THL julkaisi Koronavilkku-sovelluksen, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koranavirukselle. (KUVA: Pikist)

Olen viime päivinä kiinnittänyt erityisen paljon huomiota maskeihin, joita on suositeltu käytettäväksi etenkin joukkoliikenteessä. Taitan työmatkani pyörällä ja maskeja on näkynyt paljon myös katujen varsilla. Välillä tuntuu, että näen niitä enemmän maassa kuin ihmisten kasvoilla – voiko olla mahdollista?

THL eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on luonut virallisen koronavirustiedotuksen ja toimenpiteet COVID-19 epidemiaa varten. THL suosittelee kansalaisia käyttämään maskia Suomessa, koska koronavirus tarttuu pisaratartunnalla. Oikeanlainen maskien käyttö voi vähentää tartuntoja.

Seuraavanlaisia ilmiöitä on tullut vastaan viime vuorokausien aikana: maski on otsalla, roikkunut korvasta tai se on tungettuna leuan alle, vaikka kuminauhat menevät edelleen korvien takaa. Olen myös nähnyt maskin olevan kiinni pyörän ohjaustangossa, sähköpotkulaudan käsipidikkeessä ja kauluspaidan rinta-aukossa roikkuvissa silmälaseissa. Mietin tässä, miten maski täten käytettynä ehkäisee tehokkaasti pisaratartunnalta – epäilen.

Olisiko parempi, että maski jätetään kotiin?

Jos maskia ei osaa käyttää tarkoituksenmukaisesti, olen sitä mieltä, että kyseisten henkilöiden kannattaa luopua maskin käytöstä. Paidan hiha on hyvä, jos alkaa yskittää. En koe sopivaksi, että maskeja löytyy luonnosta. A, ne roskaava ja b, ne levittävät virusta.

THL on antanut oikeanlaiset ohjeet maskin käytölle nettisivuillaan. Tässä kaksi poimintaa maskin käytön muistilistasta.

” Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana.”

” Älä aseta käytettyä maskia uudelleen kasvoille.”

Ohjeet ovat mielestäni selkeät, eivätkä jätä mitään pohdinnan varaan. Siitäkin huolimatta maskien käyttö ei selvästi ole hallussa ainakaan Helsingin katukuvassa.

Uutisointi maskien käytöstä

Koronaviruksesta löytyy erilaisia uutisia joka päivä. Viimeeksi maanantaina 31.8. THL julkaisi Koronavilkku-sovelluksen. Sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koranavirukselle. En ole vielä ladannut sovellusta, mutta ensivaikutelma on hyvä.

Tämänhetkiset uutiset kertovat pitkälti tilastoja tartuntojen määrästä ja ryhmistä, jotka ovat joutuneet karanteeniin. Jotta tartuntoja voidaan vähentää, niin pohdin, olisiko hyvä uutisoida lisää maskien oikeaoppisesta käytöstä. Ei siitä ainakaan haittaa olisi.

(ARTIKKELIKUVA: Pikist)