Juho Keskitalo, 28, on media-alan monitoimimies. Hän juontaa radiokanava Suomipopin iltaa ja näyttelee Syke tv-sarjassa. Näiden lisäksi hän tekee muun muassa juontajan ja voice-over -spiikkaajan töitä. Radiossa Keskitalo on tunnettu erilaisista yllätyksistä ja tempauksista, joita hän järjestää niin kuulijoille kuin lähetyksen vieraillekin. Miten Keskitalo on päässyt tähän pisteeseen? Entä mikä häntä inspiroi?

-spiikkaajan töitä. Radiossa Keskitalo on tunnettu erilaisista yllätyksistä ja tempauksista, joita hän järjestää niin kuulijoille kuin lähetyksen vieraillekin. Miten Keskitalo on päässyt tähän pisteeseen? Entä mikä häntä inspiroi?

Tie Suomipopin iltaan

”Käytännössä mulla on paperit Järvenpään lukiosta. Sitten kävin opiskelemassa kulttuurituotantoa Mikkelin AMK:issa. Mä olin siel puoli vuotta. Alettiin järjestää kaverin kanssa omaa bändikilpailua ja se lähti ihan hyvin parissa vuodessa, mutta silloinen MoonTV kysy mua sen pohjalta sinne tuottajaks ja lähin sinne. Koulu jäi siinä vaiheessa. Ne oli ensimmäisii askeleita media-alalla.”

MoonTV:n jälkeen Keskitalo haki sekä Laajasalon opistoon että HEO Kansanopistoon ja pääsi molempiin sisään. Hän kuitenkin päätti lähteä talveksi Kaakkois-Aasiaan matkustelemaan ja lykätä koulua vuodella. Tuli seuraava vuosi ja koulun sijaan Keskitalo suuntasikin Etelä-Amerikkaan. Lopulta matkustelua jatkui viisi vuotta ja työt sekä koulut olivat sen aikaa melko jäissä.

”Vuonna 2017 mä päätin, et nyt mä alan tekee tätä täysillä. Menin eka KaaosZinelle kirjottavaks musiikkitoimittajaks. Sit mä pääsin siel tekee videohaastiksii artisteista. Sitä kautta YleX:lle kirjottamaan ja siellä lopulta koenauhotuksen kautta tuuraamaan radiossa. Siitä lähin Yle Puheelle tekemään tuurauksia. Sit mä juonsin Digihuijatut-sarjaa ja samalla siirryin Neloselle Loopille tuuramaan 10 viikoks. Sen jälkeen Nelonen kysy, että haluunko oman ohjelman Suomipopille ja sanoin, että kyllä.”

Vuorotyöläisen vapaa-aika

Keskitalo kertoo, että iltaohjelma toimii hänelle hyvin arjen pyörittämiseen. Hän viettää hitaita aamuja treenien, kaurapuuron ja sähköpostien tarkistamisen parissa – tehden kuitenkin samalla ajatustyötä lähetystä varten. Ystävien kanssa näkeminen on sen sijaan vaikeampaa, kun on lähtökohtaisesti töissä eri aikaan kuin muut. Keskitalo on kuitenkin onnistunut taiteilemaan työn ja ihmissuhteidensa välillä. 

“Vapaa-ajalla pyrin olemaan sellainen Juho, jolla on aikaa perheelle ja ystäville.”

Keskitalo jatkaa, että radion iltajuontajana oleminen ei ole pelkästään huono asia ystävyyssuhteiden osalta:

“Nyt koronan takii tonne (studiolle) ei saa tulla ketään muuta ku juontajii, mut aluks mä tein sillein, et mä kutsuin frendei hengailee siihen. Et sit aina ku musa soi, ni jauhettiin ja ku musa loppus, ni mä vedin spiikin. Ja sit toisaalta, et koska mulla ei oo aikasii herätyksii, niin mä pystyn sit (töiden jälkeen) lähtee ja olee aika myöhäänki tarvittaessa.”

Yllätyksistään tuttu Keskitalo mainitsee salaperäisesti, että lisää tempauksia on luvassa.

