Näyttelijä Aarni Kivinen perusti baariolohuoneen rakkaudesta Suomenlinnaan ja baareihin – salakavalaan paikkaan on löytänyt mahtavaa porukkaa ja muutama ’urpo’.  

Aarni Kivinen on aina pitänyt baareista ja hänen haaveenaan on ollut perustaa sellainen jo vuosia. Lukuisilla ulkomaan matkoillaan Aarni haki aitojen baarien tunnelmaa, mutta tehtävä osoittautui vaikeaksi – vastaan tuli vain hajuttomia ja mauttomia turistirysiä, joiden tunnelma ei ilmentänyt millään tavalla paikallista kulttuuria, saati elämänmenoa.

Suomenlinnassa jääkellarina ja vankilan varastona toiminut punatiilinen rakennus oli ollut jonkin aikaa tyhjillään, kun eräänä päivänä reilu vuosi takaperin Aarni törmäsi Suomenlinnan raitilla paikallisiin, joiden kanssa tuli puhetta asiasta. Raitilla rupateltaessa huomattiin, että suunnitelmat ja ajatukset jääkellarin osalta osuivat hyvin yksiin ja sen seurauksena raitilla rupattelijoista tuli Linna baarin omistajia ja isäntiä.

– Ajatuksena oli perustaa itsekkään rehellinen baari suomenlinnalaisille, mutta samalla halusimme olla sellainen salakavala Suomenlinnan olohuone, jonne myös turistit löytävät. Emme kosiskele vain nuoria, kauniita ja menestyviä sinkkuja, päinvastoin, me koskeskelemme kaikkia! On ollut hienoa huomata, että tänne löytää kaikenlaisia ihmisiä, toteaa Aarni baarissaan.                

Baarin isännän homma kuitenkin yllätti Aarnin, sillä hän oli kuvitellut sen olevan pääasiassa oluen myymistä. Aamupäivät täyttyivät tilausten kanssa puuhastelusta, terassin järjestelystä, kellarissa ravaamisesta, kahvin keittelystä ja ruoka-annosten tekemisestä. Iltapäivällä päästään vasta asiaan, eli iloiseen jutusteltuun ja oluen myyntiin. Myös asiakkaiden terveystietoisuus on yllättänyt Aarnin: “Yhä enemmän halutaan juoda alkoholittomia, mahlaa ja terveysjuomia. Huomaa pysyvänsä hyvin trendeissä mukana, kun kuuntelee ihmisten toivomuksia”.   

Linna baarissa saa esiintyä ja järjestää!  

Linna baari täytti vuoden pahimpaan korona aikaan huhtikuussa. Syntymäpäiväbileitä ’striimattiin’ sosiaalisessa mediassa ja pidettiin fiilistä yllä. Tällä hetkellä suunnitellaan tulevan syksyn aukioloaikoja koronan varjossa ’kieli keskellä suuta’ – on vaikea ennustaa tulevaa. Paras sesonkiaika on ehdottomasti kesä, vaikka isännän mielestä Suomenlinnan hienointa aikaa ovat syksy ja talvi, joiden mystisen eksoottisessa rauhassa hän viihtyy parhaiten.

”Ei ollut takeita siitä, millaista porukkaa täällä alkaa käydä. Onneksi pääasiassa upeita tyyppejä ja ‘urpoja’ vasta muutama”

Linnassa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia eikä niiden järjestämistä häiritse se, että Aarnin varsinainen ammatti on musiikkia tekevä näyttelijä. Esiintyvät taiteilijaystävät tulevat keikalle mielellään yhteisöllisyyden ja ystävyyden merkeissä, ilman mittavia rahallisia korvauksia. Stagena toimii pommisuojan päälle rakennettu lava, jolla esiintyy tulevana perjantaina Ilmarin, Linnan baarimikon bändi. Vuoden aikana tapahtuu paljon muutakin.

– Meillä on keikkoja, venetsialaisia, Mysi Lahtisen 80-luvun jukeboxin avajaisia, ’Ihminen ja Aarni’ –haastatteluja, joissa haastattelen eri alojen ammattilaisia, kuten THL:n päävirologi Taneli Puumalaista, Suomenlinnan vanhinta asukasta, meriupseeria, Ylen radiotoimittajaa, Havana Blackin laulajaa ja kirjailija Elina Backmania, joka juuri teki Suomenlinnaan sijoittuvan dekkarin. On lastenohjelmia, tietovisaa ja ’Viiniä ja Virkkausta’ –tapahtuma, johon voivat osallistua myös miehet eikä tarvitse tehdä molempia. Olemme avoimia kaikille ehdotuksille, eli jos tulee hyvä idea, täällä saa järjestää! On meidän etumme, että Linna baarissa sattuu ja tapahtuu, tuumaa Aarni hymyillen.      

Näyttelemistä ja musiikkia läpi elämän 

Aarnin työ baarin isäntänä on reilun vuoden vanha ja sitä edeltävät vuosikymmenet hän on tehnyt musiikkia ja näytellyt. Yhdeksi elämänsä käännekohdista Aarni nimeää Teatterikorkeakoulun pääsykokeet kolmekymmentä vuotta sitten, kun hän melkein pääsi sisään ja sen kautta ymmärsi omaavansa lahjoja alalle.

Varsinainen urakka oli kuitenkin vasta edessä, ja meni miltei kymmenen vuotta siihen, kun Aarni aloitti Teatterikorkeakoulun musiikkiteatterilinjalla. Näyttelijänhommia on tehty laidasta laitaan – on ollut Ryhmäteatteria, Helsingin ja Turun kaupunginteatteria, Kansallisteatteria, Kansallisoopperaa, Kansallisbalettia, TV työtä, dubbausta ja radiohommia, mielenkiintoisia ja monipuolisia juttuja. Parhaaksi asiaksi näyttelijänä olemisessa Aarni nimeää kiinnostavan roolin, jossa on sopivasti haastetta, särmää ja salaisuuksia.   

”Pääsin vihdoin sisään, vaikka menin kokeissa myöntämään, etten edes pidä musikaaleista. Kokeilu kesti vain kaksi vuotta, mutta se riitti minulle”  

Muita elämän käännekohtia ovat lasten syntymät ja Suomenlinnaan muutto kaksikymmentä vuotta sitten. Paikan ainoa huono puoli on Aarnin mukaan se, ettei voi kuvitella asuvansa missään muualla. Suomenlinnasta on vuosien aikana tehty kolme levyllistä lauluja oman bändin, Suomenlinnan Suolakurkkujen kanssa. Jokainen laulu kertoo Suomenlinnasta ja on lähtenyt Linna baarin isännän kynästä.  

– Näyttelijän ja muusikon hommissa on välillä pidempiä aikoja, kun mitään ei tunnu olevan tekeillä. Tämä paikka antaa minulle sen ‘toisen asian’ elämässä. Enää en vaivu masennukseen, jos puhelin ei muutamaan kuukauteen soi, Aarni myöntää Linna baarin stagella.      

Kuka: Aarni Kivinen

  • syntynyt 30.3.1967
  • perhe: puoliso ja kaksi lasta  
  • asuu: Suomenlinnassa perheensä kanssa
  • ura: näyttelijä ja muusikko vuodesta 1988, Linna baarin isäntä vuodesta 2019, “nousujohteinen”
  • plus: kirjoittaa monologia näyttelijän työstä: ”siitä, mitä on tullut tehtyä ja millaisiin tilanteisiin freelancer-ihminen joutuu. Juttu sisältää hiukan ahdistusta siitä, missä ne seuraavat työt ovat ja huumoria siitä, mitä kaikkea on saanut tehdä. Pääsen esittelemään taitoja humoristisessa mielessä”.

Kuvat: Hetamari Woods