Suvilahti DIY -skeittiparkin korkeinta seinää koristavassa maalauksessa ovat Rautatieasemalta tutut patsaat. (KUVA: Outi Lindström)

Kalasataman metroasemalta avautuva näkymä piirtää monenlaisista elementeistä koostuvan maisemakuvan. Uudet kerrostalot viettävät meren suuntaan ja ajotien toisella puolen kohoavat Suvilahden Hanasaaren voimalaitos sekä Suvilahden aurinkovoimala.

Läheltä pilkistävät myös Kaasukello, kulttuurirakennus Cirko sekä Oranssi ja sen vieressä avautuva Suvilahti DIY -skeittipuisto. Se on yksi Helsingin kiehtovimmista kulttuurisista lokaatioista ja puisto kokoaa yhteen niin skeittaajia, BMX-pyöräilijöitä, potkulautailijoita, valokuvaajia kuin graffititaiteilijoitakin. Paikan päällä on mukava viettää aikaa muutenkin, vaikkapa vain seuraamalla muiden taituruutta soikean mallisen alueen laidoilla. 

Suvilahti DIY -puisto on rakennettu kokonaan talkoolaisvoimin vuonna 2011. Siitä nimikin Suvilahti DIY eli “do it yourself”. Hanke lähti liikkeelle, kun kaupungin rakennusvirasto purki Kalliossa sijaitsevalla Brahenkentällä olleen skeittialueen. Suomen rullalautaliitto vuokraa aluetta Helsingin kaupungilta ja paikkaa on rahoitettu niin julkisin kuin yksityisin varoin. Rakennustyössä mukana ollut, laadukkaita skeittirakennelmia valmistava Concrete Proof tukee paikkaa myös rahallisesti sekä talkoovoimin. Concrete Proof on rakentanut kymmeniä hienoja skeittipuistoja. Suvilahden ohella heidän kädenjälkeään voi ihailla muun muassa Katariinan Meripuistossa Kotkassa, Leppävaaran urheilupuistossa Espoossa, Sodankylän Liikuntapuistossa sekä Pipes Hostellin pihalla Lombokissa, Indonesiassa. 

Kävellessäni metrolta skeittialueelle, parkki onkin odotettua tyhjempi. Tarkemmin sanottuna, paikalla on yksi skeittaaja tyttöystävänsä kanssa. Tosin torstaina kahden aikoihin iltapäivällä ihmiset lienevätkin vielä kouluissaan, töissään tai vähintäänkin kuumasti porottavaa aurinkoa paossa. Hetken päästä paikalle saapuu kolme innokasta, noin kymmenvuotiasta poikaa potkulautailemaan, eli “skuuttaamaan.” He kiipeävät betonirakenteiden reunoille ja kiitävät hurjaa vauhtia niiltä alas huudelleen toisilleen, mistä kaikkialta he uskaltavat ja eivät uskalla “landata” eli laskeutua.

 

Visuaalista herkkua ja yhteistyökumppaneita

Puiston ilme on muuttunut vuosien varrella, kun eri maalaus- ja graffitiartistit ovat koristaneet betoniseiniä erilaisin kuvin. Nyt nähtävän visuaalisen ilmeen takana on taiteilija Aerton von Mumbert (vegan). Hänen työnsä valmistui kesäkuussa ja 12.6.2019 vietettiin paikan jälleenavajaisia Suvilahti DIY Day:n merkeissä. Heinäkuussa paikalla oli yli tuhat innokasta seuraajaa, kun Helsingissä viidettä kertaa järjestetty, kansainvälisiäkin tähtiä paikalle tuonut tapahtuma HELride järjesti temppu- ja kisanäytöksiä paikan päällä. Taidonnäytteitä nähtiin myös muun muassa Eläintarhan skeittipuistossa, Amos Rexin aukiolla sekä Sinebrychoffin puistossa. Tapahtuman aikaan ihmiset saivat nauttia United Gypsies Breweryn valmistamaa Suvilahti DIY -lagerolutta, jota myytiin ainakin Merikerholla sekä Pinehill Terrace -baarissa. Pullon etiketissä luki “Aamuin, illoin tai vain silloin tällöin” ja kuvassa näkyi osanen skeittiparkin graffitista.

Skeittiparkin maalaustaidetta tutkaillessaan sieltä voi bongata Helsingin Rautatieaseman valopalloja pitelevine patsaineen, raitiovaunun, junan sekä metron, jonka etulasin takana ohjaajan paikalla istuu Muumeista tuttu Mörkö. Määränpäätä kuvaa Suomen tämän vuoden jääkiekon maailmanmestaruusvoittoa mukaillen teksti “torille”. Lisäksi paikallaolija bongaa kuvat pizza- ja kebabkioskista, Jamaikan lipun värisessä pipossa lepäilevän smurffihahmon sekä edesmennyttä We got beef -baaria muistuttavan ravintolan We got style -tekstillä. Betoniseinämien reunoilla on puusta rakennettuja oleskelupaikkoja penkkeineen. Mahtavana yksityiskohtana kummallakin puolella aluetta on Helsingin Energian aurinkopaneeleilla toimivat latauspisteet, joissa voi usb-liittimellä ladata vaikkapa puhelintaan.

Muumeista tuttu Mörkö metromatkalla Torille. (KUVA: Outi Lindström)

 

Puiston tulevaisuus vaakalaudalla

Ikävä kyllä Suvilahden skeittipuistoa uhkaa purkutuomio vuonna 2020. Maa-ainesta on puhdistettava rakennustöiden vuoksi ja skeittipuiston tulisi väistyä operaation tieltä. Tämä on nostanut haloon puiston kannattajien keskuudessa ja he tekevät kaikkensa paikan säilyttämiseksi. Suvilahden skeittiparkin ja lähialueen tukijat ja ystävät ry on perustanut hanketta varten adressin nimellä Save Suvilahti DIY! Rahallista tukea on voinut suorien lahjoitusten lisäksi antaa esimerkiksi ostamalla Save Suvilahti DIY! -tuotteita, kuten t-paitoja.

Jututan paikalla olevaa skeittaria, joka haluaa pysyä jutussa nimettömänä. Kaksikymmentä vuotta skeittausta harrastanut mies kertoo olevansa kotoisin Kuopiosta, asuvansa Helsingissä ja olevansa nyt ensimmäistä kertaa Suvilahti DIY -skeittipuistossa. Mitä ajatuksia paikka ensikertalaisessa herättää ja miltä tuntuu ajatus sen mahdollisesta purkamisesta? 

“Onhan tämä aivan ainutlaatuinen paikka. Ei näin isoa skeittipuistoa ole pelkin talkoovoimin rakennettu aiemmin Suomessa. Olisi sääli, jos tämä jouduttaisiin purkamaan. Täällä kokoontuvat niin monenlaiset ihmiset ja paikka inspiroi skeittaajien lisäksi esimerkiksi valokuvaajia,” hän pohtii ja lisää huvittuneena, että sattumoisin Kuopiossa ollut, myöskin talkoovoimin rakennettu skeittipuisto oli nimeltään Savilahti, joka rimmaa hyvin Suvilahden kanssa. Puisto jouduttiin kymmenen vuoden taipaleen jälkeen purkamaan moottoritierampin rakennuksen tieltä.

 

Ei toista samanlaista

Suvilahti DIY -parkki tulee toivon mukaan säilymään paikallaan. Puistolla on vankka kannattajajoukkonsa ja se on herättänyt paljon ihastusta. Alue on ollut Ilta-Sanomien Suomen kaunein rakennus -kilpailun finaalissa. Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaosto myönsi parkille kunniamaininnan Helsingin kulttuuriteko 2017 -valinnan yhteydessä. Jopa amerikkalainen skeittilegenda Tony Hawk on vieraillut paikan päällä kahteen otteeseen. Hän on kuvaillut paikkaa uniikiksi ja suurella intohimolla rakennetuksi, yhteisölleen tarpeelliseksi kohtaamis- ja harrastuspaikaksi. Tällä hetkellä skeittipuistolla on Facebookissa lähes 30 000 seuraajaa ja Instagram-ryhmän seuraajamäärä hipoo neljäätuhatta. Kannattajia siis riittää. Paikkaa on hyödynnetty alkuperäistarkoituksen ohella esimerkiksi mainoskampanjoissa, musiikkivideoissa ja elokuvissa.

 

Suvilahti DIY on monelle tuttu sanapari ja skeittipuiston puolesta taistellaan viimeiseen saakka. (KUVA: Outi Lindström)

 

Ennen lähtöäni kysyn skuuttaajapojilta, onko Suvilahti heidän lempipaikkansa lajin harrastamiseen?

“Ei, kyllä Savela on meidän lempparipaikka, mutta päiväsaikaan täälläkin voi temppuilla, ennen kuin isommat skeittaajat tulevat paikalle,” yksi heistä kertoo ja kallistaa potkulautansa jyrkkään kiitoon kohti edessä avautuvia mutkia ja kumpareita.

 

Instagram: @suvilahtidiy 

Facebook: @suvilahtidiyskatepark  

Lähteet:

https://www.facebook.com/SuvilahtiDIYskatepark 

https://tekniikanmaailma.fi/nain-syntyi-suvilahden-suosittu-tee-se-itse-skeittiparkki-nyt-se-vaarassa-jaada-jyran-alle/ 

https://www.instagram.com/suvilahtidiy/ 

http://www.concreteproof.fi/project/helsinki-suvilahti-diy/ 

https://www.city.fi/opas/suvilahden+do+it+yourself-skeittiparkkia+odottaa+purku+allekirjoita+vetoomus+legendaarisen+parkin+hyvaksi/11691 

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006172747.html

http://webfiller.blogspot.com/2019/06/suvilahti-diy-paintjob-by-aerton-von.html 

https://www.petitions.net/savesuvilahtidiy