Keppihevos- eli keppariharrastus lie yleisin hevosharrastus tällä haavaa Suomessa. ( KUVA: Wikipedia / Wildaviola)

Käytävillä kaikuu puheensorina ja ohitse kiittää lapsilauma, joka kantaa mukanaan hevosia, keppihevosia. On vaaleaa pientä ponia, suurta mustaa hevosta, glitteriä, timanttia, suitsia ja narua. Näkymä on kuin katsoisi oikeaa heppatyttöjen laumaa ponien ympärillä, ainoa ero on, että yksikään näistä poneista ei ole elävä.

Suomalaisten hevosharrastajien keskuudessa on lähtenyt liikkeelle uusi ratsastuksen muoto: Keppihevosharrastus. Harrastus on alkanut 2000-luvun alussa muutaman nuoren harrastajan toimesta ja on nykyisin levinnyt koko maan laajuiseksi toiminnaksi. Suomessa järjestetään erilaisia näyttelyitä, kilpailuja, koulutuksia ja vuodesta 2012 lähtien on järjestetty vuosittaiset keppihevosten SM-kilpailut.

Keppihevosharrastus on monelle nuorelle ensikokemus hevosharrastukseen, mutta enää se ei ole vain “lapsille”, vaan osallistujia on aina aikuisiin asti. Moni on löytänyt itselleen uuden harrastuksen, joka käy täysin urheilusuorituksesta. Keppihevosella ratsastaminen tapahtuu ratsastajan omilla jaloilla liikkumalla ja sitä onkin verrattu intervallijuoksuun tai jopa kovempaan treeniin.

17.-21.10.2018 järjestettävä Helsinki Horse Show on hyvä esimerkki siitä miten ratsastus muokkaantuu koko ajan. Horse Show’n myyntiosastolla eli expo:ssa käy kova kuhina ja iso osa nuorista pyörii keppihevosten ympärillä. Mukana tapahtumassa löytyykin monta kauppaa, joista saa keppihevosia. Silti suurimman kohinan aiheuttavat keppihevosiin erikoistuneet myymälät, jotka myyvät vain keppari-tuotteita. Seinillä kimaltelee timantteja, suitsia, riimunnaruja, suojia ja loimia. Kaikki suunniteltuna pienille keppihevosille. Myyjät ovatkin erittäin mielissään juuri kyseisestä markkinaraosta.

Taikkakeppari Oy:n omistaja Virva Klaasio on mielissään harrastuksen räjähtäneestä suosiosta. Klaasion yritys lähti alunperin kirpputori-palstalta, jossa myynti räjähti taivaisiin asti.

“Onhan tämä nyt aivan älyttömän hyvä harrastus. Se antaa paljon mahdollisuuksia harrastajille. Meillä on koko ajan pyyntöjä erilaisista keppihevosista ja monet löytävät itselleen meiltä sen oman “hevosen” ”, Klaasio kertoo.

Myös Unelmakeppari-yrityksen edustaja Jaana Niemi kertoo harrastuksen hyödyistä.

“Todella hyvä harrastus ja monipuolinen. Se kehittää liikunnallisesti ja samalla löytää paljon kavereita.”

Keppihevosharrastus on vähitellen siirtynyt myös ulkomaille asti. Yhdysvalloissa ollaan uutisoitu suomalaisten nuorten uudesta ja kahjosta hevosharrastuksesta, jossa ei ole edes eläviä hevosia. Monille myyjille on tullut tilauksia myös ulkomailta asti. Taikakeppari Oy:n Virva Klaasio kertoo, että heiltä on tilattu keppihevosia aina Australiasta asti.

 

Koska keppihevoset eivät ole enään niitä perinteisiä sukasta tehtyjä leluja, niin hinnat ovat myös sen mukaiset. Yksittäisen keppihevosen hinta voi nousta jopa 250 euroon. Huoli syntyykin, onko harrastus enää kaikille mahdollinen?

Unelmakepparin Jaana Niemi haluaa pitää harrastuksen mahdollisena kaikille.

“Kyllä me pyrimme pitämään hinnat sellaisina, että kaikilla olisi mahdollisuus tähän harrastukseen. Kyllä näistäkin voisi laskuttaa vaikka mitä, jos oikeasti laskettaisiin tuntityömäärät, mutta minulle on tärkeämpää hyvän harrastuksen mahdollistaminen”, Niemi kertoo.

Nähtäväksi jää, tuleeko keppareista maailmanlaajuinen ilmiö.