Reija Karvonen, 42, työskentelee Järvenpään kuntokeskus Saluksella. Kuvannut: Joona Tikkanen

Järvenpään kuntokeskus Salus tarjoaa monipuoliset kuntosali- ja ryhmäliikuntamahdollisuudet. Saluksella on myös omat personal trainerit. Saluksen personal trainer -kokoonpanoon kuuluu 42-vuotias Reija Karvonen.

Reija on työskennellyt personal trainerina reilu neljä vuotta. Aikaisempi tausta on fysioterapeuttina, mitä töitä hän edelleen tekee kolmena päivänä viikossa. Saluksella Reija toimii personal trainerina ja ryhmäliikuntaohjaajana.

−Fysioterapeutiksi valmistuin vuonna 1999. Siinäkin ammatissa on paljon samankaltaisia tehtäviä, mutta ajatus ryhtyä personal traineriksi lähti siitä, että voisin auttaa ihmisiä enemmän ennaltaehkäisevästi. Saisi auttaa ihmisiä pysymään sellaisessa kunnossa, ettei tule sitä tilannetta, että vaikkapa hartiat ovat niin heikot, että siitä johtuvat kivut pääsevät kasvamaan suuriksi.

Karvonen painottaa kokonaisvaltaisuutta personal trainerin työssä.

−Työ vaatii valmentamisen ja kuntosalilla työskentelyn lisäksi kokonaisvaltaisuutta. Puhutaan ravinnosta, levon määrästä ja pitkälti liikunnan tai liikkumisen tärkeydestä. Aina ei olla kuntosalilla. Haetaan jokaiselle asiakkaalle sopiva ohjelma. Täytyy myös keskittyä todella paljon kehonhuoltoon.

Reijalla personal trainerina on mahdollisuus kehittyä jatkuvasti.

−Koko ajan tulee koulutuksia ja muita juttuja, mitä itse haluaisi lähteä tekemään lisää, jotta voisi antaa myös enemmän.

Karvonen pitää tärkeimpinä ominaisuuksina kuitenkin sosiaalisia taitoja.

−Sosiaalisuus on tietenkin tärkeää, kun tekee ihmisten kanssa töitä. Täytyy malttaa kuunnella asiakasta. Usein kyse ei ole yhdestä ongelmasta, kuten painon pudotuksesta, vaan kyseessä voi usein olla laaja-alaisempi tavoite.

Karvonen nauttii työstään iloisten asiakkaidensa parissa. Lähde: Reija Karvonen, Järvenpään kuntokeskus Salus.

Personal trainerin palveluita voi hakea kuka vaan.

−Oikeastaan kuka tahansa. Usein nuorempien kanssa tehdään vaan yksi ohjelma, jolla päästään alkuun. Harvoin nuoret ottavat pitempää pakettia, vaikka sitä kyllä suositellaan. Meitäkin on hyvin erilaisia Personal trainereita täällä Saluksella. Usein minulle hakeutuu asiakkaita, joilla on erilaisia tuki- ja liikuntaelinongelmia, mikä on aiheuttanut esimerkiksi pidemmän ajan liikkumattomuuden. Olen myös työskennellyt kehitysvammaisten kanssa, mutta toisella salilla. Toisella salilla siksi, että he asuvat muualla kuin täällä Järvenpäässä. Ollaan sitten haettu heidän läheltä se sali, missä harjoitella.

Kuten jo aiemmin mainittiin, personal trainereidenkin välisiä eroja on.

−On kyllä. Esimerkiksi omilla asiakkaillani on kaikilla myös fysioterapeuttisia tarpeita, jotka tarvitsevat sellaista näkökulmaa. Erilaiset koulutustaustat vaikuttavat tähän. Meillä tiimimme ohjaa asiakkaita heidän tarpeidensa mukaan ja mietitään, kuka personal trainereista antaa parasta mahdollista apua asiakaskohtaisesti. Yhden ei tarvitse osata kaikkea. Riittää, kun on se oma erikoisosaaminen ja tarpeen vaatiessa toinen personal trainer voi lisätä jotain itse kokonaisuuteen.

Parhaaksi asiaksi työssään Reija nostaa onnistumiset.

−Kyllä se on asiakkaiden onnistumiset. Oli se sitten painonpudotus, voimatasojen lisääminen tai vaan liikkumisen ilon löytäminen. Se on itselle ja asiakkaalle hieno kokemus, jos ollaan asetettu yhteinen tavoite ja kun se täyttyy. Joskus jopa etuajassa. Hienoimpia saavutuksia asiakkaiden kanssa on ollut, kun leikkaushoitoa tarvitsevan on pitänyt pudottaa painoa päästäkseen leikkaukseen. Painonpudotus ei ole niin helppoa, kun vaikkapa polvi tai lonkka on sellaisessa kunnossa. Ilo on herkässä, kun tavoitteeseen päästään ja painoaan pudottanut potilas pääsee leikkaukseen. Usein sen jälkeen myös leikkauksen jälkeinen kuntoutus on sujunut heillä helpommin.

JOONA TIKKANEN