Ihmiset nauttivat partiolaisten paistamista letuista ulkona.

Aamuvarhaisella paikalliset yrittäjät ja yhdistykset ovat pystyttämässä telttoja ja myyntipisteitä. Iloinen puheensorina raikaa varhaisesta kellonajasta huolimatta. Siuntion palloiluhallin pihalle astuttua pystyy aistimaan pienen kunnan yhteisöllisyyden.

Lauantaina 1.9 vietettiin Siuntio-päivää. Tapahtuma, joka kokoaa koko kunnan yhteen yhdeksi päiväksi. Kuntalaiset pääsevät tutustumaan kunnan tarjontaan ja paikallisten yrittäjien palveluihin. Heti tapahtuman alettua ihmisiä alkaa virrata paikalle. Lapset kiskovat ensimmäisenä vanhempiaan hihoista kohti partiolaisten lettukojua, josta leijuu huumaavan hyvä tuoksu. Monet tervehtivät tuttuja ja kunnan järjestämä paikallissuunnistus veti perheitä puoleensa. Palloiluhallin sisällä monet yritykset ovat saaneet tuotteensa esille ja kertovat omasta toiminnastaan.

Heleena Laaksonen pitää Siuntio-päivää tärkeänä paikallisille yrityksille.

Yksi paikalle saapuneista yrittäjistä on Heleena Laaksonen, joka on myymässä Siuntion Mehiläistarhojen paikallista hunajaa. Laaksosen yrityksellä on 45 vuoden kokemus hunajan tuottamisesta ja hän kertookin Siuntio-päivän kaltaisten paikallisten tapahtumien tuovan paljon näkyvyyttä.

“ Me harjoitamme pelkästään suoramyyntiä, joten nämä tapahtumat tuovat meille paljon asiakkaita, jotka usein seuraavana vuonna tulevat uudestaan takaisin”.

Laaksonen selittää, että he kertovat asiakkailleen paljon hunajan tuotannosta ja sen käytöstä. Monille hunajantuottajille on Laaksosen mukaan tärkeää, että tuodaan esille hunajan yksilöllisyyttä ja mehiläisten tärkeyttä ekosysteemissä.

“ Monen hunajan hyvän maun salaisuus on pitkä kukintoaika, joka mahdollistaa mehiläisten pölyttämisen. Uudet kasvimyrkyt pelloilla hankaloittavat tätä.” Laaksonen täydentää.

Tapahtuma tuo niin kuntalaisia kuin ulkopaikkakuntalaisia yhteen

Ihmiset nauttivat yhdessäolosta.

Siuntion kokoisen pienen kunnan asuminen on laajalle levittäytynyttä, joten tapahtuma tuo ihmisiä yhteen. Paikalle on saapunut oman kunnan asukkaiden lisäksi väkeä myös muualta. Vaikka tapahtuma voi vaikuttaa pieneltä, niin moni kokee tämän kokoisten tapahtumien olevan yhtä tärkeitä kuin isojen kaupunkien vastaavat tapahtumat.

Kansanedustaja Raija Vahasalo (Kok.) kokee pienten kuntien asukkaat yhtä tärkeiksi kuin isojen kaupunkien.

Paikalle saapui muun muassa ensi kevään eduskuntavaaleihin ehdokkaaksi lähtevä kansanedustaja Raija Vahasalo, joka totesi, että on tärkeää rantautua myös pienempien kuntien ihmisten luo. Monet paikalliset kävivät puhumassa Vahasalon kanssa ja selvästi nauttivat hänen läsnäolostaan tapahtumassa.

Seppo Vahasalo on käynyt Siuntio-päivillä jo monia vuosia.

Paikalle saapunut kirkkonummelainen Seppo Vahasalo, kertoo käyvänsä melkein joka vuosi Siuntio-päivillä.

“Kyllä me vaimon kanssa melkein 20 vuotta putkeen ollaan paikalla oltu. Täällä näkee paljon tuttuja ja on sellainen mukava markkinatunnelma”, Vahasalo kertoo.

Siuntion sivistystoimenjohtaja Jukka Pietinen pitää erittäin tärkeänä, että tämänlaisia tapahtumia järjestetään kunnassa.

“ Kyllä tämä kokoaa kuntalaisia yhteen ja oikeasti pääsee näkemään mitä Siuntiolla on tarjota. Tämä tukee myös erittäin paljon kunnan identiteettiä ja kuntalaisten kotoutumista”, Pietinen hymyilee.

Siuntion kunnan sivistystoimenjohtaja Jukka Pietinen (vas.) ja varhaiskasvatuspäällikkö Mirva Alakoskela uskovat tapahtuman tuovan kuntalaisia yhteen.

Charlotta Lönnqvistille oma leivos

Charlotat järjestivät leivoskilpailun.

Suomalainen kirjailija Aleksis Kivi vietti osan elämästään Siuntiossa paikallisen hyväntekijä Charlotta Lönnqvistin Fanjunkarsin torpassa. Siuntion Lions Clubin naisleijonat eli Charlotat päättivät järjestää kilpailun, jossa haettaisiin tälle merkittävälle hyväntekijälle oma leivos. Kilpailu alkoi keväällä tiedotustilaisuudella sekä esikarsinnoilla ja nyt se huipentui Siuntio-päivänä finaaliin. Kakkuja ja leivoksia oli monen näköistä ja makuista. Osa leivosten tekijöistä oli lapsia ja osa aikuisia, mutta ammattikondiittorit oli rajattu ulos kilpailusta. Moni kävi kurkkimassa ja ihailemassa upeita tekeleitä ja yleisö sai äänestää oman suosikkinsa leivoksista. Lopullinen tuomaristo, joka koostui kunnan, Siuntion Marttojen, Charlotta-klubin ja Siuntion Scandic -kylpylän edustajista.

Charlotte Estman (vas.) voitti naisleijonien Charlotta-klubin leivoskilpailun.

Voittajaleivoksen teki Charlotte Estman, mutta jokainen finaalissa mukana ollut sai pienen palkinnon. Näin Charlotalle saatiin oma leivos, jota vastaavuudessa myydään Charlotta-klubin tekemänä eri tapahtumissa.

Siuntio-päivän päättyessä väki vähentyi tasaisesti palloiluhallista sekä pihalta ja telttoja alettiin vähitellen purkamaan. Monen naamalla paistoi vieläkin hymy ja viimeiseen asti ihmiset seurustelivat toistensa kanssa. Aamun pieni sade ei haitannut ketään ja Siuntio-päivä päättyi aurinkoisesti.

Teksti ja kuvat :

Saana Hintikka