Rotaryjärjestö. Ensimmäisenä ajatuksena voisi tulla vanhempien herrojen kerho. Totuus kuitenkin on, että Rotaryt eli puhekielessä “rotarit” ovat kaikkea muuta kuin tätä. Rotaryjärjestöt ovat avoimia niin miehille kuin naisille, mutta klubiin kuuluakseen tulee olla yli 30-vuotias. Nuorille on kuitenkin annettu täysi mahdollisuus päästä mukaan toimintaan. Tässä mukaan tulee Rotaract. 18-30 -vuotiaille suunnattu klubi, jossa nuoret pääsevät kehittämään verkostoitumista, johtamis- ja yhteistyötaitoja sekä ympäristön hyvinvointiin vaikuttamista. 

Klubin Presidentti kävi läpi kokouksen agendaa. Kuvassa (vas.lähtien) Tim, Annika ja Alisa


Espoon Matinkylässä, kauppakeskus Iso Omenan kirjaston viereisessä kahvilassa kuuluu puheensorina ja käyttökielen voi tunnistaa englanniksi heti. Pöydän ääressä istuu Espoon Rotaract -klubi, joka pitää kokoustaan. 

“No ruvetaan käymään asioita läpi ja voidaan vaikka aloittaa esittelykierroksella”, klubin presidentti Annika Kovero ehdottaa. 

Kokouksessa oli rento tunnelma. Kuvassa (vasemmalta lähtien) Lotta, Eveliina ja Roxanne.


Seitsemästä paikalla olijasta kuusi on suomalaisia, mutta paikalle on saapunut myös 15-vuotias saksalainen vaihto-oppilas Roxanne. Rotareiden yksi suurimpia järjestön kulmakiviä on kansainvälinen toiminta. Nuorisovaihto on ohjelma, jolla tarjotaan tuhansille nuorille vuosittain mahdollisuus tutustua muiden maiden kulttuureihin. Nuorisovaihtoon voi lähteä aina kahdesta viikosta aina 12 kuukauteen. 

Uusien kulttuurien kokeminen ja näkeminen, on erittäin tärkeää nykymaailmassa. Jotta muiden ihmisten kanssa voi toimia, tulee heidän taustastaan myös ymmärtää jotain. Kun nuorille tarjotaan mahdollisuutta lähteä vaihtoon ulkomaille avataan heille myös ovi uusiin mahdollisuuksiin.

Klubin presidentti Annika (oik.) ja varapresidentti Eveliina kannustavat uusia jäseniä tulemaan mukaan rohkeasti.

Espoon Rotaract -nuorisoklubi pyrkii värväämään lisää jäseniä, joka mahdollistaa isompien projektien ja tapahtumien järjestämisen. Klubin jäsenenä on mahdollisuus päästä osallistumaan kansainvälisiin konferensseihin, vierailuihin ja tapahtumiin. Espoon Rotaract:in varapresidentti Eveliina Lajolinna kertookin, miten he ovat olleet vierailulla Chilen lähetystössä ja kuuntelemassa YK:n naisten edustajan Veera Nurmenniemen puhetta. 

“ Suunnittelemme paljon hyväntekeväisyyskeräyksiä sekä tapahtumia klubilaisille. Rotaryn perusajatuksena on auttaa muita ja muuttaa yhteiskuntaa, joten tällä me voimme tuoda osamme siihen”, Annika kertoo.

Annika täydentää, kuitenkin että kenenkään ei tarvitse pakonomaisesti osallistua mukaan. Jäsenten hyvinvointi on myös tärkeää, jotta tekeminen on mukavaa.

Tämän syksyn hyväntekeväisyyskeräys tulee olemaan “Buy 1 More” eli suomeksi osta yksi lisää. 

“Tarkoituksena on, että pidämme keräystä esimerkiksi jonkun ison kaupan edessä ja ihmiset voivat kaupassa ollessaan ostaa jonkun yhden ylimääräisen tavaran, kuten pastapaketin, talouspaperia, uuden lasten lelun tai muun vastaavan ja sitten tuovat sen meidän keräykseen. Me viemme tavarat sitten eteenpäin esimerkiksi Hope ry:lle tai muulle hyväntekeväisyysjärjestölle”, Annika lisää.

Kokouksessa keskusteltiin monista aiheista syksyn varalle.“Samalla pääsee tutustumaan ihmisiin ja tekemään hyvää työtä”, Eveliina täydentää. 

Rotaract on siis hyvä mahdollisuus nuorille kokea jotain uutta ja ehkä omien mukavuusalueidensa ulkopuolella olevaa toimintaa. Hyvä, että myös nuorille tuodaan mahdollisuus vaikuttaa asioihin omalla tavalla. 


Klubin toimintaa voi seurata sosiaalisesta mediasta nimellä Rotaract Espoo.

Teksti ja kuvat:

Saana Hintikka