Viimeisin Euro Hockey Tour –turnaus pelattiin Ruotsin Globenissa viime viikonloppuna. (Kuva: Wikimedia commons) 

Viime viikonloppuna pelatussa Euro Hockey Tour -turnauksessa Ruotsissa olivat tuttuun tapaan mukana turnauksen isäntämaa Ruotsi, Suomi, Tshekki sekä Venäjä. Turnauksen yllä leijui jälleen puheenaiheena maajoukkuetauko jääkiekon SM-liigassa kyseisen turnauksen aikana. Nyt Ruotsissa pelattu Euro Hockey Tour -turnaus oli jo kolmas tällä kaudella. Ensimmäinen turnaus pelattiin marraskuussa Suomessa, Helsingissä. Toinen pelattiin joulukuussa Venäjällä.

Välillä tauolla, välillä ei

Marraskuun alkupuolella pelatussa Karjala-turnauksessa jääkiekon SM-liiga oli maajoukkuetauolla. Joulukuun puolivälissä pelatussa Venäjän Channel One Cupissa SM-liiga ei ollut maajoukkuetauolla eikä niinkään nyt viime viikonloppuna pelatussa Ruotsin Beijer Hockey Gamesin aikanakaan. Tilanne on samalla hämmentävä ja vaikea. Esimerkiksi Venäjän jääkiekkoliiga KHL on ollut tauolla kaikkien turnausten aikana, joka olisi ihannetilanne myös SM-liigassa. Edellisinä vuosina SM-liiga on ollut hyvin maajoukkuetauolla, kun turnauksia on pelattu, melkein lähes aina. Miksi ei enää? Viime kaudellakin oli tilanne, jolloin pelattiin päällekkäin sekä Euro Hockey Tour -turnausta että SM-liigaa.

Nyt päästään siihen, että kun maajoukkue pelaa kansainvälisiä harjoituspelejä, niin samaan aikaan Suomessa pelataan Liigaa normaaliin malliin, vaikkakaan ei niin kovalla ottelutahdilla. Tässä tapauksessa joukkueet, joista pelaajia lähtee maajoukkueen matkaan, joutuvat miettimään ja sekoittamaan omaa kokoonpanoaan, joka voi pahimmassa tapauksessa johtaa joukkueen heikompaan suoritustasoon. Sen lisäksi on joukkueita, joista valitaan useampia pelaajia eikä tämä helpota tilannetta yhtään sen enempää. Näin ollen kyseiset joukkueet eivät saa välttämättä kilpailla tasavahvasti pisteistä ja sijoituksistaan SM-liigassa, mikä varmasti on kuitenkin se kauden päätavoite kaikille joukkueille.

Jääkiekon SM-liigaa pelattiin Euro Hockey Tour -turnauksesta huolimatta. (Kuva: Anssi Koskinen)

Pelaajamahdollisuudet rajallisia

Tilanne on myös vaikea Suomen maajoukkueen valmennusryhmälle. He eivät välttämättä voi ottaa ketä tahansa pelaajaa pelaamaan turnaukseen. Esimerkkinä, Oulun Kärppien maalivahti Justus Annunen oli tyrkyllä maajoukkueeseen, mutta kun Kärppien toinen maalivahti Patrik Rybar valittiin Slovakian maajoukkueryhmään, niin jäi Annunen sitten ulkopuolelle, koska Kärpillä ei olisi ollut muuten pelaavaa maalivahtia. Tilanteesta ei hyödy SM-liiga eikä Suomen jääkiekkomaajoukkuekaan. 

Tauko on ehdoton

SM-liigan pitäisi ehdottomasti olla maajoukkuetauolla jokaisen turnauksen aikana, sillä näin kaikilla olisi teoreettinen mahdollisuus päästä pelaamaan näitä maajoukkuepelejä ja mittaamaan omaa tasoaan kansainvälisissä peleissä. Toki voidaan ajatella myös, että miksi pitäisi olla tauolla panoksettomien pelien takia, mutta nämä kyseiset pelit ovat kuitenkin valmistautumista kevään MM-kisoihin ja näillä arvioidaan Euroopassa pelaavien taso sekä vire juurikin kevään mittelöitä silmällä pitäen. Tämän takia SM-liigalla on nyt mietinnän paikka, mikä olisi se paras ratkaisu tässä vaiheessa.