Alkossa, taksitolpilla ja ravintoloissa on hiljaista tammikuussa. Päivystyksessä ja poliisilla tipaton tammikuu ei heilauta tilastoja suuntaan tai toiseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan suomalaisista aikuisista 11–16 prosenttia eli ainakin 400 000 ihmistä viettää tipatonta vuosittain. Tämä näkyy ravintoloiden ja taksien liikevaihdossa.
Kaisaniemessä sijaitsevassa Thirsty Scholar -pubissa myynti oli viime vuoden tammikuussa jopa kolmanneksen keskivertoa pienempi.
”Kaikki rahat on jo käytetty joulukuussa, ja tänä vuonna veronpalautukset saatiin jo alkuvuodesta. Sitten on vielä se tipaton tammikuu”, kommentoi Thirsty Scholarin ravintolapäällikkö Mikko Repo.
Moni juhlija pöräyttelee taksilla joulukuun juhlahumussa, mutta tammikuussa taksien kysyntä laskee varsinkin öisin.
”Tipaton tammikuu näkyy hyvin selvästi taksien yökysynnässä. Voimakkain vaikutus on alkukuusta. Helmikuun ensimmäinen viikonloppu on sitä vastoin hyvinkin vilkas, kun tipaton päättyy”, kertoo Taksi Helsingin toiminnanjohtaja Jari Kantonen.
Holittomat juomat eivät ole vain tammikuun vitsaus vaan nouseva trendi
Juhlapyhien päättyminen ja tipaton tammikuu näkyy selkeästi Alkon myyntiluvuissa.
”Keskimääräiseen kuukauteen verrattuna tammikuussa käytetään yleisesti vähemmän alkoholia, ja tämä näkyy yleisesti kaikissa tuoteryhmissä. Hieman kysyntä tippuu enemmän viineissä kuin väkevissä”, kertoo Alkon viestintäpäällikkö Vappu Göös.
Alkossa on nykyisin myynnissä lukuisia alkoholittomia juomia, ja niiden kysyntä on kokonaisvaltaisesti kasvussa.
”Yleisesti ottaen alkoholittomien myynti on kasvussa terveellisyys- ja kohtuullistamistrendin myötä, ja alkoholittomat kuuluvat myös osaksi juhlapöydän juomia. Suhteutettuna kokonaislitroihin alkoholittomia myydään joulukuussa enemmän, kuin esimerkiksi tammikuussa”, kertoo Göös.
Alkoholittomien juomien myynti on lisääntynyt räjähdysmäisesti Alkoissa. Göösin mukaan joulukuussa 2019 niitä myytiin jo yli 80 000 litraa, ja kasvuprosentti edellisen vuoden joulukuuhun oli jo yli 30 prosenttia.
Poliisilla ja päivystyksessä tammikuu ei ole poikkeava.
Haartmanin päivystyksen apulaisylilääkäri Salla Kumpulaisen mukaan päivystyksen arjessa tipaton ei näy.
”Ne, jotka ovat alkoholiongelmaisia, eivät tipatonta vietä. Tyypillisesti tipatonta tammikuuta viettävät ihmiset eivät alkoholinkäytön vuoksi päivystystä muutoinkaan kuormita”, kertoo apulaisylilääkäri Kumpulainen.
Helsingin poliisilaitoksen mukaan pikkujouluaika lisää hiukan tehtävämääriä joulukuulle. Tipaton tammikuu sen sijaan ei erityisesti näy tilastoissa, mutta yksilötasolla saatetaan säästyä monelta ikävältä tapahtumalta.
”Tipatonta tammikuuta emme pysty eristämään tilastojen muista vaihteluista. Sen sijaan voisi valistuneesti arvella, että yksilötasolla raittius varjelee monelta ikävältä tapahtumalta. Näin on tietysti milloin tahansa ja siis myös tammikuussa. Aika monessa poliisitehtävässä alkoholi on mukana ja vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen”, kertoo ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta.