Vastustamaton ruoan tuoksu leijailee kulkijaa vastaan jo pitkälle Lasipalatsin kulmalle. Street Food Fiesta 2020 -kiertue on saapunut Helsinkiin – poikkeuksellisesta kesästä huolimatta parisenkymmentä rohkeaa ruoka-alan yrittäjää on pystyttänyt kojunsa Narinkkatorille. Churroja ja gyroksia, senegalilaista ja ranskalaista, italialaisia juustoja ja makkaroita… Vatsa kurnien täältä ei tarvitse lähteä.

Torstaina puoliltapäivin asiakkaita on liikkeellä vielä niukanlaisesti.
“Etätyöt ovat vaikuttaneet merkittävästi aukion läpikulkuliikenteeseen”, tapahtuman moottori Ali Chehboun kertoo haikeana.
Hän on ollut järjestämässä lukuisia samankaltaisia tapahtumia jo vuodesta 2010 ja Street Food Fiestaakin vuodesta 2017. Tänä kesänä kiertue on ehtinyt elokuun alusta lukien tähän mennessä jo Ouluun, Hämeenlinnaan ja Tampereelle. Hetken vaikutti siltä, että Helsingin osalta tapahtuma joudutaan perumaan.
Turvajärjestelyitä ja viime hetken muutoksia

“AVI:n surullisenkuuluisa yleisötilaisuusohjeistus maanantailta sai meidät vetämään hätäjarrusta. Onneksi siihen tuli korjaus ja päätimme jatkaa tapahtuman viime hetken valmisteluja”, Chehboun hymähtää.
Tänä vuonna hän on halunnut kiinnittää erityistä huomiota turvajärjestelyihin ja -ohjeistuksiin kustannuksia laskematta:
“Eihän tämä ilmaista ole, mutta ihmisten turvallisuudelle ei mielestäni voi laskea hintaa”, hän linjaa.
Keski-Pohjanmaan hunajakeisari kaipailee asiakkaita
Hallituksen linjaukset saavat huutia myös muilta kauppiailta.
“Onhan se hassua, että tämänkaltaiset tapahtumat rinnastetaan vaikkapa rock-festivaaleihin”, ihmettelee hunajayrittäjä Kalevi Kantanen.
“Ymmärrän, että tartunnat pitää pitää kurissa, mutta toivoisin hallitukselta tapauskohtaisempaa tarkastelua.”

Kantasen mukaan alkukiertueen paikkakunnilla meno oli aiempien vuosien mallin mukaan vilkasta, mutta Helsingissä yleisöllä vaikuttaa olevan turnausväsymystä.
“Ihan kuin täällä väki olisi jo saanut kyllikseen tapahtumista tämän kesän osalta”, Kantanen sanoo.
Aitoa italialaista pizzaa rakkaudesta lajiin
Pizzakoju Squizzan tiskin takana hymyilee hyväntuulinen mies. Bruno Marone on mukana kiertueella toista vuotta, mutta tarjoilee suussasulavia pizzaneliöitään nyt ensimmäistä kertaa synnyinkaupungissaan Helsingissä. Hänen mukaansa eroa edellisiin tapahtumiin ei juuri ole:
“Ihmiset haluavat jo palata takaisin normaalielämäänsä”, hän kuittaa.
Marone kertoo arvostavansa puhtaita, aitoja raaka-aineita ja nähneensä tänä vuonna erityistä vaivaa pizzapohjansa laatimiseen. Ja toden totta: se on ihanan rapea, muttei lainkaan kuiva. Pizzapala häviää lautasen virkaa toimittavalta puiselta leikkuulaudalta ääntä kohti pikavauhtia. Ensi vuonna Marone sanoo aikovansa panostaa pizzan ravitsemukselliseen sisältöön:
“Haluan tuoda oikean napolilaisen pizzan osaksi suomalaista ruokatarjontaa. Viipale viipaleelta”, hän virnistää.
Pikagallup: Korona ei pelota ruokayleisöä
- Oletko ensi kertaa käymässä Street Food Fiestassa?
- Mikä on yleisfiiliksesi tapahtumasta?
- Mikä on toistaiseksi ollut parasta täällä?
- Pelottaako osallistua yleisötapahtumiin korona-aikaan?
Taina ja Maria:

- Tämä on toinen kertamme täällä.
- Päällimmäinen tunne on NÄLKÄ! Ruuan tuoksu on huumaava.
- Tulimme tänne aivan juuri. Tarkoitus on nauttia myöhäistä aamupalaa.
- (Yhteen ääneen:) Ei.
Tuomo:
- Olen ollut samantyyppisissä tapahtumissa useita kertoja aiemmin. En tosin ole varma, olenko osallistunut juuri Street Food Fiestaan ennen.
- Tulin juuri. Toistaiseksi kaikki näyttää hyvältä.
- Tuoksut!
- Ei yhtään.
Boyo:
- Olen töissä täällä järjestyksenvalvojana. Tämä on ensimmäinen kertani mukana ja innolla olen mukana myös ensi kerralla, jos aikatauluni antavat myöden.
- Ihmisiä on vielä toistaiseksi ollut aika vähän. Toivottavasti viikonloppua kohden vilkastuu.
- Kaikki! Ystävälliset myyjät, superherkulliset ruuat, tunnelma: kaikki.
- –

kuvat ja teksti: Kata Salaspuro
Street Food Fiesta Narinkkatorilla 29.8. saakka joka päivä klo 10-20, vapaa pääsy