Sportti-Divari sijaitsee Hermannin kaupunginosassa, Helsingissä. / Pekka Luokkala

Hermannin kaupunginosassa Helsingissä sijaitsevasta Sportti-Divarista löytyy paljon kesä –ja talviurheiluvälineitä. Sportti-Divarissa on myös nostalginen ja rauhallinen tunnelma, jonka tuntee kun astuu ovesta sisään.

Käytettyjä urheiluvälineitä jo vuodesta 1994

Sportti-Divari perustettiin kesällä 1994./ Pekka Luokkala

Helsingin Sportti-Divari perustettiin kesällä 1994. Seppo Kuronen oli huomannut kaverinsa Mauri Laaksosen kanssa, että kohtuuhintaisista urheiluvälineistä oli kova puute ja samaan aikaan ihmisillä kertyi nurkkiin ja kellareihin vaihtelevia määriä tarpeettomia tavaroita. Aluksi Sportti-Divari toimi pienessä 60 neliön kokoisessa kopissa. Mauri Laaksonen myi puolentoista vuoden toiminnan jälkeen osuutensa Seppo Kuroselle, joka käytännössä asui yhdessä divaritavaroidensa kanssa ensimmäiset kolme vuotta.

Nykyisin Helsingin ainoa Sportti-Divari toimii Hermannissa, Hämeentie 95:ssä. Sinne pääsee kätevästi esimerkiksi Sörnäisten metroaseman raitiovaunupysäkiltä 6-linjan raitiovaunulla. Sportti-Divarin tarkoitus on ostaa ja myydä käytettyjä urheiluvälineitä. Talvisin kysytyimpiä välineitä ovat jääkiekkovarusteet, sukset, monot ja lumilaudat. Erityisesti isot luistimet ovat haluttua tavaraa. Kesäisin ostetaan taas muun muassa rullaluistimia, -lautoja ja polkupyöriä.

Talvisin eniten asiakkaita

Urheiluvarusteiden lisäksi Sportti-Divarista löytyy pelaajapaitoja. / Pekka Luokkala

Astuessani sisään Sportti-Divariin tuntuu aivan siltä kuin olisin jääkiekkojoukkueen pukukopissa. Ylhäällä on muun muassa tunnettujen suomalaisten NHL-pelaajien, Patrik Laineen ja Mikael Granlundin pelipaitoja. Pienissä valkoisissa hyllyissä on taas luistimia ja muita jääkiekkovarusteita.

Sportti-Divarista löytyy paljon jääkiekkovarusteita, esimerkiksi luistimia. / Pekka Luokkala

Yleisimpiä varusteita, joita Sportti-Divariin tuodaan myytäviksi, ovat juurikin jääkiekkovarusteita.

– Luistimia ja muutakin talviurheilukamaa, Sportti-Divarin työntekijä, Kim Puolakka kertoo.

Myös suksia myydään Sportti-Divarissa. / Pekka Luokkala

Eniten tästä divarista ostetaan talviurheiluvälineitä. Jääkiekkovarusteiden ja luistimien lisäksi löytyy myös suksia ja lumilautoja.

– Lapsille pääasiallisesti haetaan enemmän tarvikkeita, kun ne kasvavat niin nopeasti.

Talvisin Sportti-Divarissa käy myös kaikista eniten asiakkaita.

– Kesäisin voi olla, että päivässä käy kolme asiakasta, mutta sitten voi käydä toistakymmentä. Talvisin käy sitten enemmän, se vähän vaihtelee.

Myyntiin asiakkaat tuovat tavaroita yleensä päivittäin.

Rentoa asiakaspalvelua

Kim Puolakka on yksi Sportti-Divarin työntekijöistä. / Pekka Luokkala

Työ Sportti-Divarissa on rentoa ja rauhallista asiakaspalvelutyötä.

– On tämä ehkä vähän rennompaa työtä kuin noissa muissa isommissa liikkeissä. Ihan normaalia asiakaspalvelua, vähän ehkä rennompi meininki, voi heittää vähän läppääkin, Puolakka sanoo.

Parasta tässä työssä ovat Puolakan mielestä asiakkaat.

– Sitten tietenkin oppii koko ajan uutta.

Erilaisista urheilulajeista tulleita myytäviä tuotteita on niin paljon, että niistä oppii väkisinkin uusia asioita. Ihan jokaista urheilulajia ei voi kuitenkaan oppia kokonaan.

”Kesällä kesäkamaa, talvella talvikamaa

Tiettyjen urheilutarvikkeiden tuominen myytäväksi Sportti-Divariin on melko yksinkertaista.

– Kesällä kesäkamaa, talvella talvikamaa. Jos on tiettyä kamaa, mitä on paljon, sitä ei osteta suoraan vaan vaihdossa otetaan, mutta suoraan ei oteta, Puolakka neuvoo.

– Joutuu aina vähän menemään sen mukaan, mikä on tilanne, ei viitsi ottaa varastoa täyteen.

Hyvä valikoima ja rauhallinen tunnelma

Helsingin Sportti-Divarista löytyy jokaiselle jotakin. Etenkin lapsiperheille divari on erinomainen paikka, jos haluaa ostaa lapsille hyviä, edullisia ja käytettyjä luistimia, suksia, mailoja ja jääkiekkovarusteita. Valikoima eri urheiluvälineistä on runsas ja monipuolinen. Myös keräilijöille löytyy ostettavaa, esimerkiksi pelipaitoja.

Ennen kaikkea Sportti-Divarissa on rauhallinen tunnelma. Urheilutarvikkeita voi katsella kaikessa rauhassa ja tilat ovat avaria.

Teksti ja kuvat: Pekka Luokkala