Saunan pukuhuone on täynnä numeroituja kaappeja. Kuva Siiri Matinpuro.

Miljoonakaupungin kaduilla vilisee ja vilkkuu sateisellakin säällä. Degtyarnaya Ulitsalla ihmisiä häviää rautaisesta ovesta sisään. Ulos astelee pariskunta raikkaina ja hiukset märkinä. Oven yläpuolella lukee banja

Astelen ovesta sisään valtavaan rappukäytävään. Tämä on yksi Pietarin useista yleisistä saunoista. Neljännestä kerroksesta löytyy naisten osasto. Kahden tunnin saunominen maksaa 450 ruplaa, eli suunnilleen kuusi euroa. 

Turistina minulla ei tietenkään ole mukana tapotškeja, tossuja, joita saunoissa käytetään. Vaaleanpunaiseen esiliinaan pukeutunut täti ohjeistaa minua lainaamaan tossut saunalta.

Neuvostoperinne elää saunassa

Neuvostohenkinen pukuhuone on täynnä kaappeja, jotka on numeroitu. Jokaisen kaapin ovessa on pieni peili. Pukuhuoneen seinät ovat kellertävää kaakelia, seiniä koristavat suuret luontokuvat. Riisuudun ja vedän päähäni saunahatun. Se minulla sentään on mukana. Kaikilla on päässään saunahattu. 

Saunalta voi lainata tapotškeja, tossuja, joita kaikki käyttävät saunassa. Kuva Siiri Matinpuro.

Kaappeja ei saa lukkoon, joten jätän reppuni vaaleanpunaiselle naiselle. Astelen taapotshkeissani ja saunahatussani harmaaseen pesutilaan. Kaikki on harmaata: harmaat lattiat, harmaat seinät, harmaat penkit. Huone on täynnä penkkejä, joille on aseteltu keltaisia vateja. Pieniä väripilkkuja harmauden keskellä.

Saunojia monessa kerroksessa

Seinustalla on suihkuja, joiden alla ihmiset peseytyvät. Käyn suihkussa ja kävelen tilan halki kohti puista ovea, jonka kautta pääsee saunaan. Pesutilassa on myös kylmävesiallas, johon iäkäs rouva pulahtaa. 

Saunan toiselle laidalle nousevat puiset lauteet, joilla istuu ihmisiä monessa kerroksessa. Toisella puolella on eräänlainen saareke, joka on selvästi tarkoitettu saunan eliitille. Keski-ikä tällä saarekkeella on huomattavasti korkeampi. Saarekenaiset hakkaavat toisiaan vastoilla. Eräskin rouva punaisessa saunahatussaan pieksee lauteella makaavaa rouvaa kahdella vastalla samaan aikaan. 

Jätän tapotškini lauteiden eteen muiden taapotshkien viereen. Kipuan ylimmälle lauteelle. Ihmettelen, missä kiuas on. 

Saunassa tunnelma on lämmin. Vastarouvat pulputtavat keskenään, ja huomaan, että vieressäni istuvat puhuvat suomea. He ovat käymässä Pietarissa muutaman päivän, ja kuulemma aina vierailuillaan käyvät saunomassa venäläisessä banjassa.

Löylynheittoon osallistuu monta rouvaa

Yhtäkkiä yksi vastarouvista kiipeää alas korokkeelta ja avaa saunan oven sekä huoneen perällä olevan pienen ikkunan. Hän sanoo, että nyt alkaa löylyn heittäminen. Kysymme, saako saunaan jäädä istumaan löylynheiton ajaksi. 

“Saa toki, mutta kohta tulee kuuma.”

Huoneen perällä muuratusta seinästä aukeaa luukku, jonne yksi rouvista alkaa heittää vettä. Siellä se kiuas siis on. Toinen rouva kantaa pesutilasta vettä ja alkaa huuhdella saunan lattiaa ja lauteita. Kolmas rouva hakee pyyhkeen ja kiipeää saarekkeelle se kourassaan. Hän alkaa huiskuttaa ilmaa pyyhkeellä kuin pieni moottori. 

Näky on hieno. Yksi rouva heittää löylyä, toinen heittelee vettä lattioille ja kolmas pyörittää pyyhettä päänsä päällä ja saa kuuman ilman liikkeelle. 

Pyyhkeenpyörittäjä alkaa väsymään, ja korokkeelle kipeää vaihtopenkiltä toinen. Hän asettuu nojaamaan yhden polven varaan ja alkaa mielettömällä voimalla pyörittää pyyhettä päänsä yläpuolella. Veden heittely on loppunut, ja sauna alkaa kuivua. 

Kylmävesialtaaseen pulahtaa rouva toisensa jälkeen

Siirryn pesutilaan, jossa ihmisiä vuorotellen pulahtelee kylmävesialtaaseen. Menen itsekin jonon jatkoksi. Vuoroni tulee ja pulahdan viileään veteen. En pysty kuitenkaan olemaan siellä aivan yhtä pitkään kuin jotkut rouvista.

Pesutilassa on pieniä pöytiä, joilla on vateja peseytymistä varten. Kuva Siiri Matinpuro.

Löylyn heitto on loppunut, ja on aika siirtyä takaisin saunaan. Kiipeän tottuneesti ylimmälle lauteelle, mutta löylyn takia sauna on kuumempi ja joudun siirtymään askeleen alemmas. Joku toinenkin rohkea kiipeää ylös asti, mutta tulee kiireen vilkkaa alemmas.

“Ihan kuin olisi käynyt helvetissä”, hän sanoo ja nauraa.

Joku tulee saunaan sisään ja katsahtaa meitä vieri vieressä istuvia naisia. 

“Olette ihan kuin kanat orrella”, hän sanoo ja kiipeää vastojien korokkeelle. 

Saunassa tunnelma on ihanan vuorovaikutuksellinen.

Pesutila täyttyy kahvinpuruisista naisista

Menen peseytymään. Kaikki pesutilassa olevat ovat kaivaneet nyssyköistään purkkeja ja pusseja, joissa on kahvinpuruja. He hankaavat niitä itseensä, ja yhtäkkiä pesutila on täynnä naisia yltäpäältä kahvinpuruissa. Olen itsekin varautunut oman aamukahvini puruilla. Hieron niitä naamaani ja kehooni ja muutun yhdeksi kahvinaisista. Kaikissa saunoissa ei kuulemma saa näin peseytyä, mutta täällä se ilmiselvästi on sallittua. Joku istuutuu penkille ja alkaa pestä hampaitaan.

Käyn vielä pulahtamassa kylmäaltaassa ja siirryn pukuhuoneen puolelle. Pukuhuoneessa pyöreän pöydän ympärillä istuu muovisilla puutarhakalusteilla naisia pyyhkeisiin kääriytyneinä saunahatut päässä juttelemassa. 

Puen päälleni, kuivaan hiukseni lankapuhelimen näköisellä hiustenkuivaajalla ja pyydän reppuni vaaleanpunaiselta naiselta.

“Ryukzak nomer devyat, pozhalsta.” (Reppu numero yhdeksän, kiitos).

Saan reppuni ja lähden teelle.

Saunanraikkaita kylpijöitä. Kuva Siiri Matinpuro.