Eetu Ahola on harrastanut salibandyä viisi vuotta. Kuva: Topias Setälä

Tapasin salibandyä riihimäkeläisessä Top Gunnersissa pelaavan Eetu Aholan. Joukkue pelasi aikaisemmin päivällä kaksi ottelua, joista tuloksena yksi tasapeli ja yksi tappio. Sentteriä pelaava Ahola ei tehopisteille päässyt, mutta kuuluu joukkueen avainpelaajiin. Eetulle salibandy on tuttu laji ja kokemusta löytyy muistakin lajeista.

”Viitisen vuotta tullut pelattua salibandyä. Sitä ennen olen pelannut junnuna 14 vuotta lätkää.”

Katsomossa Eetua kannustavat hänen vaimonsa ja lapsensa. Katsojia Jyrätien Liikuntahallissa on muutamia kymmeniä. Katsojat koostuvat pääosin pelaajien ystävistä, vaimoista ja lapsista. Aholaa ei niinkään kiinnosta yleisömäärä.

”Pelaan ihan harrastepohjalla. Tärkeintä on, että pääsen liikkumaan joukkueen kanssa.”

Mikä on korkein sarjataso, jolla olet pelannut?

”Tämä vitonen. Toisen joukkueen kanssa nousin neloseen, mutta vaihdoin kyseisestä joukkueesta pois.”

Vaikka katsomossa tunnelma ei kiihkoudu, niin kentällä käydään jatkuvasti kuumana. Matalasta sarjatasosta huolimatta peleissä pelataan aina täysillä. Välillä vähän liiankin kovaa.

”Kun pelataan harrasteliigoja, niin tunteet aina välillä kuumenevat ja tyhmyyksiä tulee tehtyä. Salibandyssä olen saanut kyynärpäästä niin kovan osuman, että silmäkulma aukesi. Ei mitään sen vakavampaa. Nilkka on yhden kerran nyrjähtänyt pahemmin.”

Pienistä vammoista huolimatta salibandy on Aholalle mieluinen laji.

”Joukkueurheilu on tärkeää itselle. En osaa motivoida itseäni liikkumaan yksin.”

Vaikka salibandyharjoituksissa tulee käytyä jokainen maanantai ja otteluita on keskimäärin joka kolmas viikonloppu, löytyy Aholalta muitakin harrastuksia.

”Kesäisin tulee välillä käytyä pelaamassa futista.”

Salibandyn harrastetoimintaan Ahola on pääosin tyytyväinen eikä lähtisi itse muuttamaan mitään merkittävää.

”Aina olisi mukavampaa, jos tuomarilinja olisi tasainen. Tämän tason pelejä, kun pelataan niin ymmärtäähän sen, että huipputuomareita ei ole. Salibandyliiton sähköinen pöytäkirja oli tälle kaudelle mahtava uudistus.”

Salibandyn harrastaminen ei vie liikaa rahaa Aholan mielestä.

”Harrastaminen maksaa sopivasti. Kaveriporukalla ollaan saatu laskut minimiin. Ennen sitä pelasin isomman seuran kakkosjoukkueessa, missä maksettiin seuran kasvamisesta, joka oli vähän liikaa.”

Viisi vuotta salibandya harrastanut Ahola sanoo haluavansa jatkaa lajin parissa tästä eteenpäinkin. Salibandyn harrastamisen lopettamista Ahola ei ole miettinyt laisinkaan.

”Vaikka on ollut vähän puhetta, että jengiä ei ole enää ensi kaudella, niin olen miettinyt, mihin muuhun joukkueeseen pääsisi. Onneksi puheet joukkueen hajoamisesta on jäänyt taaksepäin.”

Top Gunners on omassa lohkossaan kuudentena ja tulee todennäköisesti jatkamaan salibandyn 5. divisioonassa ensi kaudella, jos joukkueeseen saadaan pelaajia mukaan. Sarjanousu on karannut omista käsistä ja takana tulevat joukkueet ahdistavat muutaman pisteen päässä, mutta Ahola on luottavainen, että alempaan sarjaan ei tiputa.

Topias Setälä