Kestävyysjuoksun kärkinimet juoksevat SM-maastoissa Janakkalan Kiipulassa sunnuntaina 5.toukokuuta.

Miesten ja naisten sarjoissa nähdään kovimmat kamppailut kärkiurheilijoidemme Topi Raitasen ja Camilla Richardssonin säestyksellä. Viime kevään tuplamestari Jarkko Järvenpää puolustaa valtikoitaan.

Osanottomäärä on mukavasti kasvussa. Viime vuonna Saloon ilmoittautui 515 kilpailijaa, 590 urheilijaa ilmoittautui nyt Janakkalan Kiipulaan.

”Maantiellä kestävyysjuoksijoiden kausi on alkanut hyvin. Janakkalan maastoissa viivalla on ilahduttavasti miehissä ja naisissa suurin osa kärkijuoksijoistamme. Tulee kovat startit, ja hyvä mittari kaikille kohti kesää.” toteaa valmentaja Rami Virlander.

Miehet 12 km

Kaikki viime vuoden 12 parasta ovat mukana. Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää puolustaa mestaruuttaan, Lahden Ahkeran Antti-Pekka Niinistö SM-hopeaansa ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Jaakko Nieminen SM-pronssiaan.

Kevään puolimaratonin SM-kisoissa Vantaalla oli Nieminen toinen ajalla  1.07,18. Järvenpää ja Niinistö keskeyttivät. Vantaalla mestariksi juossut Lahden Ahkeran Hannu Granberg on ilmoittautunut vain neljälle kilometrille. Maantiejuoksun kolmonen ja nelonen, Helsingin Kisa-Veikkojen Aki Nummela ja Eero Saleva kärkkyvät Janakkalassa SM-mitalia.

Saarijärven Pullistuksen Jaakko Piesanen on nyt mitalijahdissa pitkällä matkalla, viime vuonna hän oli neljän kilometrin hopealla. Hän on 10000 metrin hallitseva mestari.

Turun Toverien ranskalainen suunnistaja Frederic Tranchand oli toissa vuonna SM-hopealla ja on nytkin mukana TuTon vahvassa joukkueessa. Joukkuekilpailuissa vahvimpia ovat Jyväskylän Kenttäurheilijat, Helsingin Kisa-Veikot, Tampereen Pyrintö ja Turun Urheiluliitto ja Turun Toverit.

Miehet 4 km

Juoksun suosikki on Helsingin Kisa-Veikkojen Topi Raitanen, mestaruutta puolustaa Järvenpää, joka on ilmoittautunut molemmille matkoille. Viime vuoden hopea- ja pronssimitalisti vaihtuu, kun Jaakko Piesanen juoksee pitkän matkan ja Arttu Vattulainen ei ole mukana.

Raitasen ja Järvenpään ohella mitaliehdokkaita ovat Lahden Ahkeran Hannu Granberg ja Ossi Kekki. Mielenkiintoista on nähdä myös Naantalin Löylyn Markus Teijulan maastokunto. Seura on nuorella joukkueella mitalijahdissa joukkuekilpailussa, jossa HKV ja Lahden Ahkera ovat muut mitalikandidaatit.

 

Naiset 6 km

Viime vuoden seitsemän parasta on mukana. Vasa IS:n Camilla Richardsson on suosikki. Yhdysvalloissa ratakauden avaus 10000 metrillä tuotti ajan 33:08.26, joka on vain puoli minuuttia ennätyksestä. Viime vuoden muut mitalistit, Lahden Ahkeran Kristiina Mäki ja Forssan Salaman Janica Rauma, ovat vahvoja myös tänä vuonna.

Rovaniemen Lapin Johanna Peiponen ei viime kesän Kalevan kisojen jälkeen ole kilpaillut. Viime vuonna hän oli maastojuoksun viides, aikaisemmilta vuosilta on kaksi mestaruutta ja yksi hopea.

Koko joukon parhaat saavutukset on Forssan Salaman Annemari Kiekaralla, peräti 10 Suomen mestaruutta maastojuoksusta.

Naisissa on ilahduttavasti kymmenen joukkuetta. Jyväskylän Kenttäurheilijat oli mestari 2018 ja Vasa IS 2017.

 

Miehet 22 vuotta 6 km

Otto Kaario (6.) ja Jussi Eskola (7.) JKU:sta sekä Kevin Sandell (8.) IK Falkenista olivat viime vuonna mukana olevista parhaiten sijoittuneita. Joensuun Katajan Jiri Karjalainen voitti SM-hallissa 3000 m ja Alajärven Ankkurien Antti Ihamäki oli kolmas.

Espoon Tapioiden Tomi Lehto on mukana ensi kertaa tässä ikäluokassa. Joukkuekilpailu ratkotaan joensuulaisten ja jyväskyläläisten kesken.

Naiset 22 vuotta 4 km

Kaikki viime vuoden mitalistit ovat mukana. Suolahden Urhon Saija Seppä puolustaa mestaruutta, IF Kraftin Heidi Kuuttinen hopeaa ja Lempäälän Kisan Klaara Leponiemi pronssia.

Kovan vastuksen he saavat viime vuoden 19-vuotiaiden mestarista, Forssan Salaman Astrid Snällistä. Mitalia hakevat myös SM-halleissa tasaisesti taistelleet Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Katri Gauriloff ja Kuusjoen Humun Sara-Elise Ruokonen.

Vahvimmat joukkueet on Jyväskylän Kenttäurheilijoilla ja Lahden Ahkeralla.

 

Miehet 19 vuotta 6 km

Hallitseva maastomestari Joensuun Katajan Mika Kotiranta on suosikki. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helander, Lempäälän Kisan Leevi Keronen ja Turun Urheiluliiton Mustafe Muuse ovat mitalikandidaatteja. Helander on viime vuoden 17-vuotiaiden maastomestari ja Keronen 19-vuotiaden kakkonen.

SM-maantiellä Vantaalla Kotiranta löi kahdella sekunnilla Helanderin kympillä kolme viikkoa sitten. Muuse oli kolmas ja Keronen neljäs.

Lahden Ahkeran Walte Hautala oli viides niin hallissa kuin maantielläkin, mitalisijakin on nyt mahdollinen.

Joukkuekilpailussa kaikilla suosikeilla on myös mitalimahdollisuus, siis Joensuun Katajalla, Jyväskylän Kenttäurheilijoilla, Turun Urheiluliitolla, Lempäälän Kisalla kuten Lahden Ahkerallakin.

 

Naiset 19 vuotta 4 km

IK Falkenin Nathalie Blomqvist on suosikki. Hallikaudella hän juoksi kaksi ikäluokkansa mestaruutta ja kaksi naisten pronssimitalia. Mitalisuosikkeja ovat Lahden Ahkeran Salla Laukkanen, Oulun Pyrinnön Lumi Laitinen, Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Lotta Mäkinen ja Kenttäurheilijat-58:n Edith Eikkinen.

Maantiekympillä Vantaalla 14.4 mitalistit olivat Laukkanen, Laitinen ja Eikkinen.

Joukkuekilpailun suosikit ovat Tampereen Pyrintö, Lahden Ahkera ja Jyväskylän Kenttäurheilijat.

 

Miehet 17 vuotta 4 km

Viime vuoden hopeamitalisti, Someron Esan Veikka Saren, on ennakkosuosikki. Kovan vastuksen hän saa Lahden Ahkeran Wäinö Hautalasta, Oulun Pyrinnön Juho Keräsestä  ja Turun Urheiluliiton Tuure Haapasesta.

Maantiekympillä 14.4 Saren oli mestari, Haapanen hopealla. Hautala juoksi hallikaudella 3000 m 9.36,35 ja Keränen 9.25,18.

Joukkuekilpailu on tasainen. Neljä suosikkia, Lahden Ahkera, Lempäälän Kisa, Porvoon Urheilijat ja Turun Urheiluliitto, joista yksi jää SM-mitalitta.

 

Naiset  17 v 4 km

Lappeenrannan Urheilumiesten Moona Korkealaakso on ehdoton ennakkosuosikki. Hän voitti kolme viikkoa sitten Vantaalla maantiekympin ylivoimaisesti. Turun Urheiluliiton Heljä-Viivi Unkila ja Kannuksen Uran Enni Katajalaakso ovat mitalisuosikkeja.

Joukkuekilpailussa on kaksi suosikkia, Jyväskylän Kenttäurheilijat ja Lappeenrannan Urheilumiehet.

 

Pojat 15 v 4 km

Viime kesän perusteella ennakkosuosikkien joukossa ovat Eemeli Katajalaakso Kannuksen Urasta ja Jere Haapalainen Tampereen Pyrinnöstä ja Martti Majuri Lappeenrannan Urheilumiehistä.

Tytöt 15 v 4 km

Enni Petrelius Pohjan Koitosta ja Sini Rajaniemi Lahden Ahkerasta ovat suosikkeja. Lempäälän Kisan Nora Kytäjä haluaa myös uusia mitalinsa, viime vuonna hän oli kolmas Perniössä.

 

Kalevan malja

Kalevan Maljan tilanne ennen SM-maastoja. 1) LahdA 33 p, 2) HKV 27 p, 3) JKU 21 p, 4) LUM 19 p, 5) TuUL 17 p, 6) KU-58 15 p, 7) EspTa 11 p, 8) Lempäälän Kisa 10p

Viiden kärki vahvistaa asemiaan Janakkalassa, järjestys voi muuttua.

 

Janakkalan maastoviikonloppu

Lauantaina 4. toukokuuta juostaan SAUL SM-maastot yli 30-vuotiaille, ja Flying Finns maastot 9-13 vuotiaille.

Sunnuntaina 5.5 kilpailut alkavat klo 11:00 Janakkalan Kiipulassa.

 

Teksti: Juha Kylänpää

Kuva:  Olli Leino