MunkkiTuk, 23, on nuori kirkkonummelainen suomenkielistä räppiä tekevä artisti. Seitsemän vuotta sitten ensimmäiset riiminsä kirjoittanut MunkkiTuk, oikealta nimeltään John Bjugg, on vielä suurelle yleisölle tuntematon artisti. Silti hänen biisejään Spotifyssa on kuunneltu yhteensä yli miljoona kertaa. Hänen suosituimpia kappaleita ovat Röiukko, Nelosen Grinderi ja Ysikasii Tankissa. Hänen tyylinsä on energinen ja räväkkä, mikä ei jätä kuuntelijaa kylmäksi. Kappaleisiin on upotettu myös huumoria onnistuneesti, mutta miten kaikki alkoi?


– C-juniori ikäisenä sanoin silloiselle jääkiekkovalmentajalleni, että haluan tehdä pilan hänelle kauden lopuksi. Valmentaja kertoi minulle edellisen joukkueen pelaajien tehneen hänestä biisin. Tartuin tähän ideaan yhdessä joukkuekaverini kanssa ja siitä syntynyt biisi sai joukkueen kaudelle hauskan päätöksen, MunkkiTuk, kertaa tapahtumia.

Hyvä palaute kavereilta ruokki intohimoa musiikkia kohtaan ja sai MunkkiTukin kirjoittamaan lisää biisejä. Se kaikista tärkein, intohimo räppiä kohtaan, oli syntynyt.

Kehitys motivoi

Lähes jokainen ihminen maailmassa laulaa itsekseen, vähän harvempi kavereiden kuullen ja pieni osa jopa muiden kuullen. Jotkut tekevät kappaleita ja äänittävät ne. Pieni osa ihmisistä julkaisee tekeleensä kaikkien kuultavaksi. Itsetään selvää kappaleiden julkaisemine ei kaikille kuienkaan ole. Miten päädyit julkaisemaan omia kappaleita kaikkien kuultavaksi?


– Iso syy siihen että aloitin julkaisemaan biisejäni oli se, että näin vierestä kun hyvä kaverini Kride W latasi omia ekoja biisejään Soundcloudiin. Innostuin siitä ja aloin itsekin kirjoittamaan biisejä niiden julkaisua silmällä pitäen, MunkkiTuk, kertoo.

Osalle biisin julkaiseminen tyydyttää nälän, joillain nälkä kasvaa syödessä. MunkkiTuk kuuluu tähän jälkimmäiseen.

– Myös ensimmäisen julkaisun jälkeen sain hyvää palautetta. Myös se, kun itse huomaan oman kehitykseni, saa minut tekemään lisää musiikkia. Jäin kerralla koukkuun, räppäri kertoo pohtien.

Räppilifeä 24/7

Artistin pitää olla koko ajan hereillä, sillä tavoin aiheita ei mene ohitse. Paljon täytyy luoda, niin kuin kaikkien muidenkin itse kappaleensa sanoittavien artistien. Aiheita voi tulla monesta suunnasta.


-Kaikki jutut mitä biiseihin syljen tulevat jostain ulkopuolelta. Olen havainnoinut jotain, tai saanut uuden ajatuksen, tai kokenut jonkun tunteen. Samantien kirjoitan ajatukseni puhelimeni muistioon, toimistotuolissa istuva artisti, kertoo.

Joillain aloilla luomisprosessia ei pääse karkuun. Aivot ovat koko ajan hereillä uutta inspiraatiota varten. Myös MunkkiTuk on huomannut tämän. Hänellä on jatkuvasti sellainen mielentila, että aina kun tulee vastaan hauska sana tai juttu, niin se pitää kirjoittaa nopeasti puhelimen muistioon. MunkkiTukin mukaan tämä on todellista räppilifea 24/7. Biisinteko prosessi kuitenkin vaihtelee paljon toisinaan MunkkiTuk vain menee studiolle ja alkaa kirjoittamaan DJ LostU:n tekemiin biitteihin. Lost U laittaa biitin soimaan stereoista ja MunkkiTuk aloittaa oman hommansa.


-Ihan niin kuin lähtisin tekemään jotain muuta työtä. Kaivan puhelimen muistiosta idean ja alan työstämään sillä hetkellä soivaan biittiin sopivia riimejä, Munkkituk, kertoo.

Ekojen riimien jälkeen olo kuin kotona

Artistit elävät keikoista ja osa artisteista elää keikoilla. Keikoista kehossa syntyvä adrenaliini pistää artistiin uutta eloa. Siviilissä rauhallinenkin artisti voi olla lavalla energinen ja mukaansatempaava. MunkkiTuk on keikkaillut muutaman vuoden ajan. Syyskuussa hän keikkaili yhdessä Flamas Crewin kanssa muun muassa Kaivohuoneella ja pientä jännitystä oli ilmassa.

-Kyllä ennen keikkoja vatsanpohjassa tuntuu, mutta ainoastaan ennen keikkoja. Kun pääsee lavalle ja heittää ekat riimit mikkiin, olo on kuin kotona olisi, MunkkiTuk , kertaa.

MunkkiTukin mukaan keikat ovat artistiuuden hienoimpia hetkiä. Hän on aina tykännyt esiintyä ja olla esillä. Hän kertoo, että keikoista saa uskomattomia fiiliksiä ja hän arvostaa mahdollisuuttaan päästä tekemään keikkoja. Arvostus saatuja mahdollisuuksia ja keikoille tulevaa yleisöä kohtaa näkyy selvästi artistin eleistä. Myös artistin verbaalinen vastaus kertoo sen:


– Aina kun saavun keikalle pidän huolta, ettei yleisö joudu pettymään, artisti, tiivistää.

MunkkiTuk nauttii esiintymisestä. Kuva: Mikke Strandberg 

Tavoitteellinen ja luotettava

Artistin ja ihmisen erottaminen on monille vaikeaa. Mitä kuuluisammaksi artisti tulee, sitä enemmän ihmiset puhuvat kyseisestä henkilöstä artisti muodossa. MunkkiTukille arvoista tärkein on selkeä, kummassakin roolissa. 


– Haluan olla luotettava, niin siviilissä kuin artistina. Jos lupaan hoitavani tietyn asian, sen myös teen. Kun julkaisen biisin, fanit voivat luottaa sen laatuun. Haluan myös auttaa muita, MunkkiTuk, tiivistää.

Jos elämässä haluaa edetä tai haaveita toteuttaa, on oltava selkeä tavoite. Minne olet matkalla MunkkiTuk?


-Suomiräpin kärkikahinoihin, MunkkiTuk, sanoo itsevarmuutta huokuen.

Ilmari Karhapää

Artikkelikuva: Jeremy Kyejo

Kuuntele koko haastattelu:

MunkkiTukin haastattelu. Editointi: Ilmari Karhapää