
Merenneidot eivät ole enää pelkkää satua. Helsingin merenneitokoulussa kuka tahansa voi oppia uimaan ja sukeltamaan pyrstö päällään. Yksi koulun ohjaajista on kuusi vuotta merenneitouinteja ohjannut Anni Perttula.
Perttulan innostus merenneitouintia kohtaan alkoi yli seitsemän vuotta sitten, kun hän näki netissä videon ammattimerenneidosta. Pienestä pitäen vedessä viihtynyt Perttula ihastui lajin maagisuuteen. Merenneitoja ei tuohon aikaan Lappeenrannassa ollut muita.
“Minulla on pitkä historia sukeltajana ja vesi on tuntunut elementtinä omalta aina. Kun näin netissä videon merenneitouinnista, ajattelin, että tuota pitää päästä kokeilemaan. Tilasin netistä kangaspyrstön ja opettelin uimaan sen kanssa hiljaisina tunteina uimahallissa”.
Monenlaisia merenneitoja
“Merenneitouinti on lajina monipuolisempi kuin moni ajattelee. Jotkut harjoittavat sitä fyysisen urheilun takia, joillekin se on luovaa itsensä toteuttamista, joitain vetää puoleensa joogamaisempi tekeminen”, Perttula kertoo.
Perttula löysi oman suunnan merenneitoiluun fyysisen urheilun ja visuaalisuuden kautta. Yleisesti merenneitouinnissa on kyse uimisesta ja sukeltamisesta monoräpylän kanssa merenneitomaisesti liikkuen. Tällainen urheilu on hyväksi keskivartalolle sekä nivelille. Joillekin harrastajille osa lajia on oman merenneitopersoonan luominen.
“Ensimmäiselle keikalle mennessä keksin hetken mielijohteesta nimen merenneito Riia, koska ajattelin sen olevan helppo muistaa. Nyt kun ajattelen, olisin voinut keksiä vähän satumaisemman nimen. Riiana olen kuitenkin esiintynyt kuusi vuotta, joten se saa kelvata”, Perttula naurahtaa.

Kaikkea ei tarvitse ottaa vakavasti
Kaikilla merenneitouintia harrastavilla ei ole omaa merenneitopersoonaa. Perttulan mielestä parasta lajissa on leikittely ja hauskuus. Merenneitokoulussa kuka tahansa voi olla mitä vain. Esiintyessään merenneito Riian on hyvinkin erilainen kuin Perttula on arjessaan:
“Merenneito Riia on energisempi ja vähän hölmömpi kuin Anni. Riialla on pitkät hiukset ja kaikenlainen glitteri ja kimallus on osa häntä. Annina olen normaalimpi ja rauhallisempi. Merenneitouinti tarjoaa mahdollisuuden olla luova”.
Hyvä palaute ja vuorovaikutus pitää yllä mielenkiintoa
“Olen itsekin miettinyt, miksi teen tätä vieläkin. En ajatellut silloin, kun ensimmäisen kerran puin pyrstön päälleni, että tätä jatkuisi näin kauan. Hyvä palaute asiakkailta, etenkin lapsilta, saa kuitenkin jatkamaan”, Perttula pohtii.
Lajiin kuuluu niin paljon kaikkea, että siitä voi löytää jatkuvasti uutta. Perttulan työpäivät poikkeavat paljon toisistaan. Välillä hän viettää koko päivän hallilla, joskus kotona ei tule käytyä muutamaan päivään. Etenkin koulujen lomakausilla kylpyläkeikkaa on paljon.
“Kun ikää on tullut lisää, olen alkanut löytää lajista uusia aspekteja. Nykyään minua kiinnostaa entistä enemmän visuaalinen puoli. Olen alkanut tehdä enemmän video- ja kuvajuttuja, ja meillä on esiintymistä varten uusi iso akvaario”.
Turvallisuus edellä
Merenneitouintia ei kannata aloittaa yksin. Uimataitoa täytyy olla, sillä aluksi pyrstön kanssa uiminen voi olla haastavaa. Omaa pyrstöä ei myöskään tarvitse ostaa heti, vaan tunneilla saa lainaan pyrstön ja räpylän.
“Sukellustaustani kautta turvallisuus on minulle hyvin tärkeää. Sen takia suosittelen kaikille aloittelijoille intro-kurssia. Kun oma liike alkaa sujua, voi pyrstön halutessaan ostaa ja sen kanssa harjoitella itsekseen. Kaikissa uimahalleissa ei saa uida monoräpylän kanssa, mutta yleensä harjoittelu onnistuu hiljaisina aukioloaikoina, kun kysyy luvan etukäteen. Jos muita uimareita on paljon, voi sukeltelu pyrstön kanssa olla vaarallista ja hankalaa”.
Vaikka laji on vielä uusi, sen suosio kasvaa vauhdilla. Merenneitouinnissa monet unelmat tulevat todeksi.
“Kukapa ei haluaisi olla merenneito?” Perttula toteaa.