotuotteiden mallisto, myös myymälän takana sijaitseva ompelimo ja verhoomo, missä tuunataan vanhasta tavarasta entistä ehompaa tai ideoidaan ja tehdään siitä jotain uutta. Näprä-osastolla käy erilaisia ryhmiä askartelemassa tai sieltä voi hankkia tarvittavat materiaalit askarteluun.

Ompelimossa valmistetaan muiden muassa Kierrätyskeskuksen oman PlanB-malliston tuotteita, kuten esiliinoja. Ompelimovastaava Kata Järvinen kiirehti ennen tuote-esittelyä piilottamaan mallinuken. Tekeillä on asu Linnan juhliin.

Ulko-oven vieressä sijaitsevasta ilmaispuodista annetaan pois käyttökelpoista tavaraa, joka ei ole mennyt kaupaksi tai jossa on jotain vikaa. Joka vuosi jaetaan noin miljoona ilmaista tuotetta. Lisäksi on tietenkin tilat tavaran vastaanotolle, lajittelulle ja korjaukselle sekä hallinnon tilat.

Kierrätyskeskuksessa on myös pieni kahvila ja lasten leikkipaikka. Ostosten yhteydessä voi lainata tai vuokrata peräkärryn tai tilata maksullisen kotiinkuljetuksen.

”Ihan mahtava työpaikka! Loistavat esimiehet ja henkilökunta”, sanoo Susanna Nyholm, vierellään Otto Lappalainen ja Amanda Korhonen. Kolmikko työskentelee Kierrätyskeskuksen asiakaspalvelussa.

”Kovat luonnonvarasäästöt!”

Nihtisillan kokonaisuus pyörii yli 200 työntekijän voimin. Heistä vain 15 on vakituisia toimihenkilöitä. Noin puolet työntekijöistä on työharjoittelussa työttömyystuella, puolet palkatussa työsuhteessa.

Jani Sintosen siirtyminen huonekaluliikkeestä Kierrätyskeskukseen 7, 5 vuotta sitten on vaikuttanut myös omaan ajatteluun:

”Sinä aikana on kotonakin lämmitys ja kierrätys muuttuneet sekä luomuruoan käyttö lisääntynyt.”

Parhaiten Sintosen mukaan liikkuvat vaatteet, astiat ja huonekalut. Kierrätyskeskuksessa myydään myös omilla verstailla huollettuja ja korjattua kodinkoneita, elektroniikkaa, ATK-laitteita sekä polkupyöriä. Huollettuihin laitteisiin saa kuukauden takuun.

”Verstastuotteillamme saadaan aikaan kovat luonnonvarasäästöt!”

Verstasvastaava Marja Peltola esitteli Näprä-tuotteiden valikoimaan kuuluvia valmiita askartelupakkauksia.

Ympäristöeetosta ja työpaikkoja

Kierrätyskeskuksen ensisijainen liikeidea on luonnonvarojen säästäminen. Kierrätystavaran myynnin ohella yritys kouluttaa ja konsultoi ympäristötietouden lisäämiseksi ja luonnonvarojen kulutuksen vähentämiseksi.

Ympäristöeetoksen lisäksi Kierrätyskeskus on myös sosiaalinen yritys, joka tarjoaa työharjoittelumahdollisuuksia ja työllistää pitkäaikaistyöttömiä. Työntekijöille tarjotaan myös työvalmennusta.

Vuonna 1990 perustetun Kierrätyskeskus Oy:n omistavat pääkaupunkiseudun kunnat, useat eri yhdistykset sekä Ruohonjuuri Oy. Suurin omistaja on Helsingin kaupunki 51 prosentin osuudellaan. Yritys ei maksa omistajilleen osinkoja, vaan käyttää voitot toiminnan laajentamiseen tai kehittämiseen.

Anu Heikkinen oli etsimässä askartelumateriaalia espoolaisen iltapäiväkerhon tarpeisiin: ”Täältä löytää kiinnostavaa materiaalia ja usein laadukkaampaa kuin uutena.”

Omistajat vaikuttavat hallituksessa, mutta eivät näy muuten toiminnassa. Liikevaihto on noin kahdeksan miljoonaa euroa, josta Nihtisillan toimipisteen osuus on noin 40 prosenttia. Vuonna 2017 Kierrätyskeskus teki voittoa 250 000 euroa. Yleensä tulos on lähellä nollaa.

Käyttökelpoisia, ehjiä ja puhtaita lahjoitustavaroita voi viedä Kierrätyskeskuksen myymälöihin sen aukioloaikoina. Kaikki seitsemän myymälää vastaanottavat myös kaikkea kotitalouksista tulevaa sähkö- ja elektroniikkaromua (SER). Arkisin pääkaupunkiseudulla toimii myös maksuton tavaran noutopalvelu.

Plan B -tuotteilla on oma osasto Kierrätyskeskuksen Nihtisillan myymälässä.

Teksti ja kuvat: Minna Branders