Rony Rex pitää yllä suomalaisen edm:n kasvua ja muutosta, kuvassa myös Malin Nyqvist (oik.)

Helsingin kaupungin Taiteiden yö- tapahtuma toi artisteja ja taiteilijoita esille ennen näkemättömällä tavalla. Yksi näistä artisteista oli DJ Rony Rex, oikealta nimeltään Rony Vartio. Rony Rex järjesti Helsinki Hard Rock Cafen terassin yhteydessä keikan, jossa hän soitti eri vierailevien artistien kanssa 14-20. Osa keikasta tuli Rony Rexin omana livestriiminä. Kaunis sää suosi niin artisteja kuin katsojiakin. Kello yhdeksän jälkeen Rony Rexistä hehkuu onnistumisen onni. Hymy paistaa leveästi naamalla.

– Keikka meni tosi hyvin. Meillä oli lieviä hankaluuksia, kun meille tiedotettiin vasta tosi myöhään meidän vieressä olevasta konsertista, joten jouduttiin tekemään kompromisseja soittamisen suhteen. Mutta siitäkin selvittiin, Rex selittää.

Paikalla kävi paljon ihmisiä kuuntelemassa ja ihmettelemässä, sekä ottamassa kuvia. Taiteiden yö tuo Rexin mukaan paljon erilaisia kulttuureja yhteen ja antaa mahdollisuuksia uusille taiteilijoille.

Taiteiden yö- tapahtuma toi monia ihmisiä kaupungille tutustumaan taiteeseen kaupungissa.

-Täällä on todellakin mahdollisuus nostaa uusia tyyppejä esille, mutta vaatii aloitteen ottoa, että pistää esityksen pystyyn.

Yksinäisestä nuoresta juhlien vetonaulaksi

Rony Rex on itse aloittanut noin vuonna 2007 musiikin miksauksen , joka lähti käyntiin erilaisten musiikkiohjelmien ja oman läppärin yhteistyöstä. Kotona vanhempien korviin basson jytke ei osunut sointuisasti, joten Rex soitti muutamissa kotibileissä saadakseen tuotua esille musiikkinsa. Lopulta kotibileet jouduttiin muutaman kerran jälkeen lakkauttamaan, joten nuorten oli siirryttävä muualle soittamaan.

– Kolmannen kerran, kun jäätiin kiinni kotibileistä, ei enää uskallettu katsoa mitä tapahtuisi, jos järjestettäisiin vielä yhdet. Oli pakko vain alkaa etsiä tiloja, että voitaisiin jatkaa, Rex kertoo.

Vuonna 2010 Rony Rex pääsi esiintymään entisellä Playground -klubilla, joka nykyään kulkee nimellä Rosegarden. Keikan päätteeksi paikan omistaja kysyi Rexiltä, olisiko tämä kiinnostunut omista keikoista klubilla.

– Noh, eihän siitä mitään muuta saanut kuin pari oluttuoppia, jonkun viisikymppiä ja taputuksen selkään, ettei se mitään päätä huimaavaa ollut, Rex naurahtaa.

Vähitellen keikkoja rakentui enemmän ja enemmän. Vuonna 2012 perustettiin Floorluv-klubi. Tämän jälkeen buukkauksia alkoi tulla lisää ja mahdollisuudet päästä ulkomaille soittamaan lisääntyivät.

“Ole ihminen ihmiselle”

Rony Rex on noussut pienten klubien soittajasta suuremman yleisön suosioon, nykyään hän kuuluu jo Weekend Festivalin vakiokattaukseen. Monille artisteille kuuluisaksi pääsy voi nousta hattuun, mutta Rex on pitänyt itsensä maan pinnalla.

– Mun ykkössääntö on: Älä ole kusipää. Ihan simppelisti, ole ihminen ihmiselle ja ole aina se hyvä tyyppi. Ei ole mitään syytä olla inhottava, Rex selittää.

Kun elektroninen musiikki elää koko ajan, niin siinä on työnsä pysyä perässä. Rony Rex seuraa tätä kehitystä eturivistä. Koko ajan tulee uusia tekijöitä ja musiikkia joiden mukana pysyä.

– Se on ihan täysi työ, että pysyy kaiken tämä kehityksen mukana. Suomen klubikulttuuri voi hyvin, mutta on silti pysyttävä ajan tasalla asioista, Rex kertoo.

DJ:ksi ei kasveta yhdessä yössä. Se vaatii töitä ja perslihaksia. Nykyään on monia keinoja tulla kuuluisaksi, jotka ovat yksinkertaisempia kuin ennen. Nykyään listan ykköseksi voi päästä viikossa huippubiisillä.

– Ensimmäiseksi pitäisi tehdä musiikki ja mieluiten paljon musiikkia. Siinä matkalla kehittyy ja se tavara toimiin sun käyntikorttina, Rony Rex ilmaisee.

Matkan varrella kertyy monia muistoja jotka muokkaavat omaa käsitystä musiikin tekemisestä.

– Parhaita Suomen keikkoja oli entisessä Club Venuessa, kun tajusin että kaikki ovat oikeasti tulleet kuuntelemaan minua. Se oli jotenkin järisyttävä kokemus, Rex toteaa.

Rony Rex suuntaa katsettaan uuden musiikinteon pariin.

Tulevaisuus

Rony Rexillä on paljon suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Uutta musiikki on tehty paljon, joista osa julkaistaan vielä tänä vuonna ja enemmän vielä ensi vuoden puolella. Hän onkin päättänyt keskittyä enemmän musiikkipuolen rakentamiseen jatkossa. Rex on tehnyt sopimuksen uuden managementin kanssa, joka on mahdollistanut yhteistyön ulkomaalaisten artistien kanssa.

– Oon aivan superinnoissani tästä yhdestä tietystä biisistä, joka on tehty yhden brittilaulajan kanssa. Siitä tulee ihan huikeeta, Rony hehkuttaa.

Suuret kysymykset pyörivät siis levyn ympärillä. Onko sellainen tulossa?

– No on, mutta tuskin tulee vielä muutamaan vuoteen. Nyt katsotaan mitä aika tuo tullessaan, Rony selittää.

Eli meillä on siis hyvä syy jäädä odottamaan uutta musiikkia ja keikkoja. Rony Rexin ensimmäinen levy F*ckd it Up ilmeistyi vuonna 2017. Toivottavasti jatkoa siis seuraa.

Teksti ja kuvat

Saana Hintikka