Yllättävien tempausten Keskitalo

Radiossa Keskitalo on tunnettu hänen jekuistaan ja tempauksistaan. On ollut pilapuheluita ex-työnantajalle, kuoroesityksiä artistivieraille ja kuulijoiden kavereiden jekutuksia. Keskitalo kertoo näiden olevan hänelle luonteenomaista, sillä hän on aina tykännyt järjestää yllätyksiä ystävilleen.

”Se on vaan varmaa joku semmonen luonteenpiirre, joka nyt vihdoin yhdistyy oikeisiin resursseihin. Sit ku niit (tempauksia) teki ja tuli hyvät onnistumiset, ni niihin on paneutunut viel enemmän.”

Tempauksista ikimuistoisimmaksi Keskitalo mainitsee hänen ensimmäisen tempauksensa. Siinä Kipinät-kuoro yllättäen saapui Antti Tuiskun haastatteluun esittämään oman versionsa hänen Valittu kansa -kappaleesta. Liikkuvia palasia oli kuitenkin paljon. Tuiskun ollessa muilla saman toimituksen kanavilla haastateltavana, piti Keskitalon salakuljettaa kuoro soundcheckiin Suomipopin studiolle. Ennen itse haastattelua piti kuoro vielä piilottaa viereisen Helmiradion tiloihin, jotta yllätys onnistuisi.

“Sitten ku Antti oli tulossa Suomipopin studioon, ni se tajus et sillä oli tyylii kengännauha auki ja takki unohtunu. Se pysähty suoraan Helmiradion studion eteen ja sen studion seinät on siis käytännös pelkkää ikkunaa. Koko kuoro oli siel sisällä ja kaikki kääntyy ja on sillei, et älkää tuijottako sitä (Anttia).”

Tuisku ei onneksi huomannut mitään. Vielä lähetyksen aikanakin tapahtui; Keskitalo heilautti epähuomiossa kättään ja tuottaja oli lähettämässä kuoroa studioon väärään aikaan. Keskitalo sai kuitenkin pelastettua tilanteen ja lopulta kuoron saapuminen yllätti Tuiskun täysin (lopputulos nähtävissä Suomipopin Instagramissa).

Tylsyys inspiroi

“Mä oon tosi helposti kiinnostunut kaikesta. Esimerkiks mä en golffaa, mut tänään mä katoin pari tuntii sellasta ohjelmaa, jossa kerrottii jostain peuragolf-radasta. Must sitä oli vaan kiva tsekkaa. Ja kaikesta saa kuitenki ideoita.”

Idearikas Keskitalo mainitsee, että myös nukahtamisen hetki on sellainen, milloin tulee runsaasti ideoita. Muuten hänellä ei ole mitään tiettyä paikkaa tai tapaa inspiroitua.

“Kaikkein parhaat ideat tulee sillon, ku mul on tylsää. Mut kaikki ei oo käyttiksii (käyttökelpoisia) todellakaa. Ei oo olemas mitään sellasta, että tarvitsempa nyt inspiraatiota, menen etsimään sitä tästä saavista, mistä sitä aina löytyy. Vaan se vaan tulee sit aina jostain.”

Tavoitteena tehdä Cheekit

“Täl hetkel mä haluisin vaan vahvistaa ja syventää omaa asemaa niissä asioissa, joita teen tällä hetkellä. Et mun ei tarvii enää periaattees hirveesti tähtäillä muualle vaan niinku tähtäillä tähän ja isompaan ja pysyvämpään rooliin.”

Keskitalo juonsi kesällä Janni Hussin kanssa Suomipopin iltapäivää ja hän muisti siitä, että miten kivaa on juontaa jonkun kanssa. Hän mainitseekin, että olisi hienoa päästä tulevaisuudessa tekemään ohjelmaa juontoparin tai -tiimin kanssa. Myös tv-projektit kiinnostavat Keskitaloa ja hän mainitseekin, että hänellä olisi takataskussa muutama idea valmiina.

“Mut mä sanoisin kuitenki, et loppuje lopuks mun tähtäimessä on tehä mahollisimman paljon mahollisimman nopeasti, jotta jossain vaiheessa mun ei enää tarttis tehdä yhtään mitään. Mä pyrin työskentelee Exit pläänii kohti. Et mun mielestä niinku esim. Cheek teki ihan tyylikkäät ja jos sen saman jutun voi tehdä media-alalla, ni sit mä teen sen.”

Teksti ja kuvat: Sebastian Allén