Fanny Hietala.

Fanny Hietala, 24, on hurahtanut klassiseen voimanostoon kuntosali Paunalla. 

Lahtelaisella Fanny Hietalalla, 24, on tavoitteellisia suunnitelmia niin uran kuin urheilun suhteen. Kauppatieteiden maisteriksi pian valmistuva Fanny on urheillut aktiivisesti läpi elämänsä; nuorempana hän kilpaili ratsastuksessa, nykyisin veri vetää klassisen voimanoston pariin.

Miten ja milloin löysit voimanoston pariin?

“Päädyin lajin pariin veljeni innoittamana 2020. Ensin mukaan tuli kuntosaliharjoittelu ja 2021 tavoitteellisuus astui kuvioihin klassisen voimanoston kohdalla. Kuntosaliharjoittelusta taustaa löytyy toki jo aikaisemmin, mutta silloin se ei ollut vielä tavoitteellista, koska tavoitteellisuus pyöri ratsastuksen ympärillä. Sitten, kun sopivaa kilpahevosta ei ollut enää kuvioissa, siirryin tavoitteelliseempaan harrastamiseen kuntosalin puolella.”

Kerroit kilpailleesi aikaisemmin ratsastuksessa, onko siitä ollut hyötyä voimanostossa?

“Kyllä. Hevosen selässä täytyy hallita sujuvasti koko kroppa, sillä pienilläkin liikkeillä on suuria vaikutuksia. Koen, että ratsastuksesta on ollut suuri hyöty kehonhallinnassa, joka on oleellinen osa myös voimanostoa. Ratsastuksessa myös koko fokus täytyy olla itse suorituksessa, samoin voimanostossa.

Suurin heikkoutesi lajissa?

Haluaisin pyrkiä kaikessa täydellisyyteen ja turhaudun helposti, jos en saa asioita sujumaan haluamallani tavalla. Kärsimättömyys on siis läsnä tekemisessäni, mutta mikäli näitä tilanteita tulee, koitamme purkaa asiaa valmentajani kanssa. Joku fiksu kommentti häneltä helpottaa usein ja asian saa käännettyä taas voimavaraksi. Laji vaatii myös henkisesti paljon, joten tuki valmentajalta on tärkeää.”

Millä tasolla olet nyt ja mitä tavoitteita on tulevaisuudelle?

“Aivan hetkeen ei olla tehty maksimien testausta, mutta uskaltaisin sanoa, että kyykkyni on noin 100 kiloa, penkki 65 kiloa ja maastaveto 120 kiloa. Seuraava tavoitteeni on nostaa SM-tulosraja, joka on painoluokassani yhteistulokselta 305 kiloa. Tähän tulokseen on vielä hieman matkaa, mutta tarkoituksena olisi hankkia kilpailulisenssi vuoden aikana ja osallistua syksyllä Tampereella järjestettäviin opiskelijoiden SM-kilpailuihin, mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.”

Fannyn matkaa opiskelijoiden voimanoston SM-kilpailuihin tukee valmentajan kanssa, Matias Nikula, suunnitelmallisen treenaamisen lisäksi harjoittelua tukeva aerobinen liikunta, ratsastaminen sekä yleisesti hyvät elämäntavat. Fanny mainitsee, että dieetille ei ole harrastuksensa vuoksi alkamassa, eikä näe esimerkiksi painon pudottamista tällä hetkellä omalla kohdallaan viisaana, jotta voisi kilpailla pienemmässä painoluokassa. Syötyä tuleekin siis muuten aivan normaalisti kotiruokaa, vaikka jokainen aamu lähteekin käyntiin kaurapuurolla, mustikoilla ja raejuustolla urheilijamaiseen tapaan.

Mikä sinusta lajissa on parasta?

“Kyseessä on laji, jossa voi kehittää itseään jatkuvasti. Konkreettisesti huomaat itsesi jatkuvasti vahvistuvan ja kun tiedostat, miten suuren työn olet tehnyt, siitä osaa myös nauttia. Myös salimme yhteisöllisyys on avaintekijänä, miksi treeneihin on aina kiva lähteä. Usein huonommankin päivän jälkeen salilta lähtee kotiin hymyssä suin.”

Fanny kuvailee voimanostoa ehdottomasti kaiken tasoisten- ja ikäisten lajiksi, vaikka tekniikoiden ja liikkeiden opetteleminen vaatii tietenkin harjoittelua. Kilpailuissakin sarjoja on aina eläkeläisille asti. 

“Tulevana viikonloppuna käydään voimanoston SM-kilpailut, jonne on ilmoittautunut ennätysmäärä voimanostajia, joten laji on tällä hetkellä hyvässä nosteessa”, hän kertoo haastattelun loppuun.