Vaikka vuodenajan perusteella ulkona näkyy vain pimeyttä, niin itsenäisyyspäivänä saadaan valonkaje, jota juhlistetaan koko kansan kesken. Itsenäisyyspäivänä Suomessa on tapa muistella kulunutta vuotta ja kiittää siitä mitä sotiemme veteraanit ovat meille saaneet aikaan. Ruokailu on juhlavampaa, kuin arkena ja ihmiset haluavat käyttää aikaa hyvän ruuan tekemiseen.

Linnan juhlat ovat itsenäisyyspäivän yksi kohokohdista, jossa nähdään joka vuosi suunnittelijoiden upeita luomuksia, jolla otetaan kantaa ajankohtaisiin asioihin. Vuoden suuria tekoja tehneet ihmiset saavat kiitosta. Silti yksi tärkeä asia, joka takaa viihtyvyyden juhlissa jää pieneen osaan: ruoka. Linnan juhlissa ruoka on vieraille tärkeä elementti, jotta jokaisen energia pysyy ylhäällä koko riemukkaan illan ajan. Tänä vuonna menussa on panostettu suomalaiseen- ja lähiruokaan. Ilmastonmuutoksen torjunta on iso puheen aihe Suomessakin ja siihen halutaan ottaa kantaa myös ruokavalinnoilla.

Ilmastonmuutos koskettaa kaikkia

On hyvä, että Suomesta löydetään se tuoreus ja yksilöllisyys, jota oma maamme meille tarjoaa raaka-aineissa. Monissa linnan juhlien ruuista löytyy muun muassa suomalaisia järvikaloja, marjoja ja hävikkiruokaa uudelleen käytettynä. Linnan pienpanimo-oluet olivat tehty hävikkiruisleivästä, suolaisissa ruuissa hyödynnettiin yleisesti vähän käytettyjä ruokakaloja kuten särkeä, haukea ja silakkaa. Suomesta löytää paljon lähiruokaa ja ilmastoa vähän kuormittavaa ruokaa ja sitä pitäisikin osata hyödyntää enemmän. Suomalainen riista on sekä omalle terveydelle hyväksi että ilmastolle ystävällistä. Juhlissa oli hyödynnetty esimerkiksi hirveä ja peuraa suolaisissa paloissa.

Koska enemmän ja enemmän puhutaan siitä kuinka maailma hukkuu muoviin, kiinnostavana osana onkin nähdä miten näin ison juhlan kohdalla hoidetaan kierrätys juomien ja ruuan kohdalla. Kuljetuksissa on huomioitu ilmastoyställiset kulkupelit, koska iso osa tarjoiluista on tuotu hybridiautoilla ja lavakärryillä. Kaikki pakkausmateriaalit ovat kierrätettäviä ja osa juhlissa käytetyistä lasipulloista kierrätetään kierrätysdesigniksi.

Vuoden isoin juhla vaatii siis paljon toteutuakseen, mutta tänä vuonna siitä on saatu esimerkki jota voidaan seurata tulevina vuosina. Ehkäpä tästä saadaan esimerkki siihen miten Suomessa voidaan viedä asioita eteenpäin arkipäivän ruokakulttuurinkin kohdalla.