Elokuun 24. päivä nähtiin Suomalainen menestysresepti -tv-sarjan toisen kauden finaalijakso. Voittajaksi kruunattiin Rostis-paistopistetuote sekä tuotetta edustanut Katariina Vesterinen. Rostis sekä voitosta kamppailleet neljä muuta tuotetta pääsivät kauppojen hyllyille ja saivat runsaasti promootiota. Osa tuotteista kohtasikin positiivisen ongelman: tuotetta menisi enemmän kuin sitä ehditään tehdä. Siitä huolimatta kaikkia kilpailutuotteita saatiin hankittua maisteltavaksi.

Tv-sarjan kilpailijat: Samuli Laurikainen (vasemmalla, Silmusalaatti, keskeytti kilpailun), Sari Helin (Huono Äiti), Juha Korhonen (Kuusamon Kalalastu), Saska Tuomasjukka (Villipesto), Tommi Juhala (Äidin Patukka) ja Katariina Vesterinen (Rostis). (Kuva: Rianno Showroom / Saku Tiainen)

Suomalainen Menestysresepti -tuotteiden kauppa on käynyt yli kaikkien ennusteiden”

Uutta suomalaista ruokainnovaatiota etsivä tv-sarja toteutettiin yhteistyössä S-ryhmän ja Foodwestin kanssa ja kisassa kilpailleet tuotteet tulevat alkuun myyntiin yksinoikeudella S-ryhmän liikkeisiin. Ketjun marketkaupan tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa kertoo, että kaikkien viiden sarjassa olleen tuotteen osalta kiinnostus ylitti odotukset.

“Esimerkiksi voittajatuote Rostikselle oli asetettu miljoonaluokan myyntiennuste, mutta kysyntä oli odotuksiimme nähden moninkertaista ja yllätti todella positiivisesti.” 

Oksa kertoo, että uutuustuotteiden osalta kysynnän ennustaminen on haastavaa ja siksi jotkut tuotteista saattavat paikoittain päästä hetkellisesti loppumaan.

“Suomalainen Menestysresepti -tuotteiden laaja lanseeraus on pienten yritysten tuotantolinjoille valtava ponnistus ja arvostamme heidän työtänsä valtavasti. Uutuustuotteita täydentyy lisää kauppoihimme päivittäin ja nämä tuotteet ovat kokeilemisen arvoisia. Tuotannon määrien ja kysynnän määrän tasapainoon yritetään päästä mahdollisimman pian.”

Toimitus sai hankittua kaikkia tuotteita testattavaksi. (Kuva: Sebastian Allén)

“Positiivinen ongelma” – toteaa Rostenin Meltovaara odotukset ylittäneestä kysynnästä

Kysyntä on ylittänyt tarjonnan voittajatuote Rostiksen osalta. Leipomo Rostenin markkinointijohtaja Veera Meltovaara kertoo, että he ja S-ryhmä ovat arvioineet kysynnän alakanttiin. Näin ollen tuote on päässyt monesta paikkaa loppumaan. Korjausliikkeitä on kuitenkin tehty.

“Jos kaikki menee nappiin, niin ensi viikolla saadaan Rostista paremmin tarjolle. Ollaan toimittu ja lisätty tuotantoa.”

Tiedustellessa ensisijaisista myyntipaikoista toteaa Meltovaara, ettei asia ole heidän käsissään.

“Vuoden loppuun asti tuote on S-ryhmällä yksinoikeudella. Tuotteet menevät meiltä S-ryhmän keskusjakelun kautta eli me emme tiedä, miten tuotteet jakautuvat eri alueiden tai eri myymälöiden välillä.”

Kyseisen kilpailun ensimmäisen kauden voittajatuotetta Boltsi-kasvinpyörykkää myytiin niin ikään alkuun yksinoikeudella S-ryhmän liikkeissä. Tampereella tästä nousi pienimuotoinen kohu. Tamperelaisen K-Supermarket Westerin kauppiaalle tuli jatkuvasti kyselyä, että miksei tamperelaista Boltsi-pyörykkää ole kaupassa saatavilla. Tuotteen yksinoikeudella myymistä S-ryhmässä ei ymmärretty.  Kauppias ei jäänyt toimeettomaksi vaan Boltseja ostettiin Prismasta isoja eriä ja laitettiin omaan kauppaan myyntiin – vieläpä samalla hinnalla kuin Prismassa. (MTV Uutiset, 6.9.2019)

Nähtäväksi jää, että hakevatko K-Kauppiaat tänä syksynä Rostiksia Prismojen paistopisteiltä omiin kauppoihinsa.

Pettymyksiä ja positiivisia yllätyksiä – toimittaja pääsi maistelemaan tuotteita

Kilpailun tuotteiden osalta kartoitettiin tämänhetkistä saatavuutta; eri paikkakuntien Prismat, Food Market Herkku ja S-Market olivat kaikki samassa tilanteessa saatavuuden suhteen. Kilpailutuotteista Huono Äiti -valmisruokia, Villipesto -pestoja sekä Äidin patukka -välipala-/urheilupatukoita löytyi joka myymälästä. Sen sijaan voittajatuotetta Rostiksen osalta joka myymälässä oli saatavuusongelmia ja yhdellä myymälöistä ei ollut paistopistettä eli tuote ei ole edes tulossa heidän valikoimaan. Toimitusongelmia oli myös Kuusamon Kalalastussa eli niin sanotussa kalakebabissa. Sitäkään ei ollut missään kartoitetuista myymälöistä tarjolla.

Tuotteiden maistelua varten kilpailun tuotteita käytiin ostamassa Helsingistä Laajasalon S-Marketista. Mieluisa yllätys oli, kun kaikkia kilpailutuotteita oli myymälässä tarjolla. Myyjä osasi kertoa, että Rostiksia oli juuri tänään tullut heille ja asiakkaita kuhisikin jatkuvasti Rostiksen myyntipisteen ympärillä.

Maistelu päätettiinkin aloittaa kilpailun voittaneella Rostiksella. Slogan Karjalan muttei piirakka kuvaa tuotetta erinomaisesti. Tuote maistuu karjalanpiirakalta munavoilla – ainoana erona, että koostumus on hieman rapsakampi. Suurin plussa tulee tuotteen helppoudesta – rmunavoi ja riisitäyte ovat ruiskuoren sisällä, hieman samaan tapaan kuin lihapiirakassa. Näin ollen Rostiksen saa hyvin syötyä vaikka liikenteessä ollessaan ja kädet tai vaatteet eivät likaannu. Ykkössija on siis täysin ansaittu ja tuotetta uskaltaa povata paistopisteiden kestohitiksi.

Äidin Patukka -tuotteen ulkonäkö oli vertailun heikoin. (Kuva: Sebastian Allén)

Seuraavana maisteluun pääsee Äidin patukat, joita löytyy kahtena makeana ja yhtenä suolaisena vaihtoehtona. Tuotteiden kääreet ovat selkeitä ja sympaattisia, mutta valitettavasti itse tuote näyttää lähinnä proteiinipökäleeltä. Maut ovat kuitenkin aitoja ja pähkinäisyys korostuu. Ulkoasun lisäksi kuitenkin myös kuivakka koostumus on iso miinus. Patukat soveltuisivat hyvin kouluretkelle välipalaksi tripin kanssa nautittavaksi, mutta mikäli trippiä ei ole tarjolla, niin jättäisin nämä patukat suosiolla väliin. 

Villipeston tuotepakkaus muistuttaa runsaasti muita saman tuoteryhmän tuotteita. (Kuva: Sebastian Allén)

Kolmantena maisteluun pääsee kerkän makuinen Villipesto. Jos on suuri peston ystävä, odottaa tätäkin tuotetta mielenkiinnolla. Koostumukseltaan Villipesto on aavistuksen eurooppalaista serkkuaan juoksevampaa. Maussa sen sijaan on jotain yhteistä, mutta kerkkä tuo makuun metsäisän vivahteen. Tuote ei siis ehkä toimi kaikkien samojen makuparien kanssa kuin perinteinen pesto. Oikeiden raaka-aineiden kanssa käytettynä tuote pääsee oikeuksiinsa – tuote vaatii siis testailua.

Mikäli Villipesto poikkesi hieman eurooppalaisesta serkustaan, niin Kuusamon Kalalastusta ja sen turkkilaista serkkua kebabia ei edes tunnista sukulaisiksi. Kalalastu näyttää leikkeleen ja kalapihvin välimuodolta, joskin lastu on muodoltaan kapea. Maku on onnistunut, vaikka sellaisenaan hieman tylsä. Tuotteelle ei uskalla ennustaa valtaisaa menestystä, koska vaikka tuote kelvollinen onkin, niin se ei yllätä eikä siitä ole kalapuikkojen haastajaksi.

Juha Korhosen suunnittelemaa Kuusamon Kalalastua voi käyttää kebabin lailla. (Kuva: Sebastian Allén)

Viimeisenä testiin pääsee Huonon Äidin vai pitäisikö sanoa Kohu-Äidin valmisruoat. Jälkimmäinen nimitys siksi, että Huono Äiti -blogia ja -yhteisöä ylläpitävä Sari Helin joutui keväällä kovaan ryöpytykseen. Helinin blogiin sekä yhteisöön keskittyvälle yritykselle myönnettiin maksimituet Business Finlandin -koronatuista ja ihmiset suivaantuivat tästä – eihän korona vaikuta blogin pyörittämiseen. Tuolloin ei vielä tiedetty, että tuki aiottiin suunnata Huono Äiti -valmisruokien kehitykseen.

Itse tuotetta arvioidessa voidaan todeta ulkoasun olevan positiivisesti erottuva. Se ei huku valmisruokamassaan vaan tuo selkeästi omat vahvuutensa esiin. Kuitenkin, kuten yleensä valmisruokien kohdalla, itse ruoka ei näytä yhtä houkuttelevalta kuin mainoskuvassa. Kun päästään maistelun pariin, niin ruoka maistuu itse asiassa oikeasti hyvältä. Ruoka ei ole mössöä vaan koostumukseltaan tuntuu ihan oikealta ruoalta. Huono Äiti -ruoat ovatkin maistelun ehdoton yllättäjä.

Huono Äiti -yrittäjä Sari Helin sai jopa tappouhkauksia hänelle myönnettyjen koronatukien vuoksi. (Kuva: Rianno Showroom)

(Artikkelikuva: Rianno Showroom)

Sebastian Allén