Kello on hieman ennen puoltapäivää. Jakomäen keskustassa riittää hulinaa. Ihmiset ja autot kulkevat omia teitään. Tunnelma on hyvin seesteinen. Kirjaston suunnalta kuuluu kuitenkin vaimeaa soittoa. Ihan kuin kaksi viulua soittaisi yhdessä kevein askelin. 

Näihin kappaleisiin sorminäppäryyttä tarvitaan (KUVA: Roosa Zenger)

Helsingin kaupunginkirjasto täyttää tänään 7.10.2020 160 vuotta. Sen vuoksi Helsingin kaupunginkirjasto on järjestänyt yhteistyössä Helsingin kaupunginorkesterin kanssa kirjastokiertueen. 37:ssä Helsingin lähikirjastossa sekä kirjastoautossa soi kamarimusiikkia jokaisena arkipäivänä syyskuusta lokakuuhun puolen tunnin ajan kello 12. Tänään kiertue on rantautunut Jakomäen kirjastolle. 

Tällaisena aikana tapahtumien järjestämisen tärkeys korostuu

Kirjasto-oven avatessa lämmin vastaanotto on taattu. Maskit koristavat jokaisen ihmisen naamaa sekä käsidesiä on tarjolla. Heti oikealla on itse tapahtumalava, johon on sijoitettu reilu 20 tuolia. Kohta ne ovatkin jo täynnä innokkaita ihmisiä. Penkit ovat jaoteltu koronan tähden kahden metrin etäisyydelle toisistaan. Ihmisiä saapuu yksitellen esiintymistilaan. Jokainen odottaa hartaasti viuluduon saapumista. 

Kirjastonjohtaja Leena Sallas (KUVA: Roosa Zenger)

”Tuntuu ihanalta järjestää tällaisessa tilanteessa ihmisille tapahtumia”, kertoo kirjastonjohtaja Leena Sallas. 


Sallaksen mukaan kirjastossa on otettu huomioon tiukentuneet koronarajoitukset. Turvavälejä huomioidaan jatkuvasti esimerkiksi tuolien sijoittelulla sekä kirjaston kuulutuksilla. Myöskin maskin käyttöä suositellaan sekä käsidesiä on saatavilla sisääntuloaulassa. 

”Kyllähän se hieman jännittää, tuleeko tänne ketään. Tällä viikolla kun on muutenkin taas koronarajoitukset tiukentuneet”, Leena Sallas huomioi. 

Galantti-tyylin aika soi kauniisti viuluissa

Kello lähenee kahtatoista, ja esiintymistilassa istuu jo reilu 20 ihmistä. Kirjastossa on aivan hiljaista. Tunnelma on hyvin odottavainen. Kaksi naista kävelee lavalle ja heillä molemmilla on kädessään viulu. Itse tapahtuma alkaa Leena Sallaksen tervetulopuheella, jossa kerrotaan tärkeimpiä asioita esimerkiksi konsertin kuvaamisesta.

Vasemmalla soittaa Satu Savioja ja oikealla puolestaan Katariina Jämsä (KUVA: Roosa Zenger)

Viulua soittavat tänään Satu Savioja sekä Katariina Jämsä. He aikovat esittää 1700-luvun viuluduoja. Aina ennen kappaleiden alkua toinen heistä pohjustaa hieman 1700-luvun musiikin historiaa. Esimerkiksi 1720 – 1750-luvun musiikissa elettiin galantti-tyyli aikaa, jolloin musiikin kepeys, vapaus sekä laulavuus olivat muodissa. Viulun kaunis sointuva ääni kajahtaa ilmoille ja yleisö eläytyy musiikkiin. 

Satu Savioja ja Katariina Jämsä Helsingin kaupungin orkesterista (KUVA: Roosa Zenger)

”Me esiinnymme erilaisilla kokoonpanoilla Helsingin kaupunginorkesterin kanssa. Minulle ja Katariinalle tämä oli nyt kolmas konserttimme. Olemme olleet soittamassa ennen tätä Oodissa sekä Paloheinässä”, Satu Savioja sanoo konsertin jälkeen. 

Konserttia kuuntelemassa ollut Sirkku kiittää kovasti esiintyjiä sekä järjestäjiä hienosta tapahtumasta (KUVA: Roosa Zenger)

Yleisöön oli myöskin eksynyt Sirkku, jolle tämä konsertti ei suinkaan ollut ensimmäinen. Hän on käynyt katsomassa näitä konsertteja jo kolme kertaa. 

”Jokaisessa konsertissa on ollut eri instrumentit ja eri tyylilajin musiikkia. Yhdessä konsertissa mukana oli suuri harppu, kun taas toisessa soittimina toimikin jonkinlaiset suuret rummut”, Sirkku kommentoi ja jatkaa

 ”Mutta tämä konsertti oli aivan ihana. Jäi ihan nälkä”.