GLHF-pelikahvilassa on 40 asiakaspaikkaa. (Kuva: Kalle Kareinen)

Gaming Lounge Helsinki Finland eli GLHF on Helsingin Kampissa sijaitseva pelikahvila. Konsepti on selkeä: kiinteällä rahasummalla pääsee viettämään aikaa pelikahvilan tietokoneella istuen. Tietokoneilta löytyvät yleisimmät pelit, runsaasti suorituskykyä ja tietysti pelihiiri ja muut vaaditut pelivälineet.

Suomessa pelikahvilat eivät ole saaneet samanlaista jalansijaa kuin esimerkiksi Koreassa, jossa ”PC Bangeja” on jopa yli 20000. GLHF on yrittänyt 7.12.2018 alkaen repäistä nörtit kotikoneidensa ääreltä Runeberginkadulle. Olen itse ollut suomalaisen pelikahvilan kysynnän ja kannattavuuden osalta melko skeptinen.

Pelikahvilan 40 konepaikkaa olivat keskiviikkoiltapäivällä juuri aukeamisen jälkeen odotetusti melko tyhjillään. Yksi harvoista vieraista oli TORI-joukkueen Counter-Strike -pelaaja Lauri ”pietola” Hietala. TORI oli saapunut Hietalan mukaan pelikahvilaan harjoittelemaan huomista turnausta varten. Vastaavista pelikahviloista Hietalalla ei ollut – ”peräkylän ukkona” – aiempaa kokemusta. Kotikunnan nuorisotalolla hän muisteli pelanneensa aikoinaan Action Quakea.

Riski kannatti

Hietalan kanssa juttelu lipsahti reilusti Counter-Striken puolelle, joten itse pelikahvilasta jatkoin keskustelua 26-vuotiaan toimitusjohtaja Ville Oinosen kanssa. Oinosen irrotessa vastailemaan kysymyksiin pelikahvilaan oli alkanut löytyä väkeä. Viisihenkisen TORIn joukkueen lisäksi eri puolilla konesalia oli jo lähemmäs kymmenen pelaajaa.

Oinonen on yksi perustajajäsenistä ja kysyin häneltä alkuun ihmisten ennakkoluuloista. Hänen mukaansa kukaan ei ole suoraan tyrmännyt idean toimivuutta, mutta vähäisessä määrin epäilijöitäkin on toki ollut. Yhdeksän kymmenestä on kuitenkin antanut vain positiivista palautetta yritysideaan liittyen. Myöntäessäni oman skeptisen kantani myös Oinonen tulee vastaan.

”Emme mekään läheskään varmoja olleet idean kannattavuudesta. Tämä oli tämmöinen pieni riski, mutta nyt näyttää, että se kannatti ottaa.”, Oinonen pohtii.

Toimitusjohtaja Ville Oinonen vastaili kysymyksiin luottavaisin mielin. (Kuva: Kalle Kareinen)

Apua Tanskasta

Oinosen mukaan yritys ei ollut tehnyt Suomessa markkinatutkimusta, mutta tanskalainen pelikahvila oli kertonut heille kävijälukujensa kehityksestä. Lukuihin luottaen nuoret yrittäjämiehet uskalsivat tehdä päätöksen pelikahvilan perustamisesta. Ruuhkaisimmista ajoista kysellessä esiin nousee kävijämäärien epäsäännöllisyys.

”Joskus viikon paras päivä on tiistai ja joskus lauantai. Joskus tiistaina on saattanut käydä vain yksi asiakas ainakin ensimmäisen kuukauden aikana. Viimeiset puolitoista viikkoa on näyttänyt aika hyvältä, joka päivä on käynyt porukkaa.”

Oinonen mainitsi pelikahvilassa käyvän kymmenkunta kanta-asiakasta. Insurgency: Sandstormia kahvilassa pelaava 25-vuotias Samuli on yksi heistä, koska hän ei itse omista tietokonetta. Samuli kertoo käyvänsä pelikahvilassa melkein joka päivä.

Keskusteltuani tovin bootcamp-vieraan, toimitusjohtajan ja kanta-asiakkaan kanssa joudun poistuessani myöntämään, että konseptille on ainakin kysyntää. Onko se kannattavaa? Se selviää ajan kanssa.

Kalle Kareinen ( Kuva: Bee Hellén)