Saksan liittopäivävaalien ratkettua britannialainen uutissivusto Independent uutisoi vaaleista dramaattisesti, kun taas Helsingin Sanomat mainitsi populistien kannanoton.

Populisteista ihanaa

Eurooppalaiset populistit riemuitsivat, kun saksalainen oikeistopopulistinen puolue AfD sijoittui liittopäivien vaaleissa kolmanneksi saaden 12,6 prosenttia äänistä. Se vastustaa muun muassa maahanmuuttoa ja on anti-islamistinen.

Ensimmäisten onnittelijoiden joukossa oli Ranskan presidentinvaalit keväällä 2017 hävinnyt, Ranskan Kansallisen Rintaman johtaja Marine Le Pen.
”Onnittelut liittolaisillemme tästä historiallisesta tuloksesta!” Le Pen hihkui Helsingin Sanomien mukaan.

Samalla linjalla jatkoi myös Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari.
”Hyvä Saksa. Tämä on vasta alkua. Maahanmuuttopolitiikkaan halutaan muutos ja syystä!”

Merkelistä kamalaa

Saksan liittokansleriksi jälleen valittu, CDU-CSU –oikeistounionin johtaja Angela Merkel ei ilahtunut AfD:n noususta.

”Oltuani 12 vuotta vastuussa hallituksesta, tulos, jonka tänään saimme, on todellakin sellaista, mistä ei voi ilahtua. Luonnollisesti, tulevaisuudessa meitä kohtaa haaste, ja haaste on se, että AfD on päässyt parlamenttiin”, Merkel ilmoitti vakavana vaalitulosten ratkettua.

Keskustavasemmistolaisen puolueen, SPD:n, puheenjohtaja Martin Schulz ei ollut myöskään riemuissaan.

”Se, mikä on meille masentavaa tänä iltana, on AfD:n tulos”, Schulz ilmoitti kannattajilleen vaali-iltana.

”Ensimmäistä kertaa liittopäivillä tulee olemaan mukana äärioikeistolainen edustus.”

Toivoa ja uhoa

Independentin ja Helsingin Sanomien uutisia AfD:n noususta Saksan liittopäivävaaleissa yhdistää Merkelin lausunto uhatusta tulevaisuudesta.

”Viime kuukausina olemme taistelleet sen Saksan puolesta, jossa haluamme elää hyvin, ja nyt meidän täytyy varmistaa, että viiden ja kymmenen vuoden kuluttua näin on edelleenkin”, Merkel painotti kannattajilleen osoitetussa puheessaan.

”Haluamme voittaa AfD:n äänestäjät takaisin, ennen kaikkea tekemällä hyvää politiikkaa.”
AfD:n kärkiehdokas Alexander Gauland uhosi vahvemman Saksan puolesta.
”Hallituksen, oli se mitä tahansa, täytyy valmistautua koviin aikoihin. Me saarramme heidät. Me otamme takaisin maamme ja kansamme”, Gauland sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Independent dramatisoi, HS ei

Independentin uutisoinnin tyyli eroaa selvästi Helsingin Sanomien uutisoinnista. Independentin tekemässä jutussa on havaittavissa selkeää dramaattisuutta Gaulandin uhitteluilla, ja Merkelin rauhoitteluilla. Dramaattisuutta lisää tiivistelmä AfD:n anti-islamistisesta ideologiasta, ja vertailu entisistä natseista koostuneeseen Deutsche Rechtspartei –puolueeseen.

Helsingin Sanomien uutinen AfD:n noususta on melkein samanlainen kuin Independentin uutinen, mutta ilman dramaattisuutta. Asia käsitellään neutraalisti, ja jutussa kuullaan muiden eurooppalaisten populistien mielipiteitä AfD:n noususta. Independentissä heitä ei kuultu, keskityttiin vain saksalaisiin poliitikkoihin.

Miksi Independent uutisoi siitä niin dramaattisesti? Syy tähän voi olla se, että lehti on kallistunut vahvasti vasempaan, mikä ilmeni sen tukiessa brittiläisen laulajan, Bonon Product Red-kampanjaa.

Miksi taas Helsingin Sanomat ei ole järkyttynyt AfD:stä? Eikö saksalainen jytky hämmennä Suomea yhtään? Ilmeisesti ei, sillä kotimainen jytky täällä koettiin keväällä 2011.

Pekka Luokkala