The Devotionals on sekä ohjaaja-käsikirjoittaja Waltteri Laineenkareelle että videotuotantoyhtiö Stone Filmsille ensimmäinen kokopitkä elokuva, jonka parissa he työskentelevät. Molemmat toivovat voivansa tehdä elokuvia työkseen jatkossakin. The Devotionals -elokuvalle toivotaan kansainvälistä levitystä.

Halistenkosken padon ympärys on rajattu huomionauhoin. Ympärillä pälyilee joukko sunnuntailenkkeilijöitä. Syynä ovat parhaillaan käynnissä olevat The Devotionals -elokuvan kuvaukset.

Saapuessani paikalle kuvaustiimi pitää tupakkataukoa ja valmistautuu seuraavaan kohtausta varten. The Devotionals tuotannosta vastaa turkulainen videotuotantoyhtiö Stone Films.

– Stone Filmsin tarina alkaa vuodesta 2011 ja siitä, kun tykkäsimme kuvata kavereidemme juomista ja juhlimista. Sen kautta päästiin musiikkivideo ja hiphop- sekä rap-piireihin, kuvailee Vihtori Valkama, joka on yksi Stone Filmsin perustajista.

Stone Films on kolmen nuoren pieni, mutta tuottoisa yritys, joka tuottaa muun muassa musiikkivideoita, mainoksia, brändivideoita sekä dokumentteja. Aiemmin kaveriporukka on osallistunut Uneton 48 lyhytelokuvakilpailuun, mutta The Devotionals on yrityksen ensimmäinen kokopitkä elokuva.

Elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Waltteri Laineenkare ohjeistaa Stone Filmsin kuvausryhmää näyttelijöiden odotellessa Halistenkosken padolla kuvausten jatkumista.

Elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Waltteri Laineenkare otti Stone Filmsiin yhteyttä keväällä 2020. Stone Filmsillä oli juuri sopivasti väkeä ja osaamista Laineenkareen tarpeisiin.

– Poikien portfolio on loistava ja ollaan myös aika samantyylistä jengiä, lisää ohjaaja-käsikirjoittaja Laineenkare.

Aiemmin Laineenkare on tehnyt lyhytdokumentteja yksin muun muassa eläin- sekä luontoaiheista ja kuvannut itse suurimman osan materiaaleista. Hänen Yhdysvalloissa kuvaamansa How to Save a Life -lyhytdokumentti sai ensi-iltansa New Yorkissa Wildlife Conservation Film Festivaalilla vuonna 2017. Tällä kertaa työn alla on ensimmäinen fiktioelokuva.

The Devotionals on eräänlaiseen dystopiaan sijoittuva tarina, jossa yhteiskunnan hylänneiden vanhalla teollisuusalueella asuvien Nedin ja Billyn suhde joutuu koetukselle heidän tavatessaan nuoren Gabrielin. Gabriel muistuttaa Billyä tämän menneisyydestä, jonka hän haluaa unohtaa. Ned, joka on omakehittämänsä uskonnon pauloissa, pelkää jäävänsä yksin Gabrielin ilmaantuessa heidän elämäänsä.

– Elokuva kertoo itsensä löytämisestä sen kaikissa muodoissa, Laineenkare kuvailee.

Elokuvan näyttelijät löytyivät Helsingissä toimivasta FinnBrits-teatteriryhmästä. Näyttelijät ovat kotoisin Yhdysvalloista, Uudesta-Seelannista sekä Italiasta. Lisäksi Laineenkareen Tove-koira tekee oman roolisuorituksensa kameran edessä. Elokuva kuvataan suurimmaksi osaksi Lounais-Suomen alueella muun muassa Lohjalla ja Turussa.

Nurmikolla loikoilee ohjaaja-käsikirjoittaja Waltteri Laineenkareen Tove-koira, joka myös tekee elokuvassa oman roolisuorituksensa kameran edessä.

Projektille on asetettu paljon tavoitteita. Valmis tuote on tarkoitus saada elokuvateattereihin ja sille toivotaan kansainvälistä levitystä, onhan elokuvan kielenä englanti.

– Toivoisin kovasti, että tämä projekti toimisi valmistuessaan mun oman urani ”launchaajana”. Tän eteen on nähty niin paljon vaivaa, että vain kavereille tätä ei tyydytä näyttämään, Laineenkare ilmoittaa intohimoisesti.

– Uskon, että ollaan tekemässä sikäli suomalaisen indie-elokuvan historiaa, että saadaan kansainväliseen levitykseen valmis tuote reilusti alle kymmenentuhannen budjetilla. Ja siis tuote, joka näyttää oikealta elokuvalta ja jonka tarina on sopivan tärähtänyt ollakseen täynnä kulttipotentiaalia.

Laineenkareella on kehitteillä kolme muuta projektia, joiden parissa hän toivoo voivansa tehdä töitä täysipäiväisesti The Devotionals -projektin jälkeen. Laineenkare pääsi myös opiskelemaan Bournemouth Film Schoolin maisteriohjelmaan.

– Vielä on avoinna muutanko Englantiin opiskelemaan leffantekoa keväällä. Siksi on turhaa olla sen enempää suunnitelmia. Useita toiveita universumille kylläkin on, Laineenkare kertoo.

Stone Filmsin Vihtori Valkama kirjaa kohtauksen numeron klaffitauluun.

Samankaltaisia toiveita tulevalta on Stone Filmsilläkin.

– Jonain päivänä toivottais, että me päästään enemmän tähän elokuvabisnekseen. Päätulo voisi tulla kokopitkistä elokuvista, toivoo Vihtori Valkama.

Stone Filmsin porukalle tärkeää on myös se, kenen kanssa töitä tehdään.

– Tietysti toiveena on, että meidän yritys kasvaa entisestään. Ei tietenkään liikaa, koska me halutaan pitää semmonen kiintiö hyvä porukka meillä.

Kuuntele Stone Filmsin Vihtori Valkaman haastattelu alta.