”Teen lampaiden kerintää opiskeluiden ja muiden töiden ohella”, Silja Alamikkotervo kertoo.

”Yleensä keritsemäni aikuiset uuhet painavat rodusta riippuen noin 70-90 kiloa”, kertoo kerintää urakalla tekevä Silja Alamikkotervo.

Silja Alamikkotervo opiskelee Helsingin yliopistossa Viikissä kotieläinten jalostustiedettä ja kiertää ympäri Suomea eri tiloilla keritsemässä lampaita. Sunnuntaina 27.9.2020 Helsingin Kansalaistorilla pidetyillä Villapäivillä hän keritsi lampaita näytösluonteisesti.

Lampaiden kerintä on kausiluonteista

Lammastilalta Tervolasta kotoisin oleva Silja Alamikkotervo kokeili ensimmäisen kerran keritsemistä alle kymmenvuotiaana äidin kanssa. Lopullisen oppinsa lampaiden keritsemiseen hän sai lammastilalta Uudesta-Seelannista.

– Työskentelin vuoden Uudessa-Seelannissa tilalla, jonka tilanhoitaja oli entinen keritsijä. Hän opetti minulle, miten lampaita keritään istuttamalla, niin kutsutulla Bowen-tekniikalla. Tekniikka on alun perin lähtöisin Uudesta-Seelannista ja maailmalla käytännössä kaikki urakoitsijat keritsevät lampaita tällä tavalla.

Lammas pääsee eroon paksusta ja kuumasta villapeitteestään.

– Lampaiden keritsemisen urakalla muille tiloille aloitin vuonna 2017 ja kierrän keritsemässä lampaita ympäri Suomea. Minulla kerintäurakat painottuvat eniten Etelä-Lappiin, Etelä-Pohjanmaalle ja eteläiseen Suomeen.

– Lampaiden kerintä on hyvin kausiluonteista ja välimatkat pitkiä, minkä takia omien aikataulujen ja eri tilojen aikataulujen yhteensovittaminen parhaalla mahdollisella tavalla on välillä haastavaa.

Kerintä on fyysisesti raskasta, mutta hyvää vastapainoa opiskeluille

– Tänään sunnuntaina kerityt uuhet painoivat noin 75 kiloa. Yleensä keritsemäni aikuiset uuhet, (yli 1-vuotias naaraslammas), painavat rodusta riippuen noin 70-90 kiloa. Aikuiset pässit, (yli 1-vuotias uroslammas), painavat usein yli 100 kiloa. Karitsat, (alle vuoden ikäinen lammas), taas ovat yleensä noin 40-60 kilon painoisia.

– Kerintä on fyysisesti raskasta ja etenkin selkä joutuu siinä koville. Kerintä on toisaalta hyvää vastapainoa opiskeluille.

Silja Alamikkotervo on osallistunut pari kertaa keritsemisen kilpailuihin.

– Harrastelijoiden luokassa voitin kerran, ammattilaisten luokassa olin muistaakseni viides.

Kohta on valmista.

Mitä haluaisit tulevaisuudessa tehdä?

– Opiskelen Viikissä Helsingin yliopistossa kotieläinten jalostustiedettä. Teen lampaiden kerintää opiskeluiden ja muiden töiden ohella. Teen samalla muita maatalousalan töitä. Haluan tulevaisuudessa työskennellä lampaiden parissa. Jos en keritsisi lampaita, niin tekisin varmasti enemmän muita töitäni.

Nyt on lampaalla kevyt olla.

Faktaa

Keritseminen on työtehtävä, jossa muun muassa lampaalta (tai myös esimerkiksi alpakalta) ajetaan villa pois. Keritseminen tehdään yleensä keritsimillä tai kerintäkoneella. Keritsemisestä hyötyy sekä eläin että ihminen, sillä eläin pääsee paksusta ja kuumasta villapeitteestään ja ihminen saa villaa, josta voi kutoa esimerkiksi lankaa.

Lähde: Wikipedia

Teksti ja kuvat: Hannele Ågren