Kenttäurheilijat -58 järjestää vuoden 2019 SM-maantiejuoksut Vantaalla Tikkurilan urheilupuistossa sunnuntaina 14. huhtikuuta. Samassa yhteydessä on kaikille avoin Kaiken kansan vitonen, jossa juostaan virallisesti mitattu 5km.

 

Kilpailut juostaan eduskuntavaalipäivänä. Viime vuonna kisa juostiin samana viikonloppuna Vierumäellä Heinolassa. Kilpailijoita SM-kisassa oli 92 ja samassa yhteydessä juostussa kevätkirmaisussa 30. Vierumäellä juostiin samassa yhteydessä Suomen Aikuisurheiluliiton SM, jossa kilpailivat 30-vuotiaat ja vanhemmat. Heitä kilpailemassa oli 135 juoksijaa. Tänä vuonna tuo kilpailu juostaan jo lauantaina 13.4 Helsinki Spring Maratonin yhteydessä Pukinmäen Urheilupuistossa. HSM:ille odotetaan noin tuhatta juoksijaa, joista 181 kilpailee SAUL:n puolimaratonin Suomen mestaruuksista, toteaa kilpailunjohtaja Juhani Meskanen. Vantaalle on ilmoittautunut 125 SM-kisaan sekä noin 50 juoksijaa vitoselle.

”Tikkurilan kilpailureitti on kokonaan asfalttia, se juostaan lähes koko matkan kevyen liikenteen väylällä. Mutkat on optimoitu nopeaan juoksuun ja reitti on tasainen, joten hyviä aikoja on odotettavissa”, kilpailunjohtaja Harri Mannermaa toteaa.

Jarkko Järvenpää vahvassa kevätkunnossa puolustamaan mestaruutta

Miesten puolimaratonilla Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää on jo hyvissä ajoin kertonut puolustavansa mestaruuttaan. ” Vantaan SM-puolikkaan olen ehdottomasti lyönyt kalenteriin! Ja kuntokin on kova!”  toteaa Jarkko viestissään kisajärjestäjille jo helmikuussa. Viime vuoden seitsemäs, Helsingin Kisa-Veikkojen Joonas Harjamäki on ilmoittautunut haastajaksi. Joonas juoksi voittaessaan Lohjan talvijuoksusarjan kympillä kisareitin kahdesti, kertoen tähtäimen olevan nimenomaan Vantaan SM-kisassa. Viime vuoden pronssimitalisti, Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Jaakko Nieminen: ” Treeniä olen saanut tehtyä paremmin kuin kolmeen vuoteen, ja kunto vaikuttaisi hyvältä. Karhuviestin ankkuriosuus kävi hyvästä valmistavasta harjoituksesta. Mitalin kirkastumista ei uskalla luvata etukäteen; sen verran kova lähtölista on, ehkä paras viiteen vuoteen?” Helsingin Kisa-Veikkojen Aki Nummela juoksee aina mitalista, kun SM-kisan viivalle ilmestyy. Akilla on osallistujista paras tilastoaika tältä vuodelta, 1.08,57. ”Tavoitteena voisi olla löytää semmoinen hyvä rähinä ja fiilis sunnuntaina ja tasavauhtinen vetäisy. Silloin kyllä kulkee, kun kunto on hyvä. Siitä latauksesta se paljon riippuu” Nummela totesi. Harvoin kilpaileva 34-vuotias JKU:n Henri Manninen on puolimaratonilta aiempina vuosina kerännyt neljä SM-pronssia. Mannisella kulkee Vantaalla, hänellä on suuren suosion saavuttaneen Aktia-maantiejuoksucupin kympin reittiennätys 30.14. Hänellä on myös osanottajien paras ennätys puolimaratonilla, 1.04,13, kaikkien aikojen 11. Suomessa. Viime vuoden hopeamitalisti, Lahden Ahkeran Antti-Pekka Niinistö ei tällä kaudella ole vielä kilpaillut. ” Ilmeisesti ihan hyvä Flagstaffin leiri ollut Mannisella ja Niinistöllä. Vaihtunut valmentaja Vuorimaa tuonut molemmille uutta tarvittavaa virtaa.” Jaakko Nieminen analysoi kilpakumppaneitaan. Nurmijärven Yleisurheilun Tommi Hytönen on juossut lupaavan maantiekympin keväällä Hollannissa, 30.35. Miehissä vantaalaisista on mukana Salamien Simeon Rissanen.

Naisten mestari puolimaratonilla vaihtuu

Hallitseva mestari, Helsingin Kisa-Veikkojen Suvi Miettinen ei tämänvuotiseen kilpailuun osallistu. Kauden tilastokärki on Nagu IF:n Anne-Mari Hyryläinen on ilmoittautunut hyvissä ajoin ja hän on suurin ennakkosuosikki. Hyryläisen kauden pääkilpailu on Dohan MM-maraton syyskuussa. Hän juossee keväällä jonkun nopeareittisen kaupunkimaratonin. Kaikkien aikojen Vantaalla juostu puolimaratonennätys saattaa parantua vaalipäivänä, sillä Oona Kettusen 1.14,08 vuodelta 2013 on Hyryläiselle mahdollinen. Viime vuotisista mitalisteista mukana on vain hopeamitalisti, Lempäälän Kisan Klaara Leponiemi. Helsingin Jyryn Katarina Skräddar on juossut keväällä vikkelimmin maantiekympin 36.21 Vantaalla. Järjestävästä seurasta mukana ovat Jenni Moskari, Kukka-Maaria Mustonen ja Anna Huostila. Kukka-Maaria oli viime vuonna Vierumäellä yhdeksäs.

17-vuotiaissa Pinja Kotinurmi puolustaa mestaruutta, Moona Korkealaaksolla myös mestaruus

17-vuotiaissa naisissa Lahden Ahkeran Pinja Kotinurmi puolustaa mestaruuttaan. Viime vuoden hopeamitalisti, Turun Urheiluliiton Heljä-Viivi Unkila, kuten nelonenkin, Kannuksen Uran Enni Katajalaakso ovat mukana. Lappeenrannan Urheilumiesten Moona Korkealaaksolla on paras ennätys 35.42, joka on kaikkien aikojen tilaston kolmas. Hän voitti matkan mestaruuden 2017 15-vuotiaana Espoossa ja on nytkin mestarisuosikki. Järjestävän seuran, Kenttäurheilijat-58:n Taika Uusimäellä on kauden tilastokärki 41.09. Uusimäen lisäksi viiskasin väreissä juoksee Jenni Korvenpää ja Rekolan Raikkaasta mukana ovat Helmi Köykkä ja Aino Tengvall.

Saman ikäisissä miehissä mestari vaihtuu, sillä monilahjakkuus, Jyväskylän Kenttä-Urheilijoiden Eemil Helander on siirtynyt 19-sarjaan. Someron Esan Veikka Sarenilla on kauden kotimainen kärki 34.06. Vantaalaisia nuorten miesten kisassa on ilahduttavasti viisi: Ville Harju, Rasmus Krogell, Atte Nevala ja Akseli Stark KU-58:sta ja Lauri Salminen Rekolan Raikkaasta.

 

19-vuotiaissa mestarit puolustusasemissa.

 

Miesten 19-vuotiaiden viime vuoden mestari Lempäälän Kisan Leevi Keronen saa kovan vastuksen, kun vastaan asettuu Helander, joka viime vuonna löi Kerosen 25 sekunnilla 10 km:llä. Helander kävi talven aikana maastohiihtokisoissa voittamassa useammankin Suomen mestaruuden. Hallitseva mestari Keronen on myös suunnistuksessa kova tekijä. Hiihtäjä vai suunnistaja on maantien valtias Vantaalla? Järjestävän seuran värejä puolustaa Olli Harju.

19-vuotiaissa naisissa Lahden Ahkeran Salla Laukkanen puolustaa mestaruutta. Vantaalaisista Rekolan Raikkaan Mona af Forselles, ja KU-58:n Edith Eikkinen taistelevat mitaleista, kuten Espoon Tapioiden Melina Lahdenperä ja Oulun Pyrinnön Lumi Laitinen.

Teksti:Juha Kylänpää

Kuva: Vantaan Maraton

Aikataulu

11:00 Kaiken kansan vitonen
12:00 SUL SM 10km M/N19, M/N17
13:00 SUL SM-puolimaraton M/N