Vuosaaren urheilutalon seniorikuntosalilla harjoitellaan ohjatusti ja rennossa tunnelmassa (kuva: Markus Ahola)

Vuosaaren metroasemalta noustessa ja ympäristöä vilkuillessa on vaikea olla havaitsematta ruskeanväristä kompleksia n. 200 metrin päässä metroasemasta. Paikalle löytäminen on helppoa, jos neljä päivää Helsingissä asustanut tamperelainen toimittaja löysi paikalle ensi yrittämällä. Mutta mitä urheilutalo tarjoaa asiakkailleen ja miksi sinne kannattaisi suunnata liikuntaharrastuksien pariin?

Vuosaaren Urheilutaloon saavuttaessa noustaan portaat ja astutaan sisään hieman virastomaisiin sisätiloihin. Yläkerroksesta löytyy infopiste, kassapalvelut ja kahvio. Kahviossa istuessa saa katsella suurista ikkunaruuduista alas uimahallin puolelle, josta löytyy useampi uimarata ja perheen pienempiä ilahduttava vesiliukumäki ja hyppytornit. Valoisan rakennuksen tunnelma on rauhallinen. Kahviosta parin euron hintaan myytävä kahvi herättää toimittajan ja saa pohtimaan, että mitä kaikkea Urheilutalo pitääkään sisällään.

“Kaikille samat säännöt ja palvelut tuotetaan itse”

Urheilutalon hallipäällikkö Tarja Korvenpää kertoo Vuosaaren olevan Suomen toisiksi suosituin urheiluhalli yli 600 000 vuosittaisella kävijämäärällään. Hallin tarjontaan kuuluu päivittäiset uimakoulut, 90 tuntia ohjattua liikuntaa viikossa, 3 kuntosalia, palloiluhalli, taistelulajeja ja lasten liikuntaa. Liikunnan ohjaajat ja personal trainerit ovat kaikki hallin palveluksessa.

“Nuorimmat kävijät ovat kolmekuukautisia vauvoja ja meillä käy myös sotaveteraaneja, jotka ovat yli 90-vuotiaita ja käyvät edelleen kuntosalilla. Käyttäytymiseen löytyy ohjeistukset 10:llä eri kielellä. Kaikille on täällä samat säännöt, vaikka toki otamme huomioon esimerkiksi eri uskonnot. Luulen, että asiakkaat tykkäävät siitä, että emme erittele ketään vaan kaikki ovat tasavertaisia”, kertoo Tarja Korvenpää.

Monipuolista liikuntaa sopuhintaan

Uimaan tai kuntosalille on kertamaksu 6 euroa ja alennusryhmille 3,30€. Saatavilla on myös 10 ja 20 kerran kortteja, sekä kausikortteja. Korvenpää avaa Urheilutalon hinnastoa:

“Olemme kaupungin tytäryhteisö ja pidämme hinnat kaupungin kanssa kilpailukykyisinä. Ykkössalin kortilla saa käyttää kaikkia kuntosaleja ja kuntosalikortin omistaja pääsee uimaan 2 euron välimaksulla. Suosituimpia tuotteita ovat erityisuimakortti eläkeläisille, kymppikortteja uintiin menee paljon ja kuntosalipuolella kuukausikortteja.”

Seniorisalilla ohjattua ja rentoa liikuntaa

Seniorit käynnistävät päivänsä ohjatulla kuntosalitreenillä.

Kello lähestyy aamukymmentä ja senioriryhmä on ohjatun salitreeninsä loppusuoralla.

Matti Tuunanen ja Yrjö Tiitola ovat kuntosalin ahkeria monivuotisia käyttäjiä. Tuunanen tulee Tammisalosta ja Tiitola Töölöstä asti. Molemmat herrat kertovat naureskellen tulevansa laiskoina miehinä autolla kuntosalille. Tuunanen tuli aikanaan uimahalliin tyttärensä pyynnöstä

“Tytär sanoi, että on tultava mukaan uimahalliin ja sitten kävinkin täällä 5-6 vuotta peräjälkeen”.

Molemmat kuvailevat paikkaa rennoksi ja pitävät ohjattua liikuntaa tärkeänä. Salilla saa harjoitella omaa tahtia, mutta apua saa aina pyydettäessä.

“Ketään ei ole vielä lattialle jätetty”, nauraa Tiitola.

Mirja Leminen on käynyt salilla 6 vuotta. Mirja käyttää Urheilutalon palveluita 4 kertaa viikossa.

“Käyn kerran viikossa kuntosalilla ja sitten kunto- ja voimajumpissa, sekä joogassa. Kaikki on ohjattua ja ohjaajat tosi hyviä”.

Kävelymatkan päästä tuleva Kirsti Koskelin on monivuotinen kävijä ja kuntosalin lisäksi käy Baila- ja tanssitunneilla. Kirstikin kertoo olevansa erittäin tyytyväinen palveluihin, mutta tanssitunteja toivoisi lisää

“Tanssin kunnon ja hyvän olon vuoksi. Tanssiessa pääsee toteuttamaan itseään”.

Urheilutalon kahviossa on treenin jälkeen hyvä syödä lounasta ja ruokailun jälkeen nauttia kahvikupponen katsellessa eloisaa uimahallia. Lähtiessä urheilutalolta pääsee virkistynein mielin jatkamaan päiväänsä.

Rasmus Junila