Digimuseo.fi on kokoava toimija, joka tuo kulttuuria suoraan kotisohvalle. Netissä toimivan palvelun kautta pääsee vierailemaan erilaisissa museoissa – ajasta ja paikasta riippumatta. 

Museot ovat olleet aloina varsin perinteikkäitä, mutta siihen tuli muutos, kun suosiota kerännyt Digimuseo avasi virtuaaliset ovensa toukokuussa 2020. Museo tarjoaa muun muassa live-opastuksia, jossa asiantuntija vetää museokierroksen netin väityksellä. Digimuseon perustamista oltiin suunniteltu jo vuosia, ja mikäs sen otollisempi aika avata kuin koronakeväänä. 

”Museot eivät sinänsä siirry verkkoon, vaan ne laajenevat sinne”, Digimuseon projektipäällikkö Anne Mäkijärvi painottaa. 

Museon valikoimassa on tällä hetkellä neljä erikoisnäyttelyä, joista kolme on Vuoden museo 2020 -tunnustuspalkinnon finalistimuseoita. Vaikka näyttelyitä pääsee katsomaan myös kivijalkamuseoissa, on se Digimuseo.fi:n myötä mahdollista myös tietokoneella, puhelimella sekä tabletilla. 

Mäkijärven mukaan Suomi on pullollaan upeita museoita, mutta niiden saavutettavuus on kuitenkin ongelma. 

”Ideana on, että otetaan digitaalisuudesta kaikki hyvät puolet käyttöön”, Mäkijärvi kertoo. 

”Digimuseon ansiosta kuka tahansa pääsee niiden sisältöjen äärelle.”

Digitaalisella museokierroksella ei tarvitse murehtia muista vierailijoista.

Kalliosta Turun Apteekkimuseoon

Tällä hetkellä karanteenia viettävä Jenni Hautaluoma on kulttuurin suurkuluttaja. Digimuseon formaatista hän ilahtui suuresti, sillä museoissa käyminen on hänen mielipuuhaansa: mitä erikoisempi museo, sen parempi. Vaikka Digimuseon arvo on nyt pandemian puolesta huipussaan, kokee Hautaluoma sen hyödylliseksi varmasti jatkossakin. 

Helsingin Kalliossa asuva Jenni Hautaluoma toteaakin, ettei välttämättä olisi valmis matkustamaan pitkää matkaa vain museon perässä, jolloin Digimuseon kautta vierailu on helpompi ratkaisu. 

”Parasta on se, että voi tutkia paikkoja ja lukea tekstejä niin kauan kuin haluaa ilman, että tarvitsisi miettiä muita ihmisiä”, Hautaluoma naurahtaa. 

Digimuseon tarina on vasta alussa: siitä ollaan kasvattamassa formaattia, jossa olisivat parhaimmillaan kaikki Suomen museot – ehkä jopa ulkomaalaisia. Museoita kokoava toimija on virkistävä lisä suoratoistopalveluiden valtakaudelle.