Myös sinipaitainen Millwall on saanut tuta The Bladesin kovuuden. ( KUVA: Wikipedia Commons)

The Blades, Sheffieldin tämän hetkinen ykkösjoukkue on kokenut viimeisen neljän vuoden aikana lukuisia onnistumisia. Kaksi sarjanousua, johon ei olla rautakaupungissa totuttu 2000-luvulla. Joukkueen uuden tarinan alku alkoi vuonna 2016, kun nykyinen päävalmentaja, vanha Sheffield Unitedin pelaajanakin tunnettu Chris Wilder otti ohjat käsiinsä.

Neljä vuotta sitten vielä Englannin kolmanneksi korkeimman sarjatason pohjilla majaileva Blades ei ollut suuren yleisön tiedossa, nyt on. Valioliigassa kahdeksantena oleva joukkue on ylittänyt kaikkien odotukset, jopa omien kannattajien. Tällä hetkellä ihmiset ihmettelevät, miten tämä kaikki tapahtui. Ei ainakaan rahalla. Sheffieldin punavalkoisella joukkueella on koko Valioliigan pienimmät palkat. Chris Wilder on opettanut, miten ryhmädynamiikalla ja vahvalla yhteen hiileen puhaltamisella voi vielä nykypäivän jalkapallossa pärjätä. Joukkueessa ei edellisellä kaudella ollut yhtään saaren ulkopuolelta tullutta pelaajaa, tänä vuonnakin vain neljä, joista kaksi pelaa vakituisesti. Pelaajat rakastavat pelata tällä hetkellä joukkueellensa, jossa hyvä yhteishenki välittyy katsomoon saakka. Chris Wilder on opettanut kaikille, että rakkaus peliä kohtaan ratkaisee, ei raha. Vielä tälläkin kaudella joukkueessa taistelee monia samoja naamoja, jotka aloittivat Wilderin kanssa uuden projektin. Tämä on jalkapalloromantiikkaa.

Olen nauttinut suuresti, kun Sheffield United on hakenut tänä vuonna lukuisia voittoja ja tasapelejä miljoonamiehistöiltä. Joukkueen menestys ei ole johtunut vain hyvästä joukkuehengestä ja puhtaasta taistelusta. Chris Wilder on yhdessä apuvalmentajansa Alan Knillin kanssa tuonut raikkaan tuulahduksen Englannin pääsarjaan ennennäkemättömällä taktiikallaan. Hyökätessään joukkueen kolme keskuspuolustajaa voivat yhtä hyvin olla rakentelemassa hyökkäystä laidan kautta, kuin kuka tahansa muu kenttäpelaaja. Tämä näkyy myös tilastoissa, joissa katsotaan kyseisten pelaajien pallonkosketuksia ja annettuja keskityksiä. Muille Valioliiga – seuroille tämä on tuottanut haasteita. Mikä on mielenkiintoista, tämä ei ole näkynyt päästetyiden maalien sarakkeessa. Sheffield on päästänyt sarjan toiseksi vähiten maaleja, mikä on upea suoritus nousija joukkueelta. Toki maalivahtina torjuva huippulupaus Dean Henderson on myös pelannut sensaatiomaista kautta.

Bramall Lanella, yhdellä Englannin vanhimmalla stadionilla, on siis puhaltanut uudet positiiviset tuulet. Isoja asioita on tapahtunut myös omistajapuolella. Vuonna 2013 suurin osakkeenomistaja Kevin McCabe ilmoitti, että 50% seuran omistuksesta myydään saudiprinssille Abdullah bin Mosaad Al Saudille. Saudiprinssi lupasi rahoittaa seuraa huomattavin summin, jotta nousu ylemmille sarjatasoille olisi mahdollista. Menestystä tai rahoitusta ei ole tullut toivottuun tapaan muutamaan vuoteen. Lopulta tasapuolisten omistajien välit jäähtyivät ja molemmat osapuolet halusivat 100% omistuksen seurasta. Kumpikaan omistajista ei halunnut panostaa lisää rahaa seuraan ennen, kuin olisi saanut ostettua seuran kokonaan omakseen. Osapuolet riitelivät vuosia omistuksista. Bisnesmies McCabelta monen mielestä erikoista toimintaa. Tänä vuonna brittibisnesmies McCabe joutui myymään omistuksensa vihdoin ja viimein oikeuden päätöksellä. Kannattajat ovat jakautuneet asian tiimoilta, mutta suurin osa iloitsee ja odottaa innolla tulevaisuutta. Toiveissa olisi siis, että tulevaisuudessa myös Sheffieldissä voitaisiin nähdä öljyrahan virtaavan ja sitä kautta unelmoida europeleistä.