Muusikko Chisu pyysi kampaajaltaan kuvankaltaista Braids-letitystä. Artisti on aina ihaillut vastaavantyylisiä kampauksia, mutta joutui nyt valintansa vuoksi mediamyrskyn silmään. (kuvat: MediaCommons)

“Kulttuurinen omiminen” on lähiaikoina herättänyt keskustelua Suomessa. Tällä kertaa skandaalin aiheutti tietynlainen hiustyyli väärällä ihmisellä. Muusikko Chisu eli Christel Roosberg vuodatti vastikään pitkässä julkisessa Instagram-postauksessaan syvät pahoittelunsa aiheeseen liittyen. Hän pyyteli nöyrästi anteeksi virhettään. Omien sanojensa mukaan hän mokasi pahasti, koska esiintyy “Vain Elämää” – televisio-ohjelmassa kampauksessa, joka on piperretty hänelle taidokkaasti pikku leteistä. Hän kertoo syyllistyneensä kulttuuriseen omimiseen.

Kohussa on kyse siitä, että Chisulla on ohjelman jossakin jaksossa “braids”-tyylinen kampaus. Braids on tietynlainen hiustenletitys tyyli, joka on suosittua erityisesti aftrohiuksisilla henkilöillä. “Kulttuurinen omiminen” tarkoittaa Chisun kampausdraamassa sitä, että hän näin toimimalla käyttää väärin etuoikeutettua, valkoisen ihmisen valta-asemaansa esiintymällä julkisesti braids-leteissä. “Kulttuurinen omiminen” – määritelmän mukaan näin toimimalla Chisu hyväksikäyttää kyseisen vähemmistökulttuurin edustajia. 

Chisu kuitenkin kertoo: “Oon käyttänyt niitä (braidseja), koska ne on ollu ja on musta edelleen aivan valtavan upeita. Oon aina ihaillut mustien kulttuurista tulleita virtauksia ja inspiroitunut niistä.”  

Tämä kuulostaa ihmiseltä, joka aidosti pitää kyseistä kampaustyyliä kauniina ja haluaa itsekin kokeilla vastaavaa. Miten tämä teko voidaan tuomita kenenkään toisen ihmisen hyväksikäytöksi?

Chisu jatkaa vielä: “Nyt ymmärrän, että mun ois pitänyt ottaa paremmin selville ja kertoa mistä kulttuurista lainaan ja historian sekä nykytilanteen tiedostaen – lainaanko ollenkaan”.  

Miksi ihmeessä hän ei olisi saanut pyytää kampanjaansa letittämään hiuksiaan pienille leteille? Miten hiusten letitys on “lainaamista”? Ihmiset ympäri maailmaa ovat letittäneet hiuksiaan eri tyyleillä tuhansia vuosia. Onko sillä oikeasti merkitystä, mistä jokin tietty hiustyyli on alunperin lähtöisin? Tiedämmekö edes kaikkien letitys-kampauksien historiaa? 

Huomioitavaa on myös se, että Iltalehden (24.09.2021) jutussa tästä kampausaiheesta, Chisu esiintyy kuvituskuvissa kuitenkin päällään kimonomainen asu. Kimonoiden alkuperä on lähtöisin japanilaisesta kulttuurista. Tästä julkisesta japanilaisen kulttuurin omimisesta kukaan ei ainakaan tiettävästi pahoittanut mieltään. Eivätkö sitten kaikki mahdolliset kulttuuriset omimiset ole meille itse kullekin anteeksipyynnön paikka? Mutta keneltä pitää pyytää anteeksi? Mitä sitä enää kukaan uskaltaa kampaajaltaan toivoa tai millaisiin asuihin itsekukin pukeutua?

Chisu toimi puhtaan hyväntahtoisesti “lainatessaan” kampaukseensa aftrokulttuuristakin tuttuja braid-lettejä. Hän ei ole alistamassa tai pilkkaamassa ketään. Päinvastoin, hän maustaa omaa etnisyyttään, sekoittamalla siihen ripauksen ihailemansa toisen kulttuurin tyyliä. Eikö tämä ole maailmassa muutenkin toivottavaa?

Ollaan yhdessä uteliaita – inspiroidutaan sekä omista kulttuureistamme, että niistä muista – hyväsydämisesti ja rakkaudella.