Jesse Haajan ohjaamassa ensimmäisessä kotimaisessa supersankarielokuvassa naamiomies Rendelaiheuttaa kansainväliselle rikollisjärjestö Valalle sekä taloudellisia että fyysisiä menetyksiä. Erimielisyyksien selvittelyt tapahtuvat pääosin Suomen ’Gotham Cityssä’, Mikkelissä.

Rendel, kotimainen toiminta- ja fantasiaelokuva

  • Ohjaaja, Jesse Haaja
  • pääosissa: Kris Gummerus, Rami Rusinen, Renne Korppila, Matti Onnismaa, Michael Majalahti, Johnny Vivash, Biance Bradey, Sheila Shah, Alina Tomnikov, Aake Kalliala ja Reino Nordin.
  • Kesto 1 tunti ja 45 minuuttia
  • ikäraja K16, ***

Jesse Haajan esikoisohjaus Rendel perustuu hänen luomaansa samannimiseen sarjakuvahahmoon.

Elokuvassa VALA, Euroopan armottomin rikollisjärjestö, on jo vuosia lahjonut virkamiehiä, jotta se saisi kuljetettua testaamattoman Nh25-rokotteensa pahaa aavistamattomille kolmannen maailman markkinoille. Salaperäinen naamiomies Rendel pistää kuitenkin kapuloita rattaisiin aiheuttamalla taloudellisia menetyksiä ja ruumiita VALA:lle. Rahaa palaa tuhkaksi tonneittain Rendelin käymässä sissisodassa, ja verta roiskuu pitkin Mikkeliä. Kun tilanne alkaa VALA:n näkökulmasta näyttää tukalalta, se palkkaa avukseen kansainväliset ja pahamaineiset palkkasoturit. Rendelin ja VALA:n välisen taistelun on aika päättyä lopullisesti.

Raakuudessa ei säästellä

Kyllä, elokuva on kirjaimellisesti raaka isolla r-kirjaimella. Raakaa tässä elokuvassa on esimerkiksi pään hakkaaminen tohjoksi nauloilla koristellulla pesäpallomailalla. Raakaa on myös nähdä päähenkilön perheen kuolevan. Elokuva on siis sekä fyysisesti että henkisesti raaka, mutta se ei mielestäni huononna tätä elokuvaa lainkaan.

Fyysisellä raakuudella viittaan silmittömään väkivaltaan VALA-järjestöä kohtaan, mutta päähenkilön näkökulmasta se katsotaan oikeutetuksi; VALA on aiheuttanut Rendelille suurta tuhoa, ja nyt on aika maksaa potut pottuina. Henkisellä raakuudella tarkoitan elokuvan syyttömiin ja sivullisiin kohdistunutta väkivaltaa. He eivät ole tehneet mitään väärää, ja päähenkilön perheen menetys sai allekirjoittaneen hieman itkemään. Erittäin julmalla raakuudella on tässä elokuvassa siis tärkeä osansa.

Rendel-supersankarielokuva yllättää positiivisesti olemalla niin suomalainen kuin olla ja voi. Elokuva ei siis ole pelkästään vain päähenkilön kostoretki pahuutta vastaan, vaan tässä elokuvassa on pieni ripaus kotimaisuutta: muun muassa yllättäviin tilanteisiin reagoiminen tutulla ja totutulla ’mitä vittua’-lausahduksella, supisuomalaista mykkäkoulua kun kätyrin tehtävä on epäonnistunut, ja kinastelu siitä, miksi kaverilla on enemmän nakkeja mukissaan kuin toisella.

Rendelin tarina on kerrottu elokuvassa hienosti takaumilla. Samalla kun VALA-järjestön ajojahti on käynnissä, Rendelin taustasta kerrotaan enemmän ja enemmän. Vasta elokuvan lopulla ymmärtää kunnolla, miksi tähän ollaan tultu ja mistä kaikki sai alkunsa. Jännitystä päähenkilön taustoista riittää siis koko ajan.

Ei yllätyksiä

Vaikka Rendelin tarina kerrotaan elokuvassa hienosti, itse elokuva epäonnistuu yhdessä asiassa. Elokuvan tapahtumat nykyajassa ovat liian hyvin ennalta arvattavissa: nyt Rendel menee tuonne, ja lyö tuota jätkää turpaan. Nyt se jätkä kuolee, ja niin edelleen… Elokuva ei tarjoa niin paljon yllätyksiä kuin mitä olin odottanut. Rendelin tausta on kuitenkin hieman yllättävä, joten siitä ei voi valittaa.

Muuten Rendel ei ole kovin yllätyksellinen, mutta se on erittäin hyvin kuvattu. Varkaudessa ja Kajaanissakin kuvatut yölliset kohtaukset saavat Mikkelin näyttämään Batmanin kotikaupungilta, Gotham Cityltä. Suurin osa elokuvan kohtauksista on kuvattu yöllä, ja pieni Mikkeli on saatu Varkauden, Kajaanin ja jopa Helsingin avulla näyttämään paljon suuremmalta paikalta kuin mitä se oikeasti on. Visuaalisesti Rendel on hieno.

Näyttelijäntyö

Rendelissä tunnettuja näyttelijöitä on melko vähän. Ehkä tunnetuin heistä on muun muassa legendaarisesta Pulttibois-sketsiohjelmasta tuttu Aake Kalliala, joka näyttelee elokuvassa yhtä VALA:n johtajaa. Kallialan rooli jää melko pieneksi, mutta hän esittää sen melko vakuuttavasti.

Kris Gummeruksen roolityö miehenä Rendelin takana jää melko vähäiseksi, mutta supersankarin taustoitusta ajatellen roolityö on tärkeää. Radiojuontaja Renne Korppilan näyttelemän Lahtaajan tehtäväksi jää pääasiassa VALA:n vihollisten hakkaaminen ja urahtelu ja murahtelu kätyrin tavoin, joten tämä rooli ei ole mielestäni oikein vakuuttava.

Rendel on viihdyttävä, kolmen tähden arvoinen ensimmäinen suomalainen supersankarielokuva. Tarina on raaka, mutta raakuudella on elokuvassa tarkoituksensa. Suomalaisuus taas tuo Rendeliin hauskoja yksityiskohtia Mikkelin lisäksi. Yllätyksettömyys taas hieman laski elokuvan viihdyttävyyttä. Juonen osittainen koskettavuus ja visuaalisuus, sekä muutama vakuuttava roolityö, korjaavat sen kuitenkin loistavasti. Jos sarjassaan ensimmäinen (eikä suinkaan viimeinen) kotimainen supersankarielokuva kiinnostaa, mene katsomaan Rendel lähimpään elokuvateatteriin. Huhujen mukaan Rendelistä olisi tulossa jatko-osa, joten kohta meillä voi hyvinkin olla toinenkin suomalainen supersankarielokuva.

Teksti: Pekka Luokkala

Lähteet: