Aki Vilander hyppää takaisin joukkueen puikkoihin tulevana viikonloppuna. (Kuva: Ina Leminen)

Nurmijärveläinen salibandyseura SB-Pro aloitti kevään pudotuspelit 20.3. kohtaamalla pudotuspeleihin täpärästi selvinneen Turun Palloseuran.

Erikoisen tilanteesta teki se, kun joukkueen päävalmentaja Aki Vilander aloitti puolivälieräsarjan karanteenissa.

-Perheessä ilmeni koronatartunta, jonka takia jouduin kahden viikon karanteeniin. Oma koronatestitulos oli negatiivinen, kertoo päävalmentaja Aki Vilander.

Vilanderille kuluva kausi on toinen SB-Pron liiganaisten päävalmentajana. Viime kaudella kausi laitettiin koronan vuoksi pakettiin aivan puolivälierien alla. Päävalmentajalta on jäänyt nyt kahdet pudotuspeliavaukset väliin syystä tai toisesta. 

-Voisi tuntua huonommalta, jos joukkue olisi pudonnut puolivälierissä. Pystyin aika hyvin olemaan etäyhteydellä joukkueen mukana ja onneksi nyt pääsen vielä hyppäämään tähän laivaan, Vilander naurahtaa.

Joukkueessa ilmoitus Vilanderin poisjäämisestä otettiin vastaan neutraalisti. Kauden aikana yksittäisiä pelaajia on ollut karanteenin takia sivussa, joten tästäkään ei haluttu tehdä liian isoa numeroa.

-Isoin huoli oli tietysti siitä, että mitä olisi käynyt, jos oma testitulos olisi ollut positiivinen. Miten tartuntatautiviranomainen olisi reagoinut asiaan ja mitä joukkueelle olisi silloin käynyt, Vilander pohtii.

Etätyöskentely ja -opiskelu on tullut monelle viimeisen vuoden aikana tutuksi, mutta kuinka toimii etävalmennus?

Vilander ehti tehdä hyvät valmistelut, kun oli vielä alkuviikosta mukana puolivälierien ennakkopalaverissa, jossa käytiin joukkueen kanssa läpi tulevaa vastustajaa. 

Karanteeniuutisen tultua valmennustiimi teki selkeän työnjaon ja sotasuunnitelman, jolla ottelusarja vietäisiin läpi. Päävastuun fyysisestä läsnäolosta niin harjoituksissa kuin peleissä otti Sami Saarikoski. Joukkueen maalivahtivalmentaja Toni Varis oli pelien aikana puheyhteydessä Vilanderin kanssa.

SB-Pro voitti ottelusarjan TPS: ää vastaan otteluvoitoin 3-0. Yksittäiset ottelut joukkueiden välillä olivat todella tiukkoja. Toisen puolivälieräottelun SB-Pro voitti jatkoerässä ja kolmannessa haettiin ratkaisua voittolaukauskilpailulla. 

-Nykyaikana tekniikka helpottaa todella paljon asioita. Joukkueen omilla kamerajärjestelmillä pystyin seuraamaan peliä reaaliajassa ja reagoimaan Variksen kautta penkille. Olimme etukäteen sopineet tiimin kanssa esimerkiksi voittolaukauskilpailun laukojista, joten itse pelin aikana tarvitsi lähinnä varmistaa päätöksiä ja valintoja, Vilander kertoo.

Joukkueen valmistautuminen tulevan viikonlopun koitokseen on aikataulussaan.

-Ensinnäkin on todella kivaa päästä pois neljän seinän sisältä ja nähdä joukkuetta. Uusi treeniviikko päästiin aloittamaan laadukkailla treeneillä, Vilander kertoo tyytyväisenä. 

SB-Pro taistelee välierissä finaalipaikasta tamperelaista Classic: ia vastaan. 

Kannen kuva: Ina Leminen