Rattiraivo on tuttu käsite liikenteessä.

Rattiraivoa on Liikenneturvan teettämän tutkimuksen mukaan kohdannut neljä viidestä vastaajasta. Rattiraivo on negatiivisten tunteiden näyttämistä liikenteessä, se voi olla takapuskuriin kiinni ajamista, keskisormen heristelyä tai tööttäilyä. Rattiraivo syntyy yleensä stressaavassa ruuhkatilanteessa, kun kiire painaa päälle. Tämä on huono käyttäytymismalli liikenteessä sillä se voi pahimmassa tapauksessa vaarantaa muut autoilijat. Onneksi tästä tavasta pääsee eroon muuttamalla omaa suhtautumista ajamiseen sekä välttämällä ruuhkia. 

Jouduin kerran rattiraivoavan uhriksi Oulussa. Kuuluisa Coca Cola -rekka oli saapunut juuri Kaakkuriin ja tätä valtavaa menopeliä oli menossa katsomaan suurin osa oululaisista. Tv:stä tuttu rekka sai aikaan valtavan ruuhkan ja tässä oli jo katastrofin ainekset valmiina, sillä moottoritie ja keskusta olivat aivan tukossa autoilijoista. Töistä lähdettyäni en osannut odottaa tätä farssia, matkalla jumiuduin yhteen risteykseen. Risteyksessä vaihtui ainakin neljät valot vihreäksi enkä ollut koko tänä aikana päässyt kaasupolkimelle sillä kukaan ei päästänyt kääntymään risteysalueelle. Samaan aikaan takanani kasvoi automeri. Oli siis pakko keksiä pakosuunnitelma oman nahan pelastamiseksi joten päätin uhkarohkeasti lähteä ajamaan heti, kun pienikin hajurako tuli risteysalueelle. Ainoa vaihtoehto oli siis kääntyä röyhkeästi vasemmalle ja luottaa, että joku antaa tilaa jotta en tuki koko risteysaluetta. Yllättäen juuri sillä sekunnilla, kun olin kääntymässä jouduin rattiraivoajan uhriksi. Painoin töötin ja jarrun pohjaan, sillä iso amerikanrauta olisi pian kyljessä kiinni. Tämä oli spontaani reaktio tilanteeseen missä olisi voinut pelti rytistä kunnolla. Heti tämän jälkeen nousi pieni mies autosta ulos heristäen pientä nyrkkiään aikomuksenaan tulla haastamaan riitaa kanssani. Onneksi tästä ei saatu kohtausta niin kuin Grand Thetft Auto:sta. Kuski siis luovutti, hyppäsi takaisin autonsa rattiin ja painoi kaasun pohjaan, hän pääsi vain muutaman metrin päähän. Silloin mietin, että tähänkö tämä rattiraivo voi pahimmillaan mennä? Mikä saa ihmisen niin pahasti raivostumaan, että haastetaan riitaa toisen autoilijan kanssa? 

Tätä rattiraivoa näkee päivittäin liikenteessä oli se kaupunki mikä hyvänsä. Se saa myös toisissa aikaan ärsytyksen tai vihan tunteita, kun takana oleva ajaa ihan takapuskurissa kiinni. Aamulla, kun tartut rattiin niin mieti ennen kuin lähdet liikenteeseen, että voisiko tänään jättää sen rattiraivon kotiin ja keskittyä siihen olennaiseen eli ottamaan muut huomioon liikenteessä ja joustamaan liikenteen mukaan. Ruuhkassa ei pääse sen nopeampaa ajamaan vaikka kuinka huutaisit, ja kiroaisit edellä olevat kuskit. Hengitä syvään ja laita vaikka lempibiisisi soimaan, näin vältät paskan reissun ja päiväsi voikin olla jopa paljon parempi kuin se että raivoat koko työmatkasi ajan muille.