Tuulia jännitetään aina Rukalla. Kuvan tuuli on ihanteellinen mäkihyppyyn.

Hiihdon ja yhdistetyn maailmancup alkaa perinteisesti Rukalta. Mäkihyppääjät avaavat taas maailmancup kautensa jo viikkoa ennen Puolan Wislassa 22.-24.11. Suomalaiset lähtevät kauteen kovin tavoittein.

Maastohiihtokausi alkaa Ruka Triplalla

Takaa-ajon lähdössä on ruuhkaa. Kuva: Inka Salmirinne

Hiihtokauden avauksessa hiihdetään perjantaina sprintti perinteisellä, lauantaina on 10 km naisille ja 15 km miehille perinteisellä. Kierroksen päättää sunnuntain takaa-ajo, jossa hiihdetään samat matkat vapaalla hiihtotavalla. Takaa-ajossa lähtöjärjestys tulee edellispäivien eron mukaan. Siinä ratkeaa myös Tripla, josta saa myös maailmancupin lisäpisteitä.

Iivo Niskanen on kertonut tavoitteekseen maailmancupin kokonaiskilpailun voiton. Tavoite on kova, sillä suomalainen mieshiihtäjä ei ole koskaan MC:n kokonaiskilpailua voittanutkaan, ainoastaan Juha Mieto epävirallisen maailmancupin olympiatalvina 1976 ja 1980. Niskanen voi realistisesti olla ensimmäinen voittaja, nykyisin myös hänen vapaa hiihtotapansa on kansainvälistä vauhtia.

Iivo Niskasella on kokemusta Rukan voitoista

Iivo Niskanen on jo voittanut Rukalla kaksi kertaa. Ei kahta ilman kolmatta?

Marraskuussa 2014 hän voitti ensimmäisen maailmancupin osakilpailun 15 kilometrin perinteisellä. Hän voitti myös 2016, ja on saavuttanut muitakin palkintopallisijoituksia Rukalla.

Niskasen tämä kausi on alkanut hyvin, Kauden kansainvälisessä avauksessa Oloksella 16.11. hän voitti Aleksandr Bolsunovin selvästi. Bolsunov voitti viime kauden maailmancupin avauksen Rukalla. Norjalaiset ja ruotsalaiset avaavat kansainvälisen kautensa Kuusamossa.

Ristomatti Hakolan nousua palkintopallille maailmancupin sprintissä on odotettu. Nyt siihen on hyvät mahdollisuudet voittoisasti hiihdetyn Vuokatin Suomen Cupin perusteella.

Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen nousemassa palkintopallille

Oloksella Venäjän Natalia Neprajeva oli nopein molemmilla hiihtotavoilla. Perinteisellä Krista Pärmäkoski ja vapaalla hiihtotavalla Kerttu Niskanen hävisivät vain niukasti venäläiselle. Norjalaiset ja ruotsalaiset eivät vielä ole kansainvälisissä kisoissa kuntoaan näyttäneet täälä kaudella. Norjan Ingvild Flugstad Östberg on maailmancupin 2018-2019 voittaja. Rukalla 2018 perinteisen voitti Venäjän Julija Belarukova ja vapaan Norjan Therese Johaug.

Maailmancupissa kolme suomalaista naisvoittajaa

Krista Pärmäkoski hallitsee molemmat hiihtotavat. Onko Rukalla aikaa vilkuttaa yleisölle? Kuva: Teemu Moisio/PTB-Creative

Pärmäkoski oli viime vuonna maailmancupissa neljäs ja himoitsee kokonaiscupissa kristallipalloa, siis pääsyä palkintopallille. Kaudella 2016-2017 hän oli toinen. Naisista maailmancupin kokonaiskilpailun on voittanut Marja-Liisa Hämäläinen kahdesti, Marjo Matikainen kolmasti ja Virpi Kuitunen kaksi kertaa.

Hiihdon maailmancupia on kilpailtu vuodesta 1973, ensimmäiseksi viralliseksi kaudeksi katsotaan kausi 1981-1982. Erillistä sprintticupia on hiihdetty 1996-1997 alkaen.

Yhdistetyssä odotetaan hyviä sijoituksia kauden alkuun

Yhdistetyssä Suomella perinteitä riittää. Hannu Manninen on voittanut maailmancupin neljästi, Samppa Lajunen kahdesti ja kuusamolainen Anssi Koivuranta kerran. Viime vuonna maailmancupin voitti Norjan Jarl Magnus Riiber.

Yhdistetyssä kilpaillaan Ruka Tour, joka koostuu kolmesta matkasta jokaisena kisapäivänä. Torstaina hypätään yhdistetyn varakilpailu. Se voi olla tarpeen, tuulet ovat oikukkaat Koillismaalla.

Ilkka Herola ja Eero Hirvonen ovat suomalisista vahvimmat nimet kärkitaistoihin, kunhan hyppy kulkee. Ladulla miehet ovat aina nopeimpien joukossa.

Mäkihypyssä odotukset Antti Aallon varassa

Mäkihyppykilpailut ovat iltaisin. Kuva: Risto Vähämäki

Suomalaiset ovat voittaneet maailmancupin useasti. Matti Nykänen neljä kertaa, Janne Ahonen kahdesti ja Toni Nieminen kerran. Rukalla Japanin Ryoyu Kobayashi voitti molemmat kilpailut viime vuonna. Hän voitti myös Maailman Cupin kokonaiskilpailun.

Suomalaisten odotukset lepäävät Antti Aallon harteilla. Aalto satutti nilkkansa lentopallopelissä lokakuussa, se on kuitenkin vain hidaste kauden alkuun. Aalto hypännee täydessä iskussa, kunhan Kuusamon tuulet on suotuisat.

Kuusamossa kaudella eniten maailmancupin kilpailuja

Maailmancupin avaava Ruka Nordic palaa tuttuun kolmipäiväiseen ohjelmaan. Viikonlopun aikana nähdään 11 maailmancupin osakilpailua, mikä on enemmän kuin missään pohjoismaisten hiihtolajien tapahtumassa.

Teksti: Juha Kylänpää

Kuvat: Ruka Nordic