FC-Porton-Moussa-Marega-joutui-rasistisen-solvauksen-kohteeksi-Portugalin-liigan-ottelussa.

Rasismi on nostanut päätään jalkapallossa valitettavan usein viime vuosina. Euroopan kentillä parhaimpia liigoja myöten katsomoista on kuultu rasistista huutelua ja apinoiden imitointia. Rasismia harrastavilla katsojilla ei välttämättä ole muita intressejä kuin aiheuttaa mielipahaa ja tuoda omaa ideologiaansa esille. Tapaukset, joissa rasismia on esiintynyt, ovat johtaneet pelaajien poistumiseen kentältä ja kokonaisten katsomoiden sulkemiseen yleisöltä. Rangaistuksista huolimatta rasismia ei ole saatu kitkettyä katsomoista ja asiaan olisi syytä suhtautua vieläkin vakavammin.

Viimeisin tapaus Euroopan kentillä koettiin Portugalin liigan ottelussa Guimaraesin ja FC Porton välillä. FC Porton Malilaishyökkääjä Moussa Marega oli saanut osakseen solvauksia alkulämmittelyn aikana. Marega teki ottelun voittomaalin 60. minuutilla ja tuulettaessaan hän osoitti ihoaan, minkä jälkeen Guimaraesin kannattajat imitoivat apinoita. Marega näytti tilanteessa käsimerkkejä kotijoukkueen kannattajille ja sai keltaisen kortin. Hyökkääjä yritti poistua kentältä, mutta muut Porton pelaajat rauhoittelivat Maregaa. Rasistisen huutelun ja solvaamisen kohteeksi joutuneella pelaajalla on täysi oikeus poistua kentältä ilman joukkuekavereiden tai tuomarin estelyä, sillä kenenkään ei tulisi kokea kyseistä kohtelua missään, eikä etenkään jalkapallo-ottelun aikana. Kyseisissä tapauksissa myös ottelun tuomarilla on vastuu huolehtia siitä, että ottelua voidaan jatkaa ilman rasistista huutelua ja viime kädessä tuomarin tulisi keskeyttää ottelu, jos solvaaminen ei lakkaa.

Eri liitot ovat kiristäneet syrjivästä käytöksestä annettavia rangaistuksia, joka antaa selkeän viestin siitä, että huippujalkapallossa rasismille ja syrjinnälle ei pitäisi olla tilaa. Tärkeää olisi muistaa, että jalkapallo ja muu urheilu ei ole erossa muusta yhteiskunnasta ja samat ongelmat tulevat usein vastaan myös elämän muilla aloilla. On tärkeää, että jokainen jalkapallon ja etenkin nuorten parissa työskentelevä pitää huolen siitä, että syrjintää ei tapahdu. Seurojen ja tuomareiden valistaminen siitä, mitä keinoja heillä on käytössään, mikäli rasistista huutelua tapahtuu, on tärkeää. Lokakuussa 2019 Bulgarian ja Englannin välinen ottelu keskeytettiin kahdesti rasistisen huutelun takia ja UEFAn sääntöjen mukaan Englannilla olisi ollut mahdollisuus keskeyttää ottelun jatkaminen kokonaan. On myös esimerkkejä, joissa tuomarin toiminta ei ole ollut samanlaista, eli on selvää, että toimintamallit eivät ole kansainvälisesti yhteneväiset. Esimerkiksi Italiassa ongelmaan ei ole suhtauduttu riittävällä vakavuudella. Jos ongelmaan ei suhtauduta kansainvälisesti riittävällä vakavuudella, ei sitä saada kitkettyä lajista vielä pitkään aikaan.