(Kuva: Emma-Roosa Saareks)

Aurinko paistaa Helsingin Vallilassa syksyisenä torstai-iltapäivänä. Päijänteentietä pitkin kaartaa sininen polkupyörä, jonka selästä nousee pitkä ja kiharatukkainen mies hymyillen. Pyörä jää nojaamaan seinää vasten, kun viereisestä kahvilasta haetaan juotavaa. Ulkona on niin lämmin, että siellä tarkenee istumaan.

Yli 15 vuotta musiikkia

Helsinkiläinen Miika Pesso on tehnyt musiikkia yli puolet elämästään. Pian 30-vuotias muusikko ja rap-artisti Pesso kasvoi musikaalisessa perheessä ja sen myötä musiikki on aina ollut osa hänen elämäänsä. Räppäri kävi ala-asteella pianotunneilla ja myöhemmin soitti punkia luokkakavereidensa kanssa. Ensimmäiset omat tekstit syntyivät yläasteen alussa ja siitä lähtien Pesso on työstänyt musiikkia. Nykyään hän sanoittaa, säveltää, sovittaa ja tuottaa musiikkia itse. Vanhemmat ovat aina tukeneet musiikin suhteen.

– Ne on kyllä kannustanut musiikkijuttuun tosi pienestä asti, Pesso hymyilee.

Musiikki on hänelle keino ilmaista itseään ja varsinkin tunteita. Teininä omia tunteita saattoi ilmaista toisten tekemien biisien kautta ja nykyään omille fiiliksille ja lyriikoille toivoo samaistumista. Inspiraatiota biiseihin Pesso kaivaa menneisyyden tapahtumista ja asioista, joihin pystyy nyt myöhemmin suhtautumaan muutenkin kuin ahdistumalla. Nykyhetki ja meneillään olevat asiat eivät biiseissä kuulu.

– Se on ehkä vähän mysteeri aina, että mistä sitä inspiraatiota saa. Aika usein se menee niin, että kuulee tosi hyvän biisin, jossa on joku siisti juttu tai lause ja siitä se lähtee rakentumaan. Ylipäätään sellainen musiikin kuuntelu inspiroi.

Perhe on tärkeä osa elämää

Miikan elämä pyörii paljon perheen ympärillä. Aamuisin kaksi lasta tulevat herättämään ja usein päivä jatkuu työhuoneessa meneillään olevia projekteja tai mainosmusajuttuja työstäen. Toisen lapsen syntymä on tuonut aamuihin lisää hektisyyttä, mutta jonkinlaista struktuuria Pesso yrittää päivissä noudattaa. Yhteiset harrastukset ja jutut perheen kanssa ovat hänelle tärkeitä nykyisessä elämäntilanteessa.

Omista keikoista on tullut Pessolle aikaa olla itsekseen ja rentoutua. Erityisesti mieleen on jäänyt Gasellit-yhtyeen lämppäyskeikka Korjaamolla, jossa Pesso ensimmäistä kertaa havahtui siihen, että hänen biiseillään on oikeasti kuuntelijoita. Muiden keikoilla hän ei kauheasti käy, lähinnä kavereiden. Niissä hän on kuitenkin tajunnut, että vaikka kaikki eivät yleisössä olisi täysillä mukana, voivat he silti pitää musiikista hyvinkin paljon.

Hektisen kesän jälkeen syksyinen sää rauhoittaa. (Kuva: Emma-Roosa Saareks)

Elämä ei ole niin vakavaa

Parasta puoltaan kysyttäessä Pesso toteaa hetken miettimisen jälkeen sen olevan rauhallisuus ja kyky suhtautua rauhallisesti asioihin. Tilanteisiin nopeasti reagoiminen saattaa joskus alkaa ahdistamaan.

– Siitä mä ehkä nautin itsessäni, että osaan monesti suhtautua melko rauhallisesti stressaaviin juttuihin. En aina kylläkään, hän pohtii ja hörppää kahvia.

Kuitenkin stressin iskiessä on monesti vaikea päästä eteenpäin. Stressaavaan oloon jää loukkuun ja asiat jäävät pyörimään päähän. Räppäri yrittääkin olla ottamatta asioista liikaa stressiä eikä halua ottaa kaikkea liian vakavasti.

– Kaikesta sitä aina jotenkin selviää, hän nauraa.

Elämään Pesso pyrkii suhtautumaan positiivisesti. Ihmisistä hän haluaa lähtökohtaisesti ajatella hyvää ja antaa kaikille tilaa olla sellaisia kuin ovat.

– Lähtökohta on se, että uskon sen mitä sanot ja luotan sun sanovan sen vilpittömästi.

Hyvät kommunikointitaidot ja kyky keskustella luontevasti ovat asioita, joita Pesso arvostaa muissa. Se, että toinen osaa vastata ja kuunnella ja myöhemmin muistaa keskustelun tuntuu hyvältä.

– Sellaista ihmistä arvostaa ehkä eri tavalla ja tulee fiilis, että se myös arvostaa mua, hän toteaa.

Syksy ei hidasta menoa

Pesso on viime aikoina työstänyt ensimmäistä omaa levyään, joka on jo viimeistelyä vaille valmis. Levyn julkaisemisen jälkeen loppuvuodesta on luvassa paljon keikkoja. Sitä ennen artisti yrittää säästää aikaa myös lepäämiselle. Viimeisin sinkku ”Haikee” julkaistiin vajaa puoli vuotta sitten ja uutta musiikkia onkin kuuntelijoiden keskuudessa kaivattu.

Pitkään ei onneksi tarvitse enää odottaa.

Emma-Roosa Saareks