Kilpailun voittaja saa joskus kuuluisaa seuraa Kuva: Jani Hoffren

Pohjoismaisissa hiihtolajeissa ei tänä vuonna arvokisoja käydä. Se on harvinaista nykyajan yhä kaupallistuvassa huippu-urheilussa. Urheilijoille se antaa mahdollisuuden muuttaa harjoitteluaan kaudelle ja asettaa erilaisia tavoitteita. Moni valitsee rahakkaimman mahdollisuuden, Maailman Cupin kokonaiskilpailun voiton kristallispalloineen. Mäkihypyssä on talven ainoa arvokisa, lentomäen MM-kilpailut maaliskuussa Planicassa.

Mäkihyppääjillä pisin Maailman Cup-kausi

Mäkihyppy on iltavalaistuksessa Rukalla

Mäkihyppääjillä kausi alkaa jo viikkoa ennen Rukaa Puolan Wislassa. Kausi päättyy lentomäen MM-kilpailuihin Slovenian Planicassa 23.3 2020. Vuodenvaihteessa on perinteinen Keski-Euroopan mäkiviikko, jonka Japanin Ryoyu Kobayashi voitti ylivoimaisesti vieden kaikki osakilpailut. Kobayashi voitti myös Maailman Cupin kokonaiskilpailun 2018-2019, ja on myös tämän kauden suosikki. Viime vuonna hän voitti myös Rukalla molemmat kilpailut.

Muita suosikkeja ovat puolalaiset Kamil Stoch ja Dawid Kubacki. Stoch oli viime vuonna Rukalla toinen ja kolmas. Itävallan Stefan Kraftilla on myös suosikin viitta harteillaan, olihan hän viime vuonna Maailman Cupin toinen. Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) nimeää suosikeiksi myös Saksan Markus Eisenbichlerin ja Norjan Robert Johanssonin. Suomalaisten toiveet kohdistuvat Antti Aaltoon, joka avaa MC-kautensa Rukalla.

Yhdistetyssä ennakkosuosikkeja viidestä maasta

Yhdistetyn hiihdossa on ladulla usein ruuhkaa Kuva: Teemu Moisio/PTB-Creative

Yhdistetyssä viime kauden norjalainen Cup-voittaja Jarl Magnus Riiber on tänäkin vuonna suosikki niin Rukalla kuin kokonaiskilpailussakin. Norjalaisen kesä on mennyt hyvin ja kesän GP-kilpailussa hän on voittanut kilpailuja rullasuksilla. Viime vuoden Maailman Cupin kakkonen, Japanin Akito Watabe on myös suosikki tälläkin kaudella.

Rukalla viime vuonna paras oli Itävallan Mario Seidl, jolla on tänä vuonna kolme mahdollisuutta uusia voittonsa. Viime vuonna Rukalla oli toisena kilpailuna Saksan voittama joukkuekilpailu, nyt kilpaillaan kolmasti henkilökohtaisessa kilpailussa. Saksalaisten tasokkaat urheilijat ovat aina mitaliehdokkaita, kun yhdistettyä kilpaillaan. Suomalaisten toiveet ovat Ilkka Herolan ja Eero Hirvosen varassa.

Ruka Tourilla matkoja reilusti

Maastohiihdossa käydään kolme kilpailua. Perjantain sprintissä hiihdetään perinteisellä hiihtotavalla. Lauantaina perinteisen väliaikalähtönä hiihdetään 10 ja 15 kilometriä. Samat matkat päättävät Tourin  sunnuntain takaa-ajoon.

Naisissa voittajia vaihtuu

Naisten sprintissä voittaja vaihtuu, sillä Venäjän Julija Belorukova on äitiyslomalla. Viime vuoden sprintticupin voittaja Stina Nilsson on suosikki, viime vuonna hän oli kuudes sprintissä. Maiken Caspersen Falla voitti viime vuonna useamman perinteisen sprintin. Vahva on myös venäläinen yleishiihtäjä Natalia Neprjajeva, jolle sopii kaikki matkat. Ruka Tour pakottaa myös Norjan Therese Johaugin sprinttiin, joka ei ole hänen mielimatkojaan. Maailmancupin voittaja Ingvild Flugstad Östberg ei ole koskaan pois kärkikahinoista. Suomalaistoiveet ovat Krista Pärmäkosken ja Kerttu Niskasen harteilla.

Juhliiko Therese Johaug tänäkin vuonna Rukalla?

Kympillä molemmilla hiihtotavoilla suosikki on Johaug. Venäjän Neprajeva ja suomalaiset Pärmäkoski, Niskanen taistelevat norjalaista Johaugia vastaan, joka ylivoimallaan sai muutaman kilpailijan jopa lopettamaan uransa. Muut norjalaiset ja ruotsalaiset eivät vielä kansainvälisesti ole kilpailleet, joten yllätyksiäkin voidaan nähdä.

Bolsunov, Kläbo vai Niskanen Ruka Tourin kunkku?

Aleksandr Bolsunov voitti viime vuonna hölmistyneen näköisen Kläbon sprintissä Photo: Teemu Moisio/PTB-Creative

Miesten sprintissä Johannes Hösflot Kläbo on suosikki numero yksi. Hän voitti maailmancupin kokonaiskilpailun ja sprintticupin. Viime vuonna Rukalla hän hävisi Venäjän Aleksandr Bolsunoville, joka on nytkin Lapin lumilla ollut lähes voittamaton. Iivo Niskasen vahvuus ei ole sprintti, mutta 15 kilometreillä hän ottaa eron kiinni ja taistelee Tourin voitosta.

Ristomatti Hakola on Suomen vahvin lenkki sprintissä ja toivotaan hänelle vihdoin paikkaa podiumilla.  Venäjän Gleb Retivyh löi maanmiehensä Sergei Ustjugovin ylivoimaisesti Rovaniemen sprintissä, ja kuuluvat myös suosikkeihin.

Italian sprintteihin erikoistunut Frederico Pellegrino hamuaa menestystä sprintissä. Ruotsin Calle Halfvarsson on ollut useampana vuonna hyvä Rukalla, mutta menettänyt sen jälkeen vireensä. Halfvarsson tekee tänä vuonna jotain toisin, mitä se tarkoittaa, sen näemme Rukalla. Norjan laajasta tasosta voi kuka vaan nousta palkintopallille.

Suomalaisilla on maajoukkueen lisäksi kansallinen ryhmä mukana maailmancupissa. Heistä ei palkintopallille kukaan nouse, mutta MC-pistekin olisi mannaa.

Teksti: Juha Kylänpää

Kuvat: Ruka Nordic