Tuomas Tepponen (Kuva: Ville Vatanen)

26 vuotiaalla Tuomas Tepposella on monipuolinen urheilutausta. Nykyään hän harrastaa kiipeilyä.

“Hyvä fiilis, kun on saanut treenattua ja rento olo, kun on heti aamusta päässyt liikkeelle.”

Tuomas Tepponen, 26, on juuri ollut kiipeilemässä Salmisaaren Kiipeilyareenalla. Kiipeilyä hän on harrastanut aktiivisesti kaksi vuotta. Sitä ennen kiipeilyä tuli harrastettua satunnaisesti.

“Käännekohtana oli oikeestaan, kun kävin mun kaverin Oton kanssa kiipeilemässä. Otto oli harrastanut kiipeilyä enemmän ja se näytti niin siistiltä, kun se veti niitä seiniä pitkin niin ajattelin, että onpa hauska laji. Ei vaadi hirveesti muuta ku et menee vaa ja vuokraa kengät. Päätin alkaa käymään sit enemmän.”

Tuomas keskittyy pääosin boulderointiin, mutta kiipeilee myös köysien kanssa.

“Boulderoin enemmän, kuin kiipeilen köysillä. Se sopii paremmin omalle keholle. Mul on aina ollu enemmän räjähtävää voimaa, kuin kestävyyttä. Tykkään tosi paljon boulderoinnista, koska siinä yhdistyy taktiikka seinällä, että miten täytyy kiivetä ja mietintä että miten suunnittelee reitin etukäteen. Tuntuu monipuoliselta”

Tuomas keskittyy enemmän boulderointiin (Kuva: Ville Vatanen)

Tuomas kiipeilee aina välillä myös köysien kanssa. Hänellä on omien valjaiden ja kenkien lisäksi myös varmistuskortti. Molempien lajimuotojen harrastaminen on kiipeilijälle tärkeää.

“Oon ite huomannu, että ne tukee toisiaan tosi hyvin. Kun on käynyt pari kertaa köysikiipeilemässä ja palaa takas boulderiin, huomaa että jaksaa boulderoida pidempään ja tulee erilaista näkökulmaa seiniin.”

Tuomas ei ole ajatellut osallistuvansa kilpailuihin, vaan aikoo pitää kiipeilyn harrastepohjaisena.

“En oo hirveen kilpailuhenkinen. Harrastan enemmän omaksi huviksi. Mä kilpailen kiipeilyssä enemmän itseäni vastaan. Seinillä on omat vaikeusasteet niin tulee sitä kautta verrattua, että kuinka hyvin tuli kiivettyä. Se on itsensä voittamista”

Monipuolinen urheilutausta

Tuomaksen urheilutausta ei rajoitu pelkästään kiipeilyyn. Hän käy silloin tällöin myös golfaamassa. Nuorempana Tuomas kokeili useaa eri lajia ja päätyi lopulta sulkapalloon.

“Kävin treenaamassa koripalloa, sählyä, jalkapalloa ja lätkääkin pari kertaa, kun yritin etsiä sitä omaa lajia. Sulkapallo oli sit eka, joka iski. Tajusin, et oon enemmän yksilöurheilija enkä tykännyt niin hirveesti joukkuelajeista. Sulkapallossa oli sama syy kuin boulderoinnissa, että haluan haastaa itse itseäni.”

“Olin aloittanut sulkapallon jo ihan nuorena valmennuksessa. Teini-iässä oli ensimmäiset kilpailut. Sen jälkeen tuli käytyä säännöllisesti juniorikisoissa ja kansallisissa kisoissa. Taso ei ikinä ollut superhuippu. Taitotasot huonoimmasta parhaimpaan on D-, C-, B-, A- ja Valio- eli SM-taso. Ite pääsin sitte B:hen asti, mutta menestys oli siellä heikompaa.”

Sulkapallon pelaamisen kilpailullisella tasolla Tepponen lopetti yliopisto-opintojen takia. Hän jatkoi harrastamista vielä yliopiston “höntsäkerhossa” muutaman vuoden ajan. Tuomas valmistui Helsingin Yliopistosta proviisoriksi marraskuussa 2017.

Pahoilta loukkaantumisilta on vältytty

“Oon säästyny tosi hyvin, ettei oo ollu mitään vakavaa. Ainoo loukkantuminen, mikä on ollu tuli sulkapallossa joskus teininä. Alaselkä vissii revähti aika pahasti tosi rajussa vartalon kierrossa kesken lyönnin. Pariin kuukauteen en pystynyt käymään treeneissä tai peleissä.”

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia?

“Häät on tulossa kesällä Saran, kihlattuni, kanssa. Ollaan nyt molemmat työelämässä ja suunnitellaan asunnon ostamista. “Aikuisen työelämään” hyppäämistä ja tottakai sitten miettii, että miten saa urheilun sovitettua siihen. Osittain sen takia en halua lähteä kilpailutoimintaa mukaan, koska se vie niin paljon aikaa ja se pitäis ottaa enemmän tosissaan.”