2016 vuoden- Väestöliiton kyselyn perustella lapsettomaksi jäämistä suunnitteli lähes 13 prosenttia kaikista 20–40-vuotiaista suomalaisista.

Vapaaehtoinen lapsettomuus ei ole itsekäs teko. Tämä kertoo henkilöstä sen, kuinka hyvä itsetuntemus hänellä on. Ihailen niitä, jotka tekevät päätöksiä harkiten. Lapsen hankkiminen ei ole kuin kenkäkauppa ostoksilla käyntiä, sitä pitää pohtia kunnolla monesta näkökulmasta ennen kuin siitä päättää. Monelle tämä päätöksen tekeminen on hankalaa, sillä ilmassa pyörii monta tekijää, jotka vaikuttavat päätöksentekoon; terveys, taloudellinen tilanne, vanhemmuuden identiteettipuutos.


Lapsettomuuden päätöstä pidän rohkeana, itse en pysty tekemään samaa, sillä viihdyn lasten seurassa. Tulen kulttuurista, missä perheen rakentaminen on naiselle yksin tärkein osa elämää. Kulttuurista, josta tulen, ydinperheeseen kuuluu myös mummi ja vaari, heistä kaikki pitävät huolta. Näin me osoitamme kunnioitusta ja välittämistä heille, jotka ovat elämän alun meille suoneet.


Kun asiaa katsoo laajemmalla mittakaavalla lapsettomuudesta koituu Suomelle kansantaloudellisia haittoja, johon pitää keksiä ratkaisuja. Onko se, että tänne otetaan lisää turvapaikkahakihjoita, jotka koulutetaan matalapalkaisiin töihin, josta ei makseta korkeaa veroa? Vai pitääkö Suomen pistää Orjattaresi sarjanlailla hedelmälliset naiset kiertämään kyliä sijaissynnytykseen?

Lapset ovat meidän tulevaisuus ja tämän yhteiskunnan toivo. Ajatus siitä, että pääsee ihan läheltä seuraamaan ihmisen kehitystä alusta melkeinpä loppuun asti on minulle tajunnan räjäyttävää.


Näen äitinä olemisen uutena elämän etappina, joka on ihan mahtavaa kokea. Ennen tämä ajatus pelotti, mutta iän myötä en koe sen olevan sen pelottavampi ajatus. En tiedä vielä aijonko omia lapsi hankkia vai perustaa sijaiskodin tai jos hyvä tuuri käy ja lottovoitto osuu kohdalle ja adoptoin itselleni sateenkaariperheen, missä on lapsia joka puolelta maailmaa.

 


Lähteet:
https://www.hs.fi/perhe/art-2000008066527.html
https://yle.fi/uutiset/3-11340894
https://www.vaestoliitto.fi/artikkelit/vapaaehtoinen-lapsettomuus-yleistyy-suomessa/
https://yle.fi/uutiset/3-11732996
https://www.vaestoliitto.fi/artikkelit/vapaaehtoinen-lapsettomuus-yleistyy-suomessa/

Linda Mangoko-Mbuli
Kirjoittaja on Kaupunkikanavan persaukinen toimittaja, joka etsii kuumeisesti kumppania lapsentekoon.