Staffit Roosa ja Pirre.

Staffordshirenbullterrieri eli staffi, koirarotu joka on aikojen saatossa valloittanut yhä enemmän ihmisten sydämiä ja nostanut suosiotaan huippuunsa! 

Vuonna 1994 media väitti staffin tappaneen vauvan, tämän jälkeen vaadittiin jonkin aikaa nostattaakseen saffin virheelliseksi tulkitun maineen takaisin rakastetuksi perhekoiraksi. Nykyään staffit ovatkin takaisin suosionsa huipulla ja lapsiperheisiin haluttu rotu. 

Vierailin Espoon Gumbölessä Fiteck- kennelissä, jossa kasvatetaan saffeja. Ajaessani kennelin pihaan siellä vallitsi rauhallinen atmosfääri luonnon keskellä. Porttien takana odotti kaksi häntää heiluttavaa ystävää, staffit Roosa ja Pirre. Staffeilla on tunnetusti koiramaailman valloittavimmat hymyt ja se loistikin monien metrien päähän. Rodulle omaiset luonteenpiirteet kuten innokkuus ja ihmisläheisyys huokuivat Roosasta ja Pirrestä, vastaanotto kennelissä oli sydäntä lämmittävä, myös itse kasvattajan Marica Ahlrothin osalta.

Istuuduimme kahvipöytään Pirre sylissäni, sydän oli sulanut jo heti kättelyssä hänelle. Keskustelimme laajasti Marican kanssa staffeista ja kenneltoiminnasta. Marica on aloittanut kenneltoiminnan jo noin 25 vuotta sitten.

Staffeista kasvatetaan entistä pehmeäluonteisempia

Keskustelimme staffien luonteen muutoksista vuosien varrella ja mitä ennakkoluuloja Staffitoiminta on aiheuttanut. Marica kertoo kuinka Staffien käytös on vuosien varrella suunnannut entistä positiivisempaan suuntaan.

– Kenneltoiminnan alkuaikoina kohtasin ihmisiltä huomattavasti enemmän ennakkoluuloja kuin nyt. Koirien kanssa lenkkeillessä vastaan tulevat ihmiset saattoivat vaihtaa tien toiselle puolelle. Mieheni oli myös koirien kanssa lenkkeillessä saanut huuteluja peräänsä, olivat huudelleet “tappajakoira”.

Nyt staffit ovat niin haluttuja perheenjäseniä, että Maricalla riittää jonoja seuraaviin pentueisiin. Hän myös kertoo, että on tullut vastaan ihmisiä jotka ovat arvostelleet rotua ja myöhemmin päätyneet itse ottamaan staffin. 

– Staffeilla on valloittava luonne, sanoo Marica.

Kuvassa Fiteck- kennelin kasvattaja Marica Ahlroth ja hänen koirat Roosa ja Pirre.

Kennelissä pyritään kasvattamaan terveitä ja iloisia pentuja

Fiteck- kennelistä on tullut 29 pentuetta. Staffit synnyttävät kerralla noin viisi pentua. Marica pyrkii antamaan emon hoitaa itse pentujaan alussa. Hänellä on emolle ja vastasyntyneille oma rauhallinen tila, josta Marica siirtää heidät avarampaan ja äänekkäämpään tilaan, kun pentujen silmät aukeavat. Avarammassa ja äänekkäämmässä tilassa pennut alkavat tottumaan normaaleihin  elinolosuhteisiin.

Vierailu Fiteckin kennelissä jätti äärettömän hyvän mielen, ilmapiiri oli lämmin ja iloinen. Koirilla oli runsaasti tilaa sisällä ja ulkona. Ulkona oli myös aidattu alue koirille, jossa varmasti kelpaa loikoilla kesän lämpiminä päivinä.

Fiteck- kennelin viimeisestä pentueesta Helmi.