Tunnelmallisella Iso Robertinkadulla sijaitsee uusi vegaaninen donitsikahvila Round, joka saavutti suuren somesuosion sekä myi donitsinsa loppuun ensimmäisellä aukioloviikolla. Vaikka kahvila on vasta hiljattain avattu, ei asiakasmäärän räjähtäminen käsiin vaatinut kuin yhden julkaisun vegaaneille suunnattuun Facebook-ryhmään.

Sataprosenttisesti vegaaninen

Elokuussa ovensa avannut Round tarjoilee vegaanisia donitseja Helsingin ydinkeskustassa. Makeiden herkkujen seuraksi voi ottaa kupin kahvia tai lasillisen omatekoista lemonadea.

Tällä hetkellä donitseja on tarjolla kuutta eri makua. Sesongit tuovat uusia makuja valikoimaan. Ainakin joulun aikaan on odotettavissa jotain uutta, kahvilasta kerrotaan.

Roundin donitsit leivotaan helsinkiläisessä pienkonditoriassa, jossa suositaan suomalaisia raaka-aineita. Tuoreet donitsit toimitetaan paikan päälle joka aamu.

Mistä kaikki lähti?

Harri Siekkinen, Roundin perustaja ja toimitusjohtaja, sai idean kahvilan perustamiseen berliiniläisestä donitsikahvilasta. Tähän aikaan Siekkinen asui itse Tanskassa, ja kopin idean toteutuksesta ottikin helsinkiläinen Monica Rannikko.

”Olin uutena vuotena tapaamassa Harria Berliinissä, ja menimme käymään siellä kahvilassa. Kaikki donitsit olivat silloin loppuneet, ja saimme sieltä vain kahvit. Harri sai siellä käytyään idean kahvilan perustamisesta Helsinkiin ja kysyi, että haluanko lähteä mukaan”, Monica kertoo.

Kahvilan sijaintia puntaroitiin Punavuoren ja Kallion välillä. Iso Roobertinkatu vei lopulta voiton.

”Tässä Iso Roballa oli silloin muutamia liiketiloja vapautumassa, ja tartuimme siihen heti. Rakensimme kahvilan kolmessa viikossa. Projekti oli melko nopea, sillä halusimme pienenä start up -yrityksenä saada heti ovet auki.”

Maistiaisvaiheessa etenkin omena-kaneli-donitsi teki maullaan vaikutuksen Rannikkoon.

Kierrätys ja ekologisuus tekevät Roundin

Kahvila pyrkii olemaan mahdollisimman vähäjätteinen toiminnassaan, ja tämä on huomioitu myös sisustuksessa. Vitriinit, pöydät, tuolit ja kahvikupit sekä monet muut kahvilassa nähtävät esineet on hankittu muun muassa kierrätyskeskuksista ja huutokaupoista.

Ekologisuus ja kierrätys ovat tärkeitä arvoja Rannikolle, ja niiden toteutuminen Roundissa on hänen ylpeydenaiheensa.

’’Varmaan 80 prosenttia täällä on kierrätettyä’’, Rannikko arvioi.

Kierrätyksen lisäksi sisustuksessa suositaan nuorten taiiteilijoiden teoksia. Tällä hetkellä seinää koristavat Antti Juntusen koivuvanerille maalatut abstraktit hahmot.

’’Sain suunnitteluvaiheessa idean tuoda seinille nuorten maalarien taidetta’’, Rannikko kertoo.

Antti Juntusen ”Tuntemattomat” koristaa Roundin seinää.

Roundista löytyy muitakin persoonallisia elementtejä, kuten diskopalloja sekä viherkasveja, joista osa on myös asiakkaiden ostettavissa.

Roundn työntekijä Juulia on ollut mukana toiminnassa jo rakennusvaiheesta lähtien. Hän viihtyy työpaikassa, joka vastaa hänen omaa arvomaailmaansa.

”Parasta työssä ovat tämän paikan arvot sekä sisustuksen estetiikka”, Juulia kertoo.

Juulian suosikki donitsimaku on raikas ja makea mustikka.

Ennen avaamista työntekijä Juulia pääsi muun muassa maalaamaan pöytiä.

Viihdyin Roundissa hyvin pitkään. Maukkaat donitsit eivät ole hinnalla pilattuja, ja useamman donitsin diilistä voi hyvin nauttia seurassa, kuten Rannikko itsekin toteaa.

Kokonaisuudessaan tunnelma kahvilassa oli hyvä, ja sijainti yhdellä viihtyisimmistä kaduista Helsingissä on ehdoton plussa. Tänne suuntaan uudelleenkin!