(Kuva: Miika Heiskanen)

Kaapelitehtaan d-rapun neljännessä kerroksessa tunnet astuvasi uuteen maailmaan. Seiniä koristavat sadat kamppailulajijulisteet ja täältä löytyy myös vanhan liiton kuntosali. Kuntosali ei ole mikään tavallinen sali, vaan täällä valutetaan verta, hikeä ja lisää hikeä. Täällä harrastetaan myös kädenvääntöä, maailman nopeinta kamppailulajia. 

  • Kädenvääntö on maailman nopein kamppailulaji, jossa ottelu saattaa kestää vain pari sekuntia
  • Suomessa 17 kädenvääntöseuraa
  • Kädenvääntö kilpaillaan siihen tarkoitetulla kädenvääntöpöydällä
  • Voittaja on se, joka saa väännettyä vastustajan ranteen yläpuolisen osan pöydässä olevan tyynyn yläreunaan tai sen alapuolelle
  • Kädenväännön voimaharjoittelussa korostuvat sormien ja selän vahvistaminen
Helsingin Atleettiklubin kädenvääntöjaoston puheenjohtaja Panu Kankkunen (Punaisessa paidassa) vääntämässä. (Kuva: Miika Heiskanen)

Jaoston puheenjohtaja on toiveikkaana lajin tulevaisuudesta

Helsingin Atleettiklubi on Suomen vanhin voimailuseura. Urheilua seurassa on harrastettu jo vuodesta 1891 ja vuonna 2021 seura viettää 130-vuotisjuhliaan. Kädenvääntöä seurassa on harrastettu vuodesta 1992.   Kädenvääntöjaoston puheenjohtajan Panu Kankkusen mukaan lajin suosio on ollut kasvussa viime vuosien aikana.

“Alkuaikoina aktiivisia kävijöitä oli reilusti alle kymmenen, mutta viime vuosina harrastajien määrä on noussut. Meillä on harjoitukset joka maanantai klo 19-21 ja seurallamme on neljä kädenvääntöpöytää. Aktiivisia harrastajia on noin 25.” 

“Lajin aloittaminen on helppoa. Lajiliiton nettisivuilta seuran yhteystiedot selville ja seuralle ilmoitus. Lajin aloittamista vaikeuttaa kivunsiedon korkea kynnys. Kädenväännöstä johtuva hermokipu saattaa säikäyttää osan uusista harrastajista pois. Kunhan jaksaa harjoitella pari kuukautta niin kipuun tottuu”, Kankkunen kertoo. 

Aku Moksilla (vasemmalla) on laaja lajitausta (Kuva: Miika Heiskanen)

Aku Moksi on yksi kädenväännön nuorista lupauksista

Reportaasin aikana olevissa treeneissä on 14 innokasta vääntäjää. Treeneissä hiki virtaa ja magnesium pöllyää ilmassa, kun kamppailuja käydään neljässä pöydässä .Yhdessä näistä pöydistä kamppailee lajin nuoriin lupauksiin kuuluva Aku Moksi.

“Olen harrastanut painia ja kiipeilyä ja päädyin kädenvääntöön netin kautta. Lajit tukevat hyvin toisiaan, sillä kaikissa tarvitaan hyvää puristusvoimaa. Suosittelen tätä lajia kaikille, jotka haluavat treenata käsiään. Skippaa käsipäivä ja tule kädenvääntöön!”

Moksin vääntämisessä näkyy varmuus, tekniikka ja voima. Moksin mukaan ulkopuolisilla on olettamuksensa lajista, mutta yksi nousee ylitse muiden.

“Ihmiset luulevat, että kädenvääntö on todella tapaturma-altis laji, mutta se ei pidä paikkaansa. Kädenvääntö ei ole sen vaarallisempi kuin muutkaan kamppailulajit.”

Viisinkertainen Suomenmestari Topi Juvonen (vasemmalla) lajinsa parissa (Kuva: Miika Heiskanen)

Lajin huippu haluaa kilpailla yli 50-vuotiaaksi

Helsingin Atleettiklubin treeneistä löytyy monta lajin veteraania, mutta yksi henkilö erottuu joukosta. Hän on Topi Juvonen, yksi Suomen menestyneimmistä kädenvääntäjistä. Sosiaalisen ja vitsailevan kuoren alta löytyy kivenkova kilpailija. 

“Tämä laji vaatii paljon treeniä. Itse kilpailen raskaassa sarjassa ja olen pienikokoinen siihen sarjaan. Tästä syystä joudun treenaamaan tuplasti enemmän kuin vastustajani. Itse kamppailussa se vääntäjä, joka on vahvempi lajivoimassa, voittaa väännön.”  

Juvoselta löytyy kisakokemusta. Hän on kilpaillut kahdesti MM-kisoissa, kerran EM-kisoissa ja kerran kovatasoisessa Niemiroff-turnauksessa. Löytyy mieheltä myös viisi Suomen mestaruutta. Kun Juvoselta kysyy, onko hänellä unelmia kilpauralle, vastaus tulee nopeasti.

“Toivon, että ura jatkuisi yli 50-vuotiaaksi ja MM-mitali on tavoitteena.” Mieheltä löytyy urheilijamaisen terveellistä ylimielisyyttä.

Kädenvääntötreeneissä kun ollaan niin pitäähän sitä kokeilla. Ensimmäinen vastus on Topi Juvonen. Toimittajan retalekin pääsee vääntämään kättä. Pöydässä vasta ymmärrän, kuka minulla on vastassa. Kun otamme otteluasennon, Juvosen puristus on jäätävä. Farkut eivät ole parhain mahdollinen treeniasuste. Aloitamme väännön. Se on ohi sekunneissa, mutta tuntuu minuuteilta. Annan kaikkeni, mutta Juvonen ei liikahdakaan. Hiki valuu otsallani ja käsissä tuntuu hirvittävä paine, mutta en anna periksi. Juvonen päästää minut pahasta ja naulaa käteni pöydän tyynyyn. Pääsen vääntämään muita seuralaisia vastaan, Ottelut ovat ohitse. Kädenvääntö on raaka, mutta hauska laji.

(Kuva: Miika Heiskanen)
(Kuva: Miika Heiskanen)