Rasmus Ristolainen, tässä vielä TPS:n paidassa.

Rasmus Ristolainen solmi 10.3 uuden NHL-sopimuksen Philadelphia Flyersin  kanssa, jonka arvo on 5,1 miljoona dollaria (noin 4,6 miljoonaa euroa) vuodessa kerrottuna viidelle vuodelle eli 25,5 miljoonaa dollaria. Ristolaisen edellinen kuuden vuoden sopimus olisi tullut tänä kesänä päätökseen, joten oli selvää, että Flyers ja Ristolainen halusivat päästä yhteisymmärrykseen. Tällä hetkellä kuitenkin mietitään sitä, että maksettiinko Rasmus Ristolaisesta ylihintaa?

Pelaajana Ristolainen on fyysinen kovanaama, jonka tarkoitus on taklata paljon ja puolustaa mahdollisimman hyvin ja tämän profiilin perusteella Flyers on hänelle oikea joukkue, sillä Philadelphian kulttuuriin kuuluvat fyysiset puolustajat, jotka ovat valmiita pudottamaan hanskat ihan milloin vain. Flyers näki vahvasti Ristolaisen kuuluvan seuran brändiin ja “meille ei vittuilla”- imagoon.

On kuitenkin selvää, että sellaisesta kaverista, jonka tilastot tällä kaudella, 52 peliin on vain 15 pistettä ja plus/miinus tilastossa 13 pistettä pakkasen puolella, ei pelaajasta kuuluisi maksaa lähellekään 5,1 miljoonaa dollaria kaudesta pelaajasta, jonka keskimääräinen peliaika on joukkueessa 21 minuuttia per peli keskiarvoltaan. Hän on peliajaltaan joukkueen kärkisijalla ja silti esitykset ovat näin heikkoja, niin on sanomattakin selvää, että Ristolaisen ylihintaisuutta ei kukaan kiistä.

Rasmus on liki kymmenen vuoden ajan saanut näyttää, mistä hänet on tehty, mutta yksinkertaisesti riittävää kehitystä ei ole tullut ja Ristolainen on pelannut hänen arvostukseensa nähden liian surkealla tasolla. Kiekollinen pelaaminen on liian heikkoa siihen nähden, kuinka tärkeää se on nykypäivän NHL:ssä. Ristolainen ei pärjää myöskään puolustamalla, sillä isona fyysisenä pelaajana luistin ei liiku liian hyvällä tasolla. Rasmus on ainoastaan kova sekä erittäin fyysinen. Ainoa asia mistä Rasmusta voi kehua, on hänen taklauspelaaminen ja siinä hän on NHL:n kärkeä. Monet pelaajat jopa hieman pelkäävät Ristolaisen fyysisyyttä ja ei ole yhtä eikä kahta kertaa, kun joku on loukkaantunut Ristolaisen taklauksesta.

Käytännössä katsoen Ristolaisen pystyttäisi korvaamaan AHL – tason kiekollisella puolustajalla, siinä säästyisi rahaa sekä Flyersin kausi täydelliseltä puolustusfiaskosta. Tämän väitteen voi perustella sillä, että aina, kun Ristolainen on jäällä niin omissa soi. Tällä hetkellä hän on koko NHL-uransa aikana 176 pistettä miinuksen puolella ja Rasmus lähestyy koko ajan plus/miinus tilaston ennätystä. Ristolaisen uskottavuus on ollut jo vuosia vaakalaudalla, sillä taitojen kehittymiselle tulee Rasmuksella kiire. 

Philadelphia Flyers näkee kuitenkin Rasmuksen pelityylissä jotain, mitä kukaan muu ei näe. Vahva epäilys on kuitenkin siinä, että peli ei muutu Ristolaisella yhtään parempaan suuntaan ja Rasmus tullaan treidaamaan seuraavan viiden vuoden sisään joukkueeseen, jonka palkkakatossa tilaa löytyisi Rasmuksen kaltaiselle pelaajalle. Tämä on kuitenkin Rasmuksen viimeinen sopimus, jonka jälkeen hän todennäköisesti vaihtaa sarjaa Eurooppaan.

Veikko Peräkorpi