
Kim Nyman on ottanut palloja kiinni jo melkein 30 vuotta. Samanaikaisesti hän on kärsinyt silmäsairaudesta, jonka vuoksi näkee vain toisella silmällä. Se ei kuitenkaan ole estänyt innostusta salibandyyn – päinvastoin.
– Aloitin salibandyyn tutustumisen maila kädessä. Veskana olo tuli vähän jälkeenpäin, koska koulussakin pääsi helpoiten pelaamaan menemällä maaliin. Sitten se vaan jotenkin jäi meikäläiselle, kertoo nykyään SBS Graniitissa miesten 4. divisioonaa pelaava maalivahti Kim Nyman, 35.
Nymanin perhe asui Konalassa, mutta heillä oli vakiopaikka asuntovaunulle leirintäalueella Mäkijärvellä. Naapurina heillä sattui olemaan Pekka Mukkala, joka tunnetaan myös suomalaisen salibandyn isänä ja miehenä, joka toi salibandyn Suomeen. Mukkala oli myös Suomen Salibandyliiton ensimmäinen puheenjohtaja, kun liitto perustettiin vuonna 1985. Samana vuonna, kuin Nyman syntyi.
– Mukkalan Pekka tutustutti minut lajiin ja pelasimme Pekan poikien kanssa. Meillä ei ollut maaleja, mutta mailat oli ja tanssilavalle tehtiin maalit istuimista. Siitä se alkoi. Olin tuolloin ehkä 7-vuotias.
Siitä lähtien salibandy on toiminut Nymanille henkireikänä. Koronan vuoksi tauolle jääneen lajin pariin onkin jo kova kaipuu. Tilalle on toistaiseksi pitänyt keksiä uusia juttuja.
– Nyt korona-aikana täytyy myöntää, että harjoittelu on jäänyt vähiin ja olen laiskotellut. Lenkillä olen koittanut käydä. MInulla on ollut silmien kanssa vaivaa pienestä asti, ja salibandy on tasapainottanut elämää, joten kentälle on ikävä.
Silmäsairauden vuoksi Nyman joutui leikkaukseen jo alle kouluikäisenä. Toisesta silmästä piti poistaa linssi kokonaan.
– Olen ns. puolisokea. Kyllähän se vaikuttaa syvyysnäköön. Olen tottunut kuitenkin siihen niin nuoresta, että en oikein osaa sanoa, miten pelaaminen muuttuisi, jos molemmat silmät olisivat täysin terveet.
Silmävaivat eivät kuitenkaan ole haitanneet maalivahtina pelaamista. Kaudella 2019-20 miehen torjuntaprosentti oli yli 77, ja keskeytyneellä kaudella jo yli 81. Nyman on aina halunnut kehittyä ja tulla paremmaksi pelaajaksi. Esikuvat löytyivät kuitenkin enimmäkseen toisen lajin puolelta.
– Esikuvia tai idoleita löytyy enemmän jääkiekon NHL:n puolelta. Ensin oli Dominik Hašek ja myöhemmin Kari Lehtonen. Hašek antoi sellaisia näyttöjä, että itsekin halusi olla samanlainen.
B-junnuikäisenä Nymanin bongasi Teemu Petäjistö, joka toimii nykyään SBS Graniitin valmentajana. Petäjistö houkutteli Nymanin pelaamaan Falconsiin miesten 3. divisioonaan.
– Olen luonteeltani kilpailuhenkinen, joten olen aina halunnut kehittyä mahdollisimman paljon ja nousta aina ylemmälle tasolle. Hyppy Falconsiin oli kuitenkin ehkä vähän liian iso askel kerralla otettavaksi. Nykyisen joukkueen kanssa olisi kiva nousta kolmoseen ja ehkä päästä joskus vielä pelaamaan myös kakkosta, kokenut veskari haaveilee.
Myöhemmin Nyman on myös alkanut valmentamaan maalivahteja. Nymanin edustaessa Keimolan Kaikua silloisen joukkuetoverin tyttöystävä etsi maalivahtia joukkueensa AC HaKin naisten 2. divisioonassa pelanneen joukkueen treeneihin.
– Menin sinne sitten muutaman kerran ja myöhemmin minulta alettiin kyselemään vinkkejä joukkueen maalivahtien kehittämiseksi. Siitä se kai sitten lähti. Pidin itseäni jonkinlaisena konsulttina, enkä valmentajana, koska olin niin alussa.

Myöhemmin Nyman on toiminut vastaavassa roolissa myös naisten 4. divisioonan HertKi II:ssa.
Maalivahdin roolia miettiville junnuille Nyman sanoo, että kannattaa rohkeasti mennä kokeilemaan johonkin seuraan, miltä homma tuntuu – valmennusta kun on nykyään paljon tarjolla junnuista lähtien.