Erilaisia nettihuijareita:

Romanssihuijarit: yrittävät saada sinut rakastumaan itseensä nopeasti ja pyytävät sitten erilaisten juonikuvioiden kautta rahaa päästäkseen luoksesi. Myös muita tunnehuijauksia esiintyy, esim ollaan olevinaan joissakin todella kurjissa oloissa ja pyydetään apua.
Nettikauppa- ja finanssihuijarit: yrittävät myydä sinulle olematonta tavaraa, ostaa sinulta kalliin esineen tekaistulla kuitilla, tai saada sinut sijoittamaan rahojasi johonkin täysin tekaistuun asiaan.
Identiteettivarkaudet: Joku varastaa yksityisiä tietojasi ja käyttää niitä esim lainojen nosteluun tai muiden huijaamiseen
Tietojen kalastelu: huijari yrittää saada tietojasi, pankkitunnuksiasi tms
Tietomurrot: huijari yrittää hakkeroida koneellesi, puhelimellesi tai tilillesi ja käyttää saamiaan tietojaan hyväkseen.
Valepoliisit: Huijari esiintyy poliisina, koittaa onkia henkilökohtaisia tietojasi ja/tai pankkitunnuksiasi

Scambaiting, eli erilaisten nettihuijarien vedättäminen, on jo maailmanlaajuinen ilmiö. Siinä vastaillaan ilmiselvien huijareiden viesteihin, esitetään uskovansa heidän valheensa ja vähintäänkin viedään heidän aikaansa. Päätin tutkimusmielessä lähteä itsekin kokeilemaan sitä. Syötin huijarille runsain mitoin omaa pajunköyttäni, ja otin keskusteluista paljon kuvakaappauksia. Se aika, jonka huijari tuhlaa minuun, on ainakin poissa niiden huijaamisesta, jotka voisivat näihin ilmiselviin valheisiin uskoa – ja pahimmillaan menettää paljon rahaa – ja särkeä sydämensä.

Itse lähdin keskustelemaan huijarin kanssa varmistettuani ensin kyseessä olevan oikeasti joku aivan muu, kuin profiilikuvassa näkyvä mies. Keksin huijarille kaikenlaisia, täysin paikkaansa pitämättömiä juttuja, nähdäkseni kuinka paljon hän uskoisi. Jatkoin keskustelua tasan viikon verran.

 Jotkut scambaiting- harrastajat menevät hommassa vielä pidemmälle. Jotkut lähettelevät huijareille tekaistuja pankkiasiakirjoja, paketteja joiden sisältö ei vastaa pyydettyä, ja jotkut taitavimmat asentavat viestittelyn lomassa huijarien koneille jopa tiedostoja tuhoavia virus-ohjelmistoja, esimerkiksi kuvatiedostoiksi naamioituina. Kaikille näistä on olennaista huijarin ajan ja vaivannäön tuhlaaminen, kenties pieni näpäytys, ja lopulta huijari ilmiannetaan aina.

Scambaiting on mielenkiintoista ja kutkuttavaa ajanvietettä, mutta se voi pahimmillaan olla hyvinkin vaarallista. Itsekin lähdin hommaan hyvin varovaisesti. Otin käyttööni vanhan, tyhjennetyn puhelimen ilman sim-korttia. Asensin puhelimeen VPN-sovelluksen, muutamat muut suojausasetukset, sekä liitin puhelimen varta vasten tätä tarkoitusta varten luomaani gmail-tiliin. Näin voisin luottaa siihen, että omat henkilökohtaiset tietoni, sovellukseni ja tiedostoni ovat turvassa. Mikäli alkaa keskustelemaan huijarin kanssa omalta laitteeltaan, omasta puhelinnumerostaan tai lankeaa antamaan suostumuksensa huijari-”korjaajan” luomaan etäyhteyteen tietokoneeltaan, on suuri riski menettää yksityisiä tietojaan ja rahojaan, saada koneelleen viruksia tai seurantaohjelmia ja niin edelleen. Mikäli huijari saa yksityistietosi, ja hänelle selviää, että sinä oletkin huijannut häntä, voit olla isossa pulassa.

Missään vaiheessa en edes harkinnut tekeväni muuta, kuin kirjoittelevani huijarin kanssa niin kauan kuin jaksan, tai niin kauan, kunnes hän alkaa vihdoin pyydellä rahaa, tai kunnes kärähdän siitä, että syötän huijarille jatkuvasti silkkaa pajunköyttä. Halusin tehdä siitä kattavan reportaasin runsaine kuvakaappauksineen, ja voi pojat, että niitä tulikin paljon.

Huijaus alkaa

Menetin useaksi viikoksi vanhan Instagram -tilini, joten loin uuden. Päätin verkostoitumisen nimissä pitää uuden profiilini julkisena. Alkoi tulla seuraajia, joita merkittävä osa on ilmiselviä botteja tai muita huijareita. Bikinimimmejä, jotka etsivät juuri sinua. Business-miehiä, joilla on suuri salaisuus täysin varmaan rikastumiseen liittyen, mutta he kuitenkin haluavat jakaa tiedon juuri sinulle. Amerikkalaisia sotilaita. No niin. Olen aiemmin viestitellyt Twitterissä erään “sotilaan” kanssa huvikseni pari päivää, mutta en suostunut siirtymään Twitteristä Hangouts-sovellukseen, kuten hän pyyteli, ja lopetin touhun siihen. Estä, ilmianna, heippa vaan, huijari.

Tällä kertaa minulla oli tarjolla useita eri huijaritilejä joista valita, joten valitsin sotilaan nimeltä “Bryan”. Ennen kuin vastasin hänen viestiinsä, tarkastin hänen profiilinsa. Selkeitä huijaritilin merkkejä: nimen perässä numerosarja – kuinka monta tiliä tyypillä on? Viikon vanha tili, pari kuvaa, ei seuraajia, seuraa itse paria kymmentä tiliä. Väittää olevansa amerikkalainen sotilas, mutta kirjoittaa perin huonoa englantia. Hyvä.

Otin kuvakaappauksen “Bryanin” tilillä olleesta profiilikuvasta ja muutamasta muusta kasvokuvasta. Tein niistä Google Lens -sovelluksen kautta käänteisiä kuvahakuja. Tämä on helppoa ja ilmaista, ja jokaisen kannattaa sitä kokeilla, jos keskustelee netissä jonkun sellaisen tyypin kanssa, jota ei tunne ja haluaa varmistaa, että henkilö on oikea. Muutamalle kuvalle ei löytynyt vastinetta, mutta yhdelle löytyi. “Bryanin” kuva olikin Twitterissä aivan eri nimisen henkilön profiilikuvana. Tässä vaiheessa vasta päätin vastata “Bryanille”.

Vastailin ensin kohteliaasti huijarin viesteihin muutaman kerran, jonka jälkeen laitoin hänelle viestinä kuvakaappauksen tämän toisen henkilön ” Twitter-profiilista ja kirjoitin kuvan alle sen profiilin käyttäjän kokonimen. Mitä vastasi huijari? Ei mitään, vaan kysyi, olenko kenties naimisissa ja onko minulla lapsia. Vastasin kysymyksellä, keskustelenko juuri nyt “Bryanin” vai tämän toisen nimisen henkilön kanssa. Hän vastasi huonolla englannin kielellään olevansa Bryan, Houstonista Texasista.

Löytämässäni erinimisessä Twitter- profiilissa näkyi olevan melkoisen paljon kommentteja hämmentyneiltä naisilta, että kuka sinä oikein olet, kuvasi on niin monen eri nimisen profiilin alla.

Päädyimme huijarin kanssa siihen, että joku muu heppuli ilmiselvästi käyttää hänen kuviaan luvatta, ja hän pyysi minua ilmiantamaan tilin. No minähän ilmiannoin.

Jaoin kuvakaappauksia ystävilleni keskusteluistamme huijarin kanssa. Ennustin ystävälleni, että seuraavaksi tämä kertoo olevansa rauhanturvaajana jossain, sekä pyytää, että keskustelu siirtyy Instagramin yksityisviesteistä Hangoutsiin. Ei mennyt viittä minuuttiakaan, kun huijari alkoi viestiä juuri ennustamallani tavalla. Juonihan oli minulle jo entuudestaan hyvin tuttu, sillä olin tutkinut asiaa sen jälkeen runsaasti, kun olin keskustellut sen ensimmäisen huijarin kanssa Twitterissä. Kuvio on miltei aina sama. Joudutin keskustelua kauniista korusanoista ja ruusunkuvista kysymällä, onko hän nyt Amerikassa vai jossain muussa maassa. Mies kertoi olevansa Syyriassa rauhanturvaajana. Pian hän kertoi, että on hänelle vaarallista jäädä kiinni Instagramin käyttämisestä, ja että Hangoutsissa olisi paljon turvallisempaa viestitellä. Huijari väitti minulle kirjoittelevansa joltain monitorihuoneen tietokoneelta, sillä sotilaat eivät saa käyttää komennuksillaan omia kännyköitään. Tämän väitteen tietenkin halusin tarkastaa.  Löysin ristiriitaisia tietoja: joissain paikoissa saa, ja joissain ei. Useimmissa paikoissa omia puhelimia saa käyttää ainakin tietyn aikaa päivästä, paikannustietojen ollessa pois päältä. Useimmissa paikoissa sotilailla on kuitenkin käytössä armeijan tietokoneet, sekä puhelimia, joita he voivat hyödyntää. Huijarin väittämä, ettei hän saisi olla Instagramissa viestittelemässä kanssani, tuskin pitää kuitenkaan ainakaan paikkaansa.

Kuvakaappaus Quoran sivuilta, joissa kyseltiin, saako komennuksilla olevat sotilaat käyttä omia puhelimiaan. Eräs entinen sotilas sanoi näin: ”Muista että jopa komennuksilla voi kyllä soittaa, lähettää viestejä ja osallistua videopuheluihin. Jos joku väittää ettei saa, hän valehtelee.”
Huijari väittää, ettei saisi viestitellä kenellekään, ja että joutuu vaikeuksiin, jos jää chattailystä kiinni.

Tässä vaiheessa selvitin asiantuntijalta, miten hyvä tietoturva Hangouts- sovelluksessa on. Ei kauhean.  Päädyin siis lataamaan sovelluksen vanhaan, tyhjennettyyn varapuhelimeeni ja loin sitä varten ihan uuden tilin. Uuden Gmail-tilini nimimerkki on muuten haijythuijarithirteen. Sen merkitys kun on hyvin vaikea google kääntäjällä selvittää.

Syötin huijarille paljon pajunköyttä. Huomasin myös, että joissain viesteissä hänen tyttärensä nimi oli Eva ja joissain Ava. Huijari käytti surutta myös varastamiensa kuvien miesparan lapsen kuvia ja liitti nekin omaan tarinaansa.

Nyt siis vihdoin alkoi vastahuijaukseni hauskin osio. Aloin selittää huijarille kaikkea tosi pöllöä, nähdäkseni huomaako tämä, että syötän hänelle silkkaa pajunköyttä.

Kerroin työskenteleväni osa-aikaisena pienessä baarissa, jonka nimi on ”Haistsinävaa”. Google kääntäjä kertoo sen tarkoittavan englanniksi ”smells like blue”, eli “haisee siniseltä”. Kysyttäessä, mitä harrastan ja mistä pidän, ilmoitin nauttivani suuresti kyykän pelaamisesta sisarusteni kera.

Keskustelun junnatessa paikallaan kerroin olevani yksinäinen, sillä puolisoni työskentelee kaukana rajavartion vieraslajien torjuntayksikössä, torjuen Venäjältä Suomeen saapuvia mustakarhuja, villisikoja sekä jääkarhuja. Ne kun tulevat maahamme ja ovat vaaraksi poroillemme.

Kerroin, että mieheni lähettää paljon rahaa töistä, mutta että suhteemme ei voi lainkaan hyvin, kun hän siellä taistelee kaiket päivät vain jääkarhuja vastaan eikä ole koskaan kotona. Huijari ymmärsi suruni, onhan hänkin Syyriassa niin yksinäinen. Halusin tuoda rahallisen tilanteeni esille, koska halusin hoputtaa häntä juonen etenemisessä. Nyt hän jo olikin täysin rakastunut minuun ja halusi perheen kanssani. Mikä ihme!

Mitä tehdä, jos olet joutunut huijatuksi?

– Mikäli olet menettänyt rahaa, pankkitunnukset tai muita henkilökohtaisia tietoja, soita heti ensimmäiseksi pankkiisi.
– Sen jälkeen ilmoita poliisille ja tee tarvittaessa rikosilmoitus
– Rikosuhripäivystyksen neuvontapuhelinnumero: 116 006 palvelee suomeksi ma-pe klo 9-20, ja chat arkisin klo 9-15 ja lisäksi maanantaisin klo 17-19 osoitteessa riku.fi

Lopulta olin onnistunut tuhlaamaan huijarin aikaa kokonaisen viikon verran. Ainakin se aika oli pois niiltä, jotka olisivat oikeasti voineet uskoa tuota huijaria. Kerron nyt huijarin käyttämän käsikirjoituksen lyhyesti, sillä se vastasi täysin niitä, joita löysin netistä tehdessäni taustatutkimusta aiheesta.

Bryan on amerikkalainen sotilas. Hänellä on lapsi, jota hoitaa kotimaassa hoitaja. Bryan on rauhanturvaajana Syyriassa, jossa elämä on kurjaa. Hänellä on ollut kova elämä, ja kurja lapsuus. Hän on niin kovin yksinäinen. Hän etsii rehellistä ja luotettavaa naista. (Silti häntä ei tunnu haittaavan, että olen itse naimisissa.)

Sattumoisin Bryan on pääsemässä ihan muutaman kuukauden päästä varhaiselle eläkkeelle, ja tiedossa on sitten paljon rahaa; 32 000 dollaria, sekä bonuksena 10 500 dollaria joka kuukaudelta, jonka hän on Syyriassa viettänyt. Mutta sotilaat eivät pääse komennuksensa aikana käsiksi pankkitileilleen, ja hän kun niin haluaisi muuttaa kanssani Suomeen ja ostaa minulle haluamastani paikasta talon. Bryan rakastuu tulisesti minuun muutaman päivän viestittelyn aikana ja käyttää jo ennen rakkauden tunnustuksiaankin hellittelysanoja, kuten ”sweetheart”. Hän ei malta odottaa, että pääsee luokseni.

Kaikki yllä mainitut kohdat Bryanin käsikirjoituksessa ovat juuri niitä kaikkein yleisimpiä romanssihuijauksissa käytettyjä tarinan rakennuspalikoita.

Vaikka Byan kertoo olevansa kotoisin Texasista, ei hän kuitenkaan osaa kirjoittaa kovin kummoista englantia.

No, sattuuhan tuota. Lisäksi hän aina välillä unohtaa ainoan lapsensa nimen; välillä tytär on Eva, ja välillä Ava. Mutta ei kai sitä voi kaikkea muistaa. Kertoessaan (kysymättä ja yllättäen) palkastaan, hän mainitsee viestin alussa että ”as I have told you”, eli ”kuten olen aiemminkin jo kertonut sinulle”, mutta ei hän ole aiemmin minulle rahasta puhua pukaissut. Joko huijari käyttää valmiiksi kirjoitettuja ja kopioitavia viestejä tilanteen mukaan, tai sitten hän on luullut minua joksikin muuksi henkilöksi, jonka kanssa samanaikaisesti viestittelee. Bryan käyttää armeijan tietokonetta ja ”military base” gmail-osoitetta kirjoitellessaan minulle, vaikka Amerikan armeijan sivuilla, joissa näistä huijareista varoitellaan, kerrotaan että kaikkien sotilaiden sähköpostiosoite loppuu .mil.

Muutaman viimeisen päivän viestitellessäni huijarin kanssa, alan kyllästyä ja turhautua. Vihjailen rantain kautta, että rahaa täällä riittäisi, mutta Bryan se ei millään vain saa aikaiseksi rahan pyytämistä. Hän lähettelee minulle ruusujen ja pehmonallejen kuvia, tunnustaa rakkauttaan ja kopioi minulle jostakin varsin pitkiä ja erittäin tylsiä korulauseita, joilla ei ole päätä eikä häntää. Lopulta Bryan alkaakin pyydellä minulta jotakin, mutta rahaa se ei ole. Hän haluaa minusta kuvia. Päättelen, että huijari aikookin hankkia minusta arkaluonteisia kuvia, joilla sitten kiristää. Maksa, niin en levitä kuvia. Ensin hän lähettää ensin mukamas oman kuvansa. Kuvassa seisoo jossain hiekkakentällä armeijan asussa sama miesparka, joiden kuvia tämä – ja todella moni muukin huijari- tileillään käyttää.

Aika taikuri, tuo Bryan; lähettelee minulle kännykkäselfieitä, vaikkei omista kameraa!

Lähetän ensin kuvia pyydettäessä mahdollisimman kauhean kuvan kasvoistani, väsyneen näköisenä ja meikittä, hymyilemättä. Hän ylistää kauneuttani ja pyytelee kuvia lisää. Lähetän toisen miltei samanlaisen, nyt laajemmassa kuvakoossa, niin että sotkuinen tukkani ja räikein unitunikani pääsevät kuvaan. Hän pyytää yhä lisää, joten laitan hänen piristyksekseen kuvan toisesta kissastani.

Bryan meinaa jo närkästyä, mutta sitten kerron hänelle, että kuvan kissa on hyvä poika, ja sitten hän myöntää, että kissapojan hyvyys näkyy kuvasta. Hän luovuttaa siltä päivältä, mutta seuraavana päivänä jatkaa inttämistä.

Huomautan lähettäneeni jo kaksi kuvaa, sekä kissan!

Mutta inttäminen jatkuu, joten väitän hänelle olevani erittäin uskovainen, hyvä kristitty nainen. En voi ottaa moisia kuvia, sillä kaiken näkevä Jeesus näkisi ne. Hän sanoo, että periaatteessa olemme jo naimisissa, sillä niin hän minut kokee. Eihän se sitten syntiä ole.  Inttäminen jatkuu tuntikausia, kunnes huijari vihdoin itsekin turhautuu, ja lopettaa viestimisen pariksi tunniksi. Sitten ollaan taas hyvin rakastuneita, eikä pyytely enää jatku.

Lopulta kun huijarin tarina ei vain jatku, ja minulla ei enää aika ja kiinnostus riitä, tuumin tämän touhun lopettamista. Minulla on koneellani pari kuvakollaasia, jossa näkyy saman kaverin naama ainakin kymmenellä eri nimellä. Minulla on useita kuvakaappauksia monilta suomalaisten ja amerikkalaisien virastojen ja tiedotuskanavien sivuilta, joissa perustellaan, kuinka hän on tuon tyypillisen ja virheellisiä tietoja sisältävän tarinansa perusteella ilmiselvä huijari. Olisi mahtavaa syytää ne hänelle, ja kertoa sitten, että itse asiassa minä olen huijannut häntä, en ole uskonut tarinoita hetkeäkään, ja että olen toimittaja ja aion tehdä tästä jutun. Mutta en tee sitä. Huijari on löytänyt minut Instagramista, ja siellä lukee koko nimeni. En halua ottaa pienintäkään turvallisuusriskiä, joten kaikessa hiljaisuudessa ilmiannan hänen kaikki profiilinsa jokaisessa sovelluksessa, joita hän käyttää, ja lähetän sitten kaikki hänestä löytämäni tiedot ja osan kuvakaappauksista amerikkalaiselle sivustolle, jossa huijarien tietoja kerätään ja yritetään jäljittää. Erityisesti amerikkalaisina sotilaina esiintyvät huijarit otetaan sielläpäin vakavasti, vaan kukapa tietää, jääkö tuokaan huijari koskaan kiinni. Lopuksi estän tuon profiilin tilit ja sähköpostit kaikkialla.

Löysin netistä sivuston, johon on kerätty eri huijarien käyttämiä kuvia.  Löysin myöskin ”Bryanin” käyttämien kuvien oikean kohteen. Mies on oikeasti olemassa oleva amerikkalainen sotilas, ja hänellä on tiedossa, että monet eri huijarit käyttävät hänen kuviaan; Instagram-tilinsä hän on laittanut yksityiseksi, jotta uusia kuvia ei enää voisi kukaan luvatta käyttää. Laitoin hänelle seurauspyynnön ja selitin tilanteen viestissä. Hän hyväksyi minut tilinsä seuraajaksi, mutta ei vastannut viesteihini enkä täten saanut häneltä erikseen asiaan komentteja. Jaoin hänelle myös ”Bryanin” tilin, sillä Instagram ei poistanut tiliä useista ilmiannoistani huolimatta. Kyseinen mies on kuitenkin julkaissut videona julkisen kannanoton huijaritilanteeseen liittyen. Miesparka!

Mistä huijauksen uhriksi joutunut saa tukea?

Facebookissa on suljettu ryhmä:” Vertaistukiryhmä digihuijauksen uhreille ja heidän läheisilleen”. Siellä voit keskustella verkko- ja mobiilihuijauksen uhreiksi joutuneiden ja heidän läheistensä kanssa huijauksesta ja sen aiheuttamista seurauksista.

Ryhmän perusti Kuluttajaliiton Huijarit kuriin! -hanke. Vaikka hanke on toistaiseksi ainakin päättynyt, löytyy suljettu ryhmä yhä facebuukista. Ryhmä ja sen tarjoama tuki ei korvaa ammattimaista terapiaa tai muuta ammattiapua, vaan toimii samassa tilanteessa olevien ihmisten keskustelualustana ja vapaaehtoisena tukimuotona.

Kuluttajaliiton neuvontapalvelut, ja Huijarit kuriin! – hanke:

Lisätietoa Huijarit kuriin! -hankkeesta: https://www.kuluttajaliitto.fi/hankkeet/huijarit-kuriin/

Valitettavasti hanke tällä erää päättyi jo vuoden lopussa, mutta sille on haettu jatkoa varten rahoitusta. Hankkeen kautta on pystytty auttamaan hurjaa määrää ihmisiä, niin miehiä kuin naisiakin, ja kaiken ikäisiä uhreiksi joutuneita.

Raportoin ja ilmiannoin huijaritilin kaikkialle, mihin osasin, ja raportteja ja ilmiantoja samasta huijarista kertyi ainakin 15 eri paikkaan.

Raportoin ja ilmiannoin huijaritilin kaikkialle, mihin osasin, ja raportteja ja ilmiantoja samasta huijarista kertyi ainakin 15 eri paikkaan.

Tämä reportaasi on viimeinen osa kolmiosaista huijari- juttusarjaani.

Kuuntele äänitiedostona tekemäni poliisin rikostutkijan, Jukkapekka Risun, haastattelu nettihuijauksiin liittyen täältä.

Lue juttusarjan aloittanut kolumnini aiheesta täältä.

Lähteet:

Kuluttajaliitto

riku.fi

Suomen poliisi

Poliisin rikostutkija Jukkapekka Risu

Huijarit kuriin! -hankkeen projektikoordinaattori Jaana Savolainen

Kyberturvallisuuskeskus

https://www.army.mil/socialmedia/scams/

scamwarners.com