Tapanilan urheilukeskus tarjoaa loistavat puitteet monien lajien harrastamiselle. (Kuva: Elisa Kivelä)

Keväinen aurinko lämmittää mukavasti, kun Tapanilan urheilukeskuksen parkkipaikka tulee näkyviin. Parkkipaikalla on runsaasti autoja, joten ihmiset ovat selvästi löytäneet tiensä lempiharrastustensa pariin perjantaina aamupäivästä. Asetan kertakäyttöisen kasvomaskin kasvoilleni ulkona ja astun ovesta sisään. Vastaanotto lämmittää vähintään yhtä paljon kuin ulkona paistava aurinko.

Helsingin kiipeilykeskus on osa Helsingin Tapanilassa sijaitsevaa Tapanilan urheilukeskusta, joka tarjoaa huikeat puitteet kymmenien eri lajien harrastamiseen. Tapanilan urheilukeskuksessa on mahdollista harrastaa kaikkea seinäkiipeilystä jousiammuntaan. 

Helsingin kiipeilykeskus on avattu vuonna 2002, se on pohjoismaiden ensimmäinen kiipeilykeskus ja se on yksi pohjoismaiden suurimmista kiipeilykeskuksista. 

Kuten kaikkialla, mihin nykyään meneekään, myös Helsingin kiipeilykeskuksen ovessa on lappu, jossa kehotetaan kasvomaskin käyttöä ja ovella on vastassa käsidesipullo. Oven viereisessä kopissa on muutama työntekijä, mutta muuten ihmisiä ei juuri näy, mutta kuuluu kuitenkin. Alakerrasta kantautuu tekemisen ääntä, kiipeilykeskuksessa ei kuitenkaan ole ruuhkasta tietoakaan.

Kiipeilykeskukseen pääsee tällä hetkellä kiipeilemään ajanvarauksella. (Kuva: Elisa Kivelä)
Helsingin kiipeilykeskuksen tilat mahdollistavat turvalliset tilat kaikille kävijöilleen. (Kuva: Elisa Kivelä)

‘’Miehen kanssa päästään käymään keskellä päivää niin silloin täällä ei ole ikinä paljoa väkeä’’, Helsingin kiipeilykeskuksen vakiokävijä Niina Saarelainen kertoo. 

Kun keväällä 2020 koronavirus levisi Suomessa, Helsingin kiipeilykeskus sulki ovensa muiden kiipeilykeskusten tavoin pariksi kuukaudeksi. Sulkeminen mahdollisti kesälle 2020 suunnitellun seinäremontin tekemisen jo keväällä.

‘’Silloin, kun tuli ensimmäiset suositukset, ettei kannata paljoa liikkua missään, oltiin viikko käymättä, muuten koko ajan ollaan käyty säännöllisesti kiipeämässä’’, Saarelainen muistelee vuoden takaisia aikoja. 

Niina Saarelainen on harrastanut seinäkiipeilyä viitisen vuotta ja pyrkii käymään kiipeilemässä kolme kertaa viikossa. (Kuva: Elisa Kivelä)

Oskari Sneck on ollut Helsingin kiipeilykeskuksen kiipeilyvastaava yhdeksän vuoden ajan. Koronasta huolimatta Sneck toivotti minut lämpimästi tervetulleeksi, kun tiedustelin, saisinko tulla kiipeilykeskukselle tekemään haastatteluja. 

‘’Meillä on kolme täysin erillistä kiipeilytilaa, joilla on omat henkilökapasiteetit. Se mahdollistaa turvallisen ympäristön kaikille meidän kävijöille, koska turvavälit esimerkiksi toteutuvat väkisin’’, Sneck kertoo. 

Oskari Sneck on luotsannut kiipeilykeskusta jo yhdeksän vuotta. (Kuva: Elisa Kivelä)

Helsingin kiipeilykeskuksella on useampia vakiokävijöitä, jotka ovat kahden kuukauden sulkua lukuunottamatta käyneet aktiivisesti koko pandemia-ajan kiipeilemässä. 

2. maaliskuuta kiipeilykeskuksessa otettiin käyttöön ajanvaraussysteemi, jonka avulla kävijä voi itse varata netissä ajan itselleen.

‘’2020 keväällä otettiin varaussysteemi koekäyttöön, se todettiin toimivaksi ja nyt se on meidän kävijöille jo tuttu, tosi hyvin on toiminut’’, Sneck kertoo.

Seinäkiipeily kasvaa lajina. 

Kun Sneck on itse aloittanut kiipeilyharrastuksensa Suomen kiipeilyliittoarvioi aktiivisia harrastajia olleen noin 2000-3000. Tänä päivänä puhutaan noin  50 000 aktiivisesta harrastajasta. 

Seinäkiipeily on ollut viimeiset 10 vuotta harrastajamäärissä mitattuna prosentuaalisesti kasvavin urheilulaji, eikä pelkästään Suomessa vaan koko maailmassa.