Diakonissalaitoksen diakoniajohtaja Ilkka Kantola uskoo hyvään työmoraaliin.

64-vuotias diakoniajohtaja Ilkka Kantola puhuu ihmisarvon puolesta. Diakonissalaitoksella johtajana työskennellessään hänelle on tärkeintä ihmisten auttaminen, niin kotimaassa kuin kansainväliselläkin tasolla. Kantola painottaa työntekijöidensä ammattitaitoista osaamista ja sitoutuneisuutta työhön.

Seurakunnan diakoniatyöstä johtajan pestiin

Kantola toivoo, että yhteiskunnan ongelmat saataisiin ratkaistua järjestötyön avulla.

Kantolaa on aina kiinnostanut diakoniatyö nuoresta pojasta lähtien. “Seurakunnassa diakonia oli semmosta työtä, jossa pyritään auttamaan niitä, jotka on kaikkein eniten avun tarpeessa, varmaan sieltä se on sitten lähtenyt. Olen päätynyt diakoniajohtajan rooliin koulutuksen ja erilaisten roolien myötä. Minulla on pitkä ura takana johtamistehtävissä ja sen myötä olen kehittynyt tähän työhön.”

Mikä työssäsi on parasta?

“Meillä on erittäin luovaa, nuorekasta, innostunutta työväkeä työssä, ammattilaisia, joilla on useammalla hyvä koulutus ja jotka ovat sitoutuneita työhönsä. Silloin tapahtuu paljon asioita kun he ryhtyvät suunnittelemaan ja tekemään sitä työtä”, Kantola kehuu.

Yhteiskunnan ongelmiin parannusta

Kantola on huolissaan siitä, ettei järjestötoiminta riitä yhteiskunnan ongelmien ratkaisemiseen.

“Yhteiskunnassa on paljon ongelmia edelleen Helsingissä ja muualla Suomessa, vaikka meillä on monia järjestöjä, jotka tekevät paljon työtä niiden ihmisten hyväksi, jotka ovat kaikkein haavoittuvaisimpia. Silti ongelmia riittää, tätä maailmaa ei saada valmiiksi.” 

Vähemmistön tukemista kansainvälisellä avustustyöllä

Helsingin Diakonissalaitoksella tehdään paljon kansainvälisiä projekteja ja uusin hankekokonaisuus liittyy rauhanvälityksen, sovittelun ja sovinnon kehittämiseen erilaisissa konflikteissa Afrikassa.

“Tämä hankekokonaisuus on uusi alue, jossa pyritään vahvistamaan osaamista. Kansainvälistä työtä meillä on myös Itä-Euroopan maissa, Bulgariassa, Romaniassa ja Kosovossa, jossa toimitaan romanivähemmistön parissa. Tätä vähemmistöä ei tueta tarpeeksi, joten yritämme auttaa heitä monin tavoin.”

Millaiselle ihmiselle suosittelet työtäsi?

“Meille hakee nuoria töihin, jotka ajattelevat, että jokainen ihminen on arvokas, ja jokaisen ihmisarvoa kunnioitetaan. Ne, jotka on vaikeimmassa asemassa, heitä pitää auttaa. Tämä työ merkityksellistä, arvokasta työtä ja sopii ihmisoikeuksien puolustajille. Työ ei sovi sellaiselle, joka ei kestä nähdä kurjuutta ja ihmisten kärsimystä ja ahdistuu siitä. Palkka ei ole myöskään hirveän suuri, joten en suosittele hakeutumaan työhön, jos haluaa rikastua.